Payudara yang telah penuh dengan susu akan terasa berat dan sedikit keras. Itu menandakan ibu perlu segera mengosongkan payudara sama ada dengan cara memberi bayi minum susu dengan lebih kerap atau mengeluarkan susu menggunakan pam.

Jika anda membiarkan payudara menjadi terlalu penuh, bengkak susu akan berlaku.

Masalah ini kerap menjadi kerisauan ramai ibu terutamanya bagi ibu yang pertama kali melahirkan anak.

Apabila anda kerap menyusukan bayi dan badan sudah mula menyesuaikan diri dengan keperluan susu yang diperlukan bayi, situasi bengkak akan beransur-ansur hilang.

Di awal tempoh penyusuan, bengkak boleh melarat jika dibiarkan. Ia boleh menjejaskan kesihatan ibu itu sendiri dan menyukarkan bayi untuk menyusu secara terus.

Bertindaklah seawal yang boleh bagi mengelakkan masalah bengkak daripada menjadi bertambah teruk.

PUNCA-PUNCA BENGKAK SUSU

1. Lambat memulakan penyusuan kali pertama.
Lambat memulakan penyusuan selepas bersalin boleh menyebabkan cecair dalam badan terkumpul di payudara, dan menyebabkan bayi sukar menyusu dalam keadaan payudara membengkak.

2. Lekapan yang tidak betul.
Lekapan yang tidak betul akan menyebabkan susu tidak dapat dikeluarkan dengan efektif dari payudara.

3. Penyusuan / pemerahan yang tidak kerap.
Penyusuan yang tidak kerap menyebabkan payudara tidak dikosongkan dengan kerap dan jarak masa antara sesi memerah yang terlalu lama juga berpotensi menyebabkan saluran susu tersumbat dan meyebabkan bengkak.

4. Menetapkan masa menyusu di setiap belah payudara.
Bayi perlu menyusu di sebelah payudara sehingga dia melepaskan sendiri payudara itu. Kerap menukar payudara semasa menyusu menyebabkan susu tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya dari setiap payudara. Ini boleh menyebabkan masalah bengkak susu.

5. Tertinggal sesi memerah.
Bagi ibu yang bekerja tertinggal sesi memerah ketika bekerja juga menyumbang kepada masalah bengkak susu.

6. Pam susu.
Penggunaan pam yang tidak sesuai terutamanya jika saiz corong pam terlalu kecil dengan puting ibu boleh menyebabkan susu tak dapat keluar dengan baik dari payudara, sekaligus menyebabkan masalah bengkak susu kerana susu dikeluarkan sehingga kosong.

✔️TIPS/PETUA UNTUK HILANGKAN BENGKAK SUSU✔️

1. Mandi air panas selama 15-20 minit. Halakan air panas ke bahagian breast. Semasa mandi, buat urutan secara membulat ke seluruh bahagian payudara dengan sedikit tekanan di bahagian ketulan.

2. Isi air panas dlm botol dan golek-golekkan di bahagian ketulan.

3. Lakukan urutan dari atas ke bawah, arah areola di seluruh payudara.

4. Susukan bayi/perah susu sekerap mungkin. Sambil golekkan botol air panas tadi di kawasan bengkak sepanjang sesi penyusuan/memerah.

5. Elakkan ais, tambahkan pengambilan AIR SUAM 1 gelas setiap 1 jam.

6. Urutan/tuam membantu melegakan bengkak dan meleraikan saluran susu supaya aliran susu kembali normal.

7. Jika kulit di bahagian payudara yang bengkak kemerahan, ini tanda-tanda anda mengalami radang payudara. Tuam dengan tuala sejuk/botol berisi air sejuk selama 10-15 minit dulu sebelum tuam menggunakan botol berisi air panas untuk menghilangkan radang.

p/s: Kerapkan sesi penyusuan kepada ibu bagi suri rumah dan kerapkan sesi memerah kepada ibu yang bekerja.

Sumber: Klinik Dr Asmah