Masih panjang umur tapi yang sedihnya bayi ini kehilangan ahli keluarga terdekat. Menerusi kenyataan media, ahli keluarga berusaha mengeluarkan bayi perempuan yang tali pusat masih melekat dengan ibunya yang sudah meninggal dunia dalam tragedi gempa bumi di Syria awal pagi semalam.

Bayi yang terperangkap di bawah timbunan bangunan runtuh akibat gempa buruk di utara negara terbabit dikeluarkan hidup-hidup meskipun ibunya meninggal dunia.

Menurut Khalil al-Suwadi, bayi itu adalah satu-satunya keluarga terdekatnya yang terselamat, sementara yang lain terbunuh susulan gempa bumi berukuran 7.8 pada skala Richter melanda Syria serta negara jiran Turkiye hingga meranapkan rumah keluarganya di bandar Jindayris yang dikuasai pemberontak.

Sebaknya! Yatim Piatu Sekelip Mata. Dilahirkan Bawah Runtuhan Gempa Bumi Syria
Kredit Foto: AP

“Kami terdengar suara ketika sedang menggali (runtuhan bangunan).

“Kami segera membersihkan kotoran dan menemukan bayi perempuan dengan tali pusat masih melekat pada ibu dan kami memotongnya, kemudian sepupu saya membawanya ke hospital,” katanya kepada AFP.

Video yang memaparkan usaha menyelamat itu tular di media sosial.

Rakaman video itu menunjukkan seorang lelaki segera berlari daripada timbunan bangunan empat tingkat yang runtuh sambil memegang bayi kecil yang dipenuhi kotoran.

IKLAN

Kemudian seorang lagi lelaki berlari ke arah lelaki pertama sambil membawa selimut bagi berusaha memanaskan bayi dilahirkan dalam suhu bawah sifar, manakala individu yang lain menjerit meminta kenderaan untuk membawanya ke hospital.

Sebaknya! Yatim Piatu Sekelip Mata. Dilahirkan Bawah Runtuhan Gempa Bumi Syria
Kreditn Foto: AP

Bayi itu dibawa untuk rawatan di bandar berhampiran, Afrin manakala ahli keluarga meneruskan pencarian selama beberapa jam lagi sebelum menemukan mayat bapa bayi itu, Abdullah, ibu Afraa, empat beradik serta seorang ibu saudara.

Rumah keluarga itu antara kira-kira 50 kediaman di Jindayris yang musnah akibat gempa bumi lapor wartawan AFP.

Sementara itu, menurut pihak berkuasa, tragedi itu mengorbankan lebih 1,600 orang di Syria dan lebih 3,400 orang terbunuh di Turkiye.

IKLAN

Pekan dan bandar yang dikuasai pemberontak itu merekodkan kira-kira 800 kematian akibat gempa itu.

Sebaknya! Yatim Piatu Sekelip Mata. Dilahirkan Bawah Runtuhan Gempa Bumi Syria
Kredit Foto: AP

Di dalam inkubator di hospital di Afrin, bayi baru lahir itu yang diselamatkan kelihatan disambungkan ke cairan intravena, badannya luka dan pergelangan tangan kirinya berbalut dengan dahi dan jarinya kebiruan akibat kesejukan.

“Keadaan terkininya stabil. Ketika dibawa ke sini bayi mengalami hipotermia kerana terlampau sejuk,” kata doktor pediatriknya, Dr Hani Maarouf yang bertugas memantau perkembangan bayi itu.

Kredit: Metro via AFP

IKLAN

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

 

 

 

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI