Tahukah anda, kanak-kanak yang menghidap autisme sebenarnya lambat didiagnosis? Tapi sebenarnya ada beberapa ciri-ciri autisme yang boleh ibu bapa tengok kat anak-anak.

Statistik baru-baru ini bagitahu 1 daripada 68 kanak-kanak telah didiagnosis dengan gangguan autisme dan ia hanya dikesan pakar apabila mereka berusia 2 tahun.

1: Perkembangan motor yang lambat
Contohnya macam berguling, merangkak, berjalan atau bercakap? So gangguan autisme biasanya melibatkan perkembangan anak-anak yang jadi lambat. Jadi, ibu bapa perlu peka dgn perkembangan anak.

Antara perkembangan motor yang lambat seperti:

1- Baby umur 6 bulan: tak boleh senyum atau menunjukkan reaksi riang
2- Baby umur 9 bulan: tak keluarkan bunyi dan ekpresi muka
3- Baby umur 12 bulan: tak nak “baby talk“, lambat bercakap, tak nak melambai dan lain-lain.

2: Nak perhatian anda secara berlebihan
Anda boleh tengok tanda dgn simptom autisme yang satu ini bila anak selalu tidak selesa dengan orang lain. Mereka nak memeluk dan mendapatkan perhatian anda je.

Ini bermakna mereka susah untuk berhubung dengan budak-budak lain. Bahkan, anak juga mungkin tak sedar dan tak minat dengan persekitarannya.

3: Kurang pergerakan
Anak autisme akan kurang tunjuk pergerakan seperti menonjol. Dia akan keras mcm “robot”.

Mereka juga tak akan melambai, tunjuk sesuatu atau cuba mencapai benda yang dia nak.
Biasanya, perkembangan ini akan dicapai oleh baby masa mereka berusia 9 hingga 10 bulan.

4: Perbuatan berulang
Anda perasan anak ada menunjukkan tanda autisme yang satu ini?
Anak selalu buat perbuatan berulang mcm mengibas-ngibas tangannya, atau melakukan pergerakan abnormal seperti memusing tangan?

Anak autistik suka dengan perbuatan atau aktiviti berulang seperti menepuk tangan, mencampak barang, memusingkan barang, memetik jari, memandang siling dan sebagainya. Merekapun mungkin akan meniru bunyi dan perkataan yang didengar berulang-ulang kali.

5: Tiada ‘baby talk’
Baby talk atau babbling adalah perbuatan bercakap yang biasa dilakukan oleh bayi apabila mereka mencapai umur 12 bulan. Walaupun ibu bapatak faham apa yang anak “bebelkan”, anak autistik lebih focus untuk tidak melakukannya.

Malah, jika mereka sudah semakin besar, mereka mungkin akan menghadapi kesukaran untuk bercakap mcm tak mampu jawab soalan, sering ulang perkataan sama, tak faham arahan dan susah menyatakan kehendak mereka.

6: Tak respon kalau dipanggil
Walaupun bayi sudah masuk usia 6 hingga 12 bulan, tapi mereka masih tak bagi respon kalau namanya dipanggil? Itu mungkin satu lagi tanda autisme.

Ini sebab kebiasaannya, anak autistik memang susah nak bina hubungan sosial dengan orang lain.Sebab itu juga mereka susah untuk disentuh, tak bermain mainan “olok-olok” dan suka meniru orang lain.

Ciri-ciri autisme yang paling utama adalah rasa untuk menyendiri. Mereka seakan tak dengar apa yang orang lain cakap kat dia. Malah, mereka tak nak terlibat dengan aktiviti yang libatkan ramai orang.

7: Tiada ‘eye contact’
Ibu bapa, perhatikan tanda yang penting ini: Adakah anak anda jarang bagi eye contact? Mcm mana dengan penglihatannya?

Adakah dia akan mengikut kalau kita tunjukkan objek kat dia? Takde eye contact adalah salah satu tanda awal autisme yang kita boleh kenalpasti.

Jika nak kepastian, masa tengah beri baby makan, try senyum lepastu pandang mata dia. Tengok macam mana dia respon.

8: Kurang senyum!
Pada umur 6 bulan ke atas, baby biasanya dah mula bagi senyuman gusi first kat ibu bapa dan orang di sekelilingnya.

Tapi jika anak anda tak nak senyum atau jarang senyum, hati-hati! Lihat dengan lebih peka tentang perkembangannya.

Malah, perhati gak kalau anak susah nak tunjukkan expression muka yang sepatutnya. Ini merupakan antara “kesukaran” yang sentiasa dihadapi anak autistik.

Sumber: Poliklinik Az-Zaara