Utamakan kawan lepas kahwin menjadi topik perdebatan ramai termasuk Dr Say selepas viral kisah suami dan bapa yang lebih memilih untuk melepak bersama kawan-kawan berbanding bersama-sama anak dan Isteri.

Menurut doktor selebriti itu, dia tidak bersetuju jika lelaki yang sudah berkahwin sanggup mengabaikan keluarga semata-mata untuk bersama kawan-kawan.

“Came across berita ni kat @mstaronlineofficial & sy agak triggered dengan pandangan lelaki yang dah berkahwin & ada sorang anak ni. I have to admit im not a good husband tapi saya cukup pantang lelaki treat perempuan macam ni apetah lagi seorang suami melayan isteri yang merupakan ibu kepada anaknya sebegini. Nak berkawan silakan tapi sedar-sedar la batas hang sebagai seseorang bergelar ayah.

“Hang ingat bini hang call sebab hang baru lepak 30 minit ka? Bini kita ni dia punya power, 3 hari/ 3 bulan/ 3 tahun atau takdak hang selama-lamanya pun dia boleh jaga anak tu tapi reason dia call mesti sebab dia nak hang ada sekali kat rumah tu sebagai seorang ayah untuk luangkan masa dengan anak hang.

IKLAN

Dr. Say atau nama sebenarnya Shazril Shaharuddin mengakui bukan mudah menguruskan anak-anak memandangkan anak-anak adalah amanah yang perlu dijaga bersama suami isteri.

“Mungkin ada yang cakap “boleh la dr say cakap cmni sebab sy tengok doc macam takde kawan je”. Sy ada ja kawan cuma lepas kawin especially lepas ada dua anak ni kawan is no longer my priority. Tambahan saya ada anak istimewa & anak sy dua-dua ligat. Benda ni simple je, letakkan diri kita kat tempat isteri. Kalau ampa kena hadap anak ampa sorang especially lelaki yg jenis utamakan kawan ni, sy guarantee 30 minit jaga anak rasa macam 3 jam. Hang kerja pagi sampai petang, balik hang lepak dengan kawan, dah tu bila masa hang dengan anak hang? Jadi BE CONSIDERATE. Anak tu amanah berdua bukan amanah isteri sahaja.


IKLAN

“Paling tak boleh bla ugut nak “lepaskan” bini sebab “memalukan” dia di hadapan kawan-kawan. Taktau nak tolong macam mana lah lelaki macam ni. Mesti egois, keras kepala, fikir dia lah yg paling hebat dalam keluarga tu & paling penting bini takde hak & tak boleh bersuara. Kepada wanita2 yg masih belum berkahwin tolonglah jauhi lelaki2 kolot & selfish macam ni.

Dr Say sempat meminta pendapat ramai tentang situasi tular tersebut.

Kepada wanita yg dah ter-kahwin lelaki macam ni, my prayers are with you. Apa kata kalian? Ke ampa setuju dengan pendirian lelaki ni? Open discussion please.”

IKLAN

Rata-rata bersetuju dengan pendapat Dr. Say. Penglibatan suami sangat penting untuk membesarkan anak-anak.

Ketahui fungsi caresat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up! Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!