Viral isu ibu yang share cikgu pra sekolah anaknya kata anak 5 tahunnya tak bersedia untuk belajar lagi.

Sebenarnya apa maksud bersedia untuk belajar tu? Menerusi perkongsian Terapis Cara Kerja, Puan Siti ‘Aisyah Rozalli, tahap kesediaan anak untuk berada di sekolah bergantung kepada anak tersebut.

Kita pecahkan kepada 5 ASPEK:

1. SIFAT INTERPERSONAL TINGGI PADA ANAK

Ada anak yang umur 4 tahun, kita tinggalkan kat sekolah, menyeringai kegembiraan sebab memang suka berkawan.

Interpersonal intelligence mereka tinggi. Mereka memang sifatnya suka berkawan. Jadi, anak jenis ni, sekejap je dia boleh adapt kat sekolah ni.

2. TAHAP KERESAHAN ANAK TINGGI

Ada anak, yang dia jenis senang gelisah kalau mak dia takde. Very attached. Bukan salah mak kalau anak dia attached. Anak jenis ni, biasanya diorang lambat warm-up sikit. Bagilah masa seminggu, 2 minggu. InshaaAllah dia boleh adapt.

IKLAN

3. ATTENTION SPAN ANAK

Anak umur 5 tahun, secara average dia boleh bagi perhatian dalam 10 – 25 minit je. Itupun kalau subjek tu dia suka, dan dia dah ada kesediaan untuk belajar dalam jangka masa yang panjang.

4. CARA GURU MENDEKATI ANAK

Anak tu menangis ke, tak menangis ke. Kalau dah namanya pra sekolah. Memang kita kena guna out-of-pencil-paper strategies kalau 2 minggu pertama tu. Bagi anak relax dan rasa selesa kat sekolah.

Lepas tu, kalau anak tu menangis, guru kena tenang. Kalau guru pun tinggi suara, lagi tinggi tahap keresahan anak, lagi tinggi tahap keresahan guru, maka jadilah konflik antara anak dan guru, dan mak ayah yang kena hadap.

IKLAN

Percayalah. Saya dah banyak kali jumpa, pelajar yang guru A kata dia tak bersedia lagi, tapi guru B kata dia dah bersedia… Hmm…

5. KEMAHIRAN SEDIA ADA ANAK

Tak boleh nak salahkan guru 100 peratus tau. Apa kemahiran yang kita dah sediakan pada anak sebelum mula masuk sekolah pun akan mempengaruhi.

Ibu dah bercerita tak pada anak tentang sekolah, sekurang-kurangnya 6 bulan sebelum mula sekolah. Ibu dah mula biasakan anak dengan aktiviti yang mungkin akan dilakukan di sekolah ke tak 6 bulan sebelum mula sekolah. Ini semua akan bantu tingkatkan survival skills anak.

IKLAN

Anak usia 5 tahun ni, memang kalau ikut pola perkembangan, kebanyakan mereka dah boleh terima. Kita bagi masa 2-3 minggu, mereka mesti boleh terima. Tapi, bagi masa 4 hari tu, memang tak adil lah untuk anak tersebut kan.

Tapi tapi tapi, take note tau…Ada anak yang akan ambil masa lebih lama untuk relax. Bergantung tahap keresahan dia. Paling lama dalam 3-4 bulan. Kalau lebih dari tu, biasanya kita akan suggest parents untuk dapat kan cadangan pakar. Kenapa anak susah nak adapt tu.

Kredit: Siti ‘Aisyah Rozalli

Dah tak ada idea nak masakkan apa untuk anak, semua dia tolak. Tak tahulah di mana silapnya padahal dah cuba macam-macam resipi. Untuk mommies yang ada masalah anak susah makan, jom segera dapatkan e-book 100++ Resipi Si Manja & Tip Untuk Mama!

Hanya RM20, memang berbaloi dengan pelbagai resipi menarik serta info pemakanan anak. Klik saja https://toko.ideaktiv.com/product/e-book-resipiselerasimanja/ untuk dapatkan e-book istimewa ini!

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)