Memastikan anak-anak mendapat khasiat yang secukupnya kini telah menjadi keutamaan semua ibu bapa. Mempunyai sistem imuniti yang kuat sangat penting dan dalam masa yang sama memastikan anak-anak kekal gembira, sentiasa ingin tahu serta aktif belajar! Dengan pemakanan yang betul, ia merupakan salah satu cara untuk membantu proses pembinaan sistem imun yang kuat serta mendorong perkembangan mental ketika proses tumbesaran anak-anak.

Mulakan dari awal bagi memastikan pertumbuhan serta perkembangan masa depan yang lebih baik. Dengan cara ini, ia akan bertindak untuk melindungi anak-anak dari penyakit bermusim dan masalah kesihatan yang lain.

Ketahui 10 Perkara Penting Yang Perlu Ibu Bapa Buat Untuk Membina Sistem Imun Dan Mental Anak-Anak. Penting Untuk Anak-Anak Yang Sedang Membesar!

1. Tahun-tahun terawal dalam proses tumbesaran anak-anak adalah tempoh yang paling aktif untuk mewujudkan hubungan saraf di otak. Pada waktu ini, lebih daripada 1 juta sambungan saraf baru terbentuk setiap saat maka pemakanan yang betul adalah salah satu perkara penting untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. [1]

Ketika ini juga, ibu bapa harus memastikan anak-anak sentiasa bersedia untuk mengharungi dunia yang kompleks dan mencabar.

  1. Beri anak pelbagai jenis makanan dengan menjaga diet seimbang mengikut piramid makanan. Susu adalah salah satu keperluan makanan yang paling penting kerana kandungan nutrien yang membekalkan tenaga serta protein berkualiti tinggi. [2]

Mengambil kira nilai pemakanan susu, Garis Panduan Diet Malaysia untuk Kanak-kanak dan Remaja 2013 mengesyorkan agar kanak-kanak mengambil 2 hingga 3 hidangan susu atau produk susu sehari. [2]

3. Milk Fat Globule Membrane (MFGM) adalah komponen kaya nutrien yang terdapat secara semula jadi dalam susu dan otak manusia. Kajian menunjukkan bahawa penggunaan MFGM mempengaruhi emosi dan tingkah laku kanak-kanak kecil. [3] Ia menyokong proses pengeluaran dan penghantaran neurotransmitter (bahan yang mengambil bahagian dalam penciptaan hubungan sel otak). [4] Ketika sel-sel otak anak berhubung, maka ia mempengaruhi kemampuan mental, emosi dan mood mereka. [5]

4. Selain itu, MFGM Complex juga sangat penting untuk membina imuniti! Dalam satu kajian, penggunaan susu diperkaya MFGM oleh anak kecil terbukti mempunyai kesan perlindungan terhadap jangkitan gastrousus dan berkesan mengelakkan serangan demam. [3] 

5. Gabungan asid lemak seperti DHA, Omega 3 dan 6 ke dalam diet anak sangat baik untuk perkembangan mental mereka [6]. Ini sekaligus terbukti membantu meningkatkan prestasi membaca dan membina daya ingatan yang lebih baik. DHA berperanan sebagai komponen utama struktur tisu otak, yang menghubungkan kesemua sel otak. Ia penting untuk fungsi mental termasuk bidang pembangunan utama seperti intelektual, motor, emosi dan sosial serta kemahiran sosial [7].

6. DHA dan MFGM banyak dijumpai di otak dan ia berfungsi secara sinergis. Kajian menunjukkan bahawa MFGM dan DHA bekerjasama untuk membantu menyokong perkembangan mental dan emosi menyumbang kepada tingkah laku yang lebih baik [3].

Kanak-kanak prasekolah yang mengambil MFGM yang diperkaya selama 4 bulan didapati mempunyai tingkah laku yang lebih baik dan emosi yang lebih stabil berbanding dengan kanak-kanak kumpulan terkawal [3].

7. Kecerdasan Emosi (EQ) juga memainkan peranan penting sepanjang tempoh anak-anak membesar. Kesejahteraan emosi dan sosial kecekapan pada tahun-tahun pertama tumbesaran mereka memberikan asas yang kuat untuk kebolehan kognitif dan seni bina otak. [1]

Sama seperti IQ (Intellectual quotient), kemahiran sosial-emosi seperti komunikasi, penyelesaian masalah dan kolaborasi adalah sama penting dalam menyesuaikan diri dengan baik di sekolah dan ketika berkomunikasi dengan orang lain.

IKLAN

8. PDX (Polidekstrosa) dan GOS (Galakto-oligosakarida) adalah serat makanan penting bagi usus besar untuk mendorong pertumbuhan bakteria baik dan meningkatkan kesihatan pencernaan dan sistem imun. [8]  Yis Beta-Glukan dikenali kerana kemampuannya untuk membantu menyokong sistem imunisasi badan. [9]

Penyelidikan menunjukkan bahawa kanak-kanak menggunakan susu yang diperkaya dengan DHA, PDX + GOS dan Yis Beta-Glukan terbukti kurang mengalami episod risiko jangkitan pernafasan akut (ARI) berbanding dengan kanak-kanak yang mengambil susu yang tidak diperkaya. Tambahan pula, kanak-kanak akan pulih lebih cepat apabila mereka mengambil susu yang diperkaya dengan DHA, PDX + GOS dan Yis Beta-Glukan [10]

9. Walaupun susu segar masih bermanfaat, susu yang diperkaya mengandungi nutrien penting tambahan seperti DHA, MFGM, Vitamin A, Vitamin B12, Vitamin C, Zat Besi dan Zink. Ini adalah pilihan yang baik untuk meningkatkan sistem pertahanan semula jadi anak-anak [11] dan memastikan keperluan pemakanan harian mereka dipenuhi.

  1. Imuniti yang kuat dan perkembangan mental yang sihat juga bermaksud mempunyai tidur yang cukup, mengamalkan gaya hidup aktif dan menjaga kebersihan dengan baik.

Gabungan unik Enfagrow A+ mengandungi MFGM Complex, DHA tertinggi**, gabungan PDX GOS dan Yis Beta-Glukan. Kajian saintifik menunjukkan bahawa MFGM, DHA, PDX + GOS dan Yis Beta-Glukan membantu menyokong perkembangan mental dan daya tahan imun terhadap sebarang serangan penyakit. [10]

Formulasi susu ini mengandungi 40% lebih DHA* yang mencapai saranan pengambilan DHA harian dari Food and Agriculture Organisation of the United Nations (FAO) dan World Health Organisation (WHO)^.

Anak yang lebih kuat dan sihat menjalani kehidupan yang lebih bermakna, mari bantu membina hari esok dengan memberi mereka nutrisi yang optimum. Rangsang perkembangan emosi dan mental mereka #TodayBuildsTomorrow.

** Berbanding dengan jenama susu lain di pasaran pada bulan September 2019, Enfagrow A + menyediakan 105 mg DHA dalam 3 hidangan sehari.

* Berbanding dengan formulasi sebelumnya, Enfagrow A + menyediakan 105 mg DHA dalam 3 hidangan sehari.

^FAO / WHO mengesyorkan pengambilan DHA diet harian sebanyak 10-12mg / kg berat badan untuk kanak-kanak 12-24 tahun bulan atau 100-150mg DHA + EPA untuk kanak-kanak berumur 2 tahun ke atas. [12]

Ketahui lebih lanjut mengenai topik tentang kesihatan umum untuk kanak-kanak berumur satu tahun dan ke atas bersama Enfagrow A + Malaysia dan pakar jemputan kami! Ikuti sesi MEDTalks Live di laman Facebook kami!

Tonton siri terdahulu MEDTalks sebelum ini:

MedTalks Live adalah siri live secara percuma yang diberikan dibawakan oleh Enfagrow A + Malaysia, yang bertujuan untuk memberi maklumat kepada ibu bapa yang berkisar mengenai masalah kesihatan dan kesihatan umum kanak-kanak berumur 1 tahun ke atas.

Maklumat yang diberikan adalah untuk tujuan pendidikan dan komunikasi sahaja dan tidak boleh ditafsirkan sebagai nasihat perubatan peribadi, untuk diagnosis atau rawatan perubatan. Dapatkan saranan pakar sekiranya berlaku kecemasan.

Untuk maklumat lanjut tentang produk, sila layari ENFAGROW

—————————————————————————————————————-

RUJUKAN:

1 Center on the Developing Child at Harvard University. Brain Architecture.
Retrieved from: http://developingchild.harvard.edu/science/key-concepts/brain-architecture/

2 National Coordinating Committee on Food and Nutrition. Malaysian Dietary Guidelines for Children and Adolescents 2013.
Retrieved from: http://nutrition.moh.gov.my/wpcontent/uploads/penerbitan/buku/MDG_Child….
Accessed on 14 March 2017.

3 Veereman-Wauters G et al. Milk fat globule membrane (INPULSE) enriched formula milk decreases febrile episodes and may improve behavioral regulation in young children. Nutrition. 2012;28:749-752.
Retrieved from: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900711003741?via%3Dihub

4 Küllenberg D et al. Lipids in Health and Disease. 2012; 11(3),1=16
Retrieved from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3316137/

5 Banjari I et al. Brain food: how nutrition alters our mood and behavior. Hrana u zdravlju i bolesti, znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku, 2014; 3(1),13-21
Retrieved from: https://hrcak.srce.hr/file/186517

6 Montgomery P et al. PLoS ONE. 2013; 8(6): e66697. doi:10.1371/journal.pone.0066697
Retrieved from: https://journals.plos.org/plosone/article id=10.1371/journal.pone.0066697

7 Kuratko CN, Barrett EC, Nelson EB, Salem N Jr. The relationship of docosahexaenoic acid (DHA) with learning and behavior in healthy children: a review. Nutrients 2013;5:2777-810.
Retrieved from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3738999/

8 Roytio,H, Ouwehand A.C (2014) The fermentation of polydextrose in the large intestine and its beneficial effects. Wageningen Academic Publishers, 5(3), 305-314.
Retrieved from:
https://www.researchgate.net/publication/261742337_The_fermentation_of_polydextrose_in_the_large_intestine_and_its_beneficial_effects

9 Volman JJ, Ramakers JD, Plat J. Dietary modulation of immune function by beta-glucans. Physiol Behav. 2008;94:276-84.
Retrieved from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18222501

10 Li F, Jin X, Liu B, Zhuang W, Scalabrin D. Follow-up Formula consumption in 3- to 4-Year-Olds and Respiratory Infections: An RCT. Pediatrics 2014;133:e1533-1540.
Retrieved from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24843061

11 https://www.nutrition.org.uk/healthyliving/covid19/immunity.html?__cf_chl_jschl_tk__=7d0ad307d6b

12 FAO 2010. Fats and fatty acids in human nutrition. Report of an expert consultation. FAO Food and
Nutrition Paper no.91. FAO: Rome.