Bosan menikmati air bancuhan biasa untuk berbuka puasa, apa kata cuba kopi ais pula untuk berbuka nanti. Menikmati secawan kopi ais yang kaw-kaw rupanya memerlukan teknik dan cara bancuhan yang tepat. Barulah rasanya sedap, likat dan padu.
Nak tahu cara sukatan yang betul dan rasa terbaik, Ben Safwan kongsikan resipi paling ringkas dengan sukatan yang tepat untuk dapatkan rasa kaw-kaw. Ini sukatannya! Jom cuba!
Nampaknya banyak jasa jug Ben tu. Hee serbuk kopi premium Ben guna tu warna hitam dia tak terlalu terang. Sebab pilih yang roasted sederhana.
2 sudu makan serbuk kopi
1/2 cawan air mendidih
1 cawan susu cair
1/2 tin susu pekat
Ais secukupnya
Reneh 1/2 cawan air biar mendidih.
Tutup api. Ben gunakan 2 sudu makan serbuk kopi pilihan. Biarkan 3-4 minit. Tapis tuang masuk dalam jug.
Isi 1 cawan susu cair dan 1/2 tin susu pekat. Kacau dan tambahkan ais. Tak perlu tambah air. Biarkan air ais turun. Fuhhh.
Simpan dalam freezer. Sukatan untuk 1.6 liter.
Sedap kaw kaw.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Apam Balik Homemade Guna Kuali Non-Stick. Sejuk Pun Masih Lembut & Ranggup
Apam balik rangup, letak kacang dan jagung banyak-banyak, memang puas hati makan. Kalau beli inti yang kita nak tu tak semestinya banyak kecuali tambah duit sikit untuk minta lebih.
Bagi yang ada anak kecil, ada yang suka inti jagung, coklat rice atau mahukan yang kosong saja. Jadi bila mama dah tahu cara nak buat sendiri, tak perlu dah nak pening-pening. Ikut je resipi ni, mesti anak suka. Sebabnya ranggup dan lembut.
Berikut dikongsikan resipi dari Azie Kitchen untuk anda cuba. Mesti anda akan puas hati.
Apam Balik Lembut & Gebu
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1½ cawan air
Sedikit mentega/planta untuk mengoles
Bahan tabur:
Kacang tanah – goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar.
Jagung manis dalam tin
Gula halus
Marjerin
ARTIKEL RESIPI [Kentang Goreng Homemade, Tip ‘Special’ Jadi Lagi Ranggup, Anak Confirm Suka!]
Cara-cara
Gunakan mixer, pukul telur dan gula sehingga kembang. Masukkan soda bicarbonate, air dan pewarna kuning.
Pukul lagi sehingga sebati dan masukkan tepung gandum. Pukul lagi sehingga semuanya sebati.
Oleskan mentega/margerin di permukaan kuali (sebaiknya gunakan kuali tak melekat (non stick pan) dan tuangkan 1 senduk (nipis) atau 2 senduk (tebal) dan ratakan.
Biarkan seketika dan sementara masak, taburkan kacang, jagung, gula dan majerin.
Kredit Resepi & Foto : Azie Kitchen
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Makanan Berasaskan Oat Baik Untuk Si Kecil, Ini Resepi Mudah Mama Kongsikan. Sekali Rasa Anak Mesti Suka!
Oat memang baik untuk si kecil mama, banyak khasiat yang terkandung di dalamnya yang baik untuk tumbesaran si kecil. Tapi kadang tak tau apa hidangan yang boleh mama sediakan menggunakan oat untuk dimakan oleh si kecil.
Jom cuba resepi daripada Mommy Yuyu menggunakan oat. Nampak mudah dan menyelerakan!
Hello Mommies,
Anda tau tak oat baik untuk bayi dan kanak-kanak?
5 kebaikan Oatmeal!
* Tinggi dengan Serat dan Nutrien. Oatmeal adalah makanan kaya serat, magnesium, zat besi dan zink yang tinggi
* Lembut untuk penghadaman
* Mencegah sembelit
* Diadun baik dengan makanan lain
Ok jom mulakan
Anda kena sediakan:
1 sudu besar minyak zaitun
Bawang putih dan bawang merah (untuk menumis)
Lobak merah (bergantung banyak mana, boleh tukar sayur lain)
Mushroom seasoning (untuk anak bawah 2 tahun boleh skip)
Isi ayam
1 biji telur
2 sudu besar oat
2 sudu besar keju cheddar
serbuk lada hitam secukup rasa (optional)
Cara memasak:
- Bakar dalam air fryer dengan suhu 190 darjah selama 10 minit. Jika gunakan oven, mama boleh selaraskan suhu.
- Boleh blend atau tumbuk saja bahan tumis tadi.
- Untuk melihat video cara memasak boleh klik Instagram MommyMed..Selamat mencuba mama!Nak balik kg ni boleh la bawa bekal hehe
Kredit: mommymed
Buat mama papa yang mahu anak lancar Bahasa Inggeris, jom sertai E-Workshop Panduan Ajar Anak Pandai English, Mudah Sangat! Bersama barisan panel istinewa seperti Dr Azu, Dr Fie serta penampilan istimewa Dato’ Dr Sheikh Muzaphar. E-Workshop ini PERCUMA dan anda berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah berupa baucer barangan bernilai hampir RM1000!. Jom, daftar sekarang di: https://toko.ideaktiv.com/product/panduan-ajar-anak-pandai-english/
Daftar segera sebagai peserta webinar keibubapaan ini!
https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Cookies Ala Famous Amos, Krup Krap Rangup. Makan Sebalang Tak Perasan!
Walaupun untuk beraya di kampung tidak dibenarkan pada Aidilfitri tahun ini, tidak semestinya ia menghalang kita untuk merasai kemeriahannya di rumah sendiri. Para ibu semestinya sedang sibuk memuat kuih raya sekarang.
Untuk anda yang menggemari biskut cip coklat jenama terkenal itu, bolehlah cuba resipi yang dikongsikan oleh Baizura Muhammad ini. Nampak sedap ni, memang makan tak sedar habis sebalang!
Resipi Menarik: [Air Mango Dessert Untuk Berbuka, manis & Berlemak, Sedapnya!]
Punggah baking area tengok semua bahan ada so kita ONZ terus buat cookies ala Famous Amous ni. Resepi simple sangat, pakai senduk je kacau2 bagi sebati, pastu cubit2 pakai tangan and bakar! Senang kan.. boleh ajak anak2 buat..
Adunan ni dapat 4 bekas yg macam kakbai pakai tu. Bekas kakbai tu hat yg lebar punya bukan yg small tau, so mmg resepi ni dapat banyak, bolehlah share dgn jiran2 sekali.. alang2 tak dapat balik raya, bolehlah gemuk sesama 🤭🤪
Thanks Anney Z Mustapha yg cantek lagi rajin sudi share recepi dengan kita 😘
👉🏻CARA BUAT CLICK PADA GAMBAR
Bahan2 seperti di bawah:
🍪250 gram Butter
🍪1 1/4 cawan Brown Sugar
🍪1 sudu kecil Essence Vanila
🍪1 biji Telur
🍪2 1/2 cawan Tepung Gandum
🍪1/2 cawan Tepung Jagung
🍪1 sudu kecil Baking Powder
🍪1 sudu kecil Soda Bikarbonat
🍪6 sudu besar Minyak Masak
🍪2 cawan Coklat Cip
🍪Almond nips / almond flakes –jika suka
Lagi premium (jenis mahal) bahan yg digunakan, lagi sedap rasa cookies ni tau!
Resipi Menarik: [Roti Dengan Butterscotch Homemade Ala Kampung Untuk Moreh, Senangnya Nak Buat!]
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan butter 250g, brown sugar 1 1/4 cawan, essence vanilla 1 sudu kecik & telur sebijik. Kacau leklek just bagi sebati je, takyah sesungguh sgt..
[UPDATE: Ramai yg buat silap kat sini. Jgn pakai mixer. Pakai spatula/senduk/sudu je cukup. Nak pakai tangan pun boleh. Kacau sekadar nak bagi bahan sebati je, kacau slow2. Bila bahan dah bercampur je terus stop. Tak perlu bagi kembang. Tak perlu tunggu sampai gula larut. Seminit-dua je cukup]
2. Dalam bekas yg sama tadi, masukkan pulak tepung gandum 2 1/2 cawan, tepung jagung 1/2 cawan, soda bikarbonat 1 sudu kecik, baking powder pun 1 sudu kecik & minyak masak 6 sudu besar. Kacau lagi bagi sebati, pelan2 kayuh..
[UPDATE: Ingat, kacau slow2 je sekadar nak bagi bahan bercampur rata. Dah sebati terus stop, buat step seterusnya]
3. Bila semua dah sebati, masukkan 2 cawan choc chip.
Masukkan lagi segenggam dalam mulut 🤭
4. Kacau sebati lagi sampai semua mesra friendly gitu. Masih kacau slow2.. laju2 nak pergi mana?
5. Kalau rasa nak tambah badam nips ke, almond flakes ke, cornflakes ke or nestum ke, tambah je ikut suka. Mcm kakbai, asingkan sikit utk letak almond nips so dapatlah 2 jenis nanti. Dah tambah, kacau sebati jugak..
6. Adunan yg dah siap tu, masukkan dalam fridge selama 30minit. Tutuplah sket adunan tu kang bercampur pulak dengan bau bawang, petai, budu dlm tu pulak 😅
Kalau fridge jenis tak sejuk sangat, simpan lama lagi. Make sure adunan tu jadi keras sikit masa ni.
7. Sapu tray dengan butter. Takyah letak baking paper. Cubit sikit dan susun jarak2 dalam tray. Kekalkan social distancing seperti dlm gambar kay.. musim PKP ni jgn izinkan mereka bergaul..
[UPDATE: Cubit je adunan tu. Tak perlu tekan bagi penyet. Nanti bila bakar dia akan cair dan turun sendiri. Tengok gambar dan tiru buat yg sama]
8. Sebelum tu, panaskan oven suhu 150’ guna api atas bawah. Bila oven dah panas, bakar selama 20 minit. Tengok betul2 rupa adunan ni sebelum dibakar. Tak perlu tekan bagi penyet. Nanti kat gambar sebelah boleh tengok adunan mencair sendiri masa dibakar.
9. Nampak tu dia dah start mengembang. Jgn gatal2 nak bukak oven kejap2 nnt bantat jadinya..
10.TADAAA!✨
Famous Amous PKP cookies is DONE!
Masa baru keluar oven biskut ni lembut sikit tau. Dah sejuk baru dia crunchy, bolehlah ngap dengan rasa bersalah sbb dah nak raya nnt tak sempat kurus 🤪 Eh ada ke raya tahun ni?
SELAMAT MENCUBA!
Dah siap nnt, antarlah gambar buat bagi semangat kat kawan2 lain nak cuba💋
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI