Bila hujung minggu, mulalah mak-mak bereksperimen mencuba pelbagai jenis menu kesukaan anak-anak. Dah bosan dengan coklat chip, apa kata cuba Coklat Almond Ball pula, air tangan Azlina Ina.

Bukan saja senang hendak membuatnya bahkan mesti dapat sambutan anak-anak. Siapa tak suka coklat kan? Jom cuba!


Resipi Kek coklat
5 biji telur
1 cawan gula
1 sb ovalate
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak
blender sebati
(pakai blender je ye, masuk kan dalam blender)

Dalam bekas lain satukan
2 cawan tepung
1 cawan serbuk koko
1 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder

Tuang bahan blender dalam bekas yang ada tepung tadi kacau sebati, tambah air panas 1/2 cawan gaul rata. Siap boleh kukus atau bakar jadi kan kek coklat. Biarkan sejuk.

Dah sejuk korang masuk dalam besen dan pecah-pecahkan. Ramas-ramas kek sampai hancur semua.

IKLAN

Tambah kan badam nips dah bakar dan coklat chips. Tak ada sukatan, tak kisah kalau nak sedap masuk je lebih.

Cair marjering dan gaulkan coklat chips dan almond tadi. Tuang sikit-sikit marjerin cair tadi sambil gaul. Boleh try kepal.

Bulat-bulatkan macam ni.

IKLAN

Bahan Ganace:
500g coklat dark atau milk compound beryls
500ml whipping dairy
3sb majerin

Cairkan dalam pengukus atau oven. Whisk kan sebati. Dah sejuk boleh masukkan ball tadi.

IKLAN

Letak atas coklat rice dan golek-golekkan.

Siap. Mudah sangat kan. Sejukkan.

Menarik: Popis Coklat Versi Baby Untuk Minum Petang, Anak-Anak Confirm Suka!

Mesti korang teringat kartun-kartun zaman dahulu? Siapa yang selalu terpacak depan TV mesti tahu banyak kartun. Berapa banyak agaknya yang adik-adik BK kita ni tahu pasal kartun popular tahun 90-an dan awal 2000. Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!