Biasanya selepas menyusu lidah bayi akan kelihatan putih akibat sisa-sisa susu yang melekat. Jika dibiar tidak dibersih boleh menyebabkan jangkitan kulat susu pada lidah dan membuatkan bayi rasa tidak selesa/sakit untuk menyusu.

Sebab itulah ibu disarankan untuk sentiasa membersihkan mulut bayi selepas menyusu. Paling kurang sehari sekali yang disarankan oleh doktor gigi. Cara membersihkan lidah bayi dengan menggunakan kain napkin dan air suam. Bersihkan sehingga hilang warna putih pada lidah bayi dan gusi.

Namun tular satu posting dimana ada ibu yang berkongsi cara membersihkan lidah bayi menggunakan air kencing bayi. Perkongsian tersebut mendapat riaksi daripada ramai pakar antaranya Dr. Muhammad Izzat, Pakar Kesihatan Wanita & Kehamilan.

Ni namanya oral thrush – kulat dalam mulut. Orang melayu panggil kulat susu. Kenapa namanya kulat susu? Sebab keadaannya macam warna susu, tapi ianya bukan disebabkan oleh susu.

Kalau kite lap bahagian putih2 tu kalau hilang putih tu, tu bukan kulat. Tapi sebaliknya ianya adalah lebihan susu. Maka boleh lap bersih guna kain napkin yg bersih.

Kalau dah cuba lap, tapi tak ilang-ilang gak putih-putih tu, bukan la disebabkan susu. Tu disebabkan oleh kulat. Kulat dalam mulut ni biasa sangat berlaku, 1 dalam 20 babies. Biasa jumpa kat baby berusia 4 minggu, kadang-kadang baby besar sikit pun boleh ada. Baby yg tak cukup bulan lahir sebelum 37 minggu lagi senang dapat kulat mulut ni.

Disebabkan kulat mulut ni tak berbahaya, maka selalunya tk payah buat pape. Pastikan mulut sentiasa bersih je lepas menyusu. Nanti dia hilang sendiri. Cuma kulat mulut ni kadang-kadang boleh sebabkan baby sakit dalam mulut dan taknak menyusu, ni kena jumpa doktor untuk pemeriksaan. Ada ubat antikulat boleh sapu dalam mulut – ni kena jumpa Dr.

Baby yg ada kulat mulut ni boleh pindahkan jangkitan kulat kat puting mak, kalau baby menyusu badan. Kalau puting mak dah merah, berdarah, bengkak, sakit perlu jumpa Dr untuk rawatan.

Yang pastinya, rawatan untuk kulat mulut baby ni BUKAN sapu air kencing baby tu sendiri dalam mulut. Jangan mengarot !

Sumber: Dr Izzat