Biasalah anak kedua ni banyak perangai yang akan buat kita naik angin. Sebenarnya anak kedua ni ada satu karakter yang sangat kuat dan mereka juga tekad berusaha bila menginginkan sesuatu. Tidak dinafikan dengan personaliti mereka itu, kadang-kadang banyak orang yang menggangap anak kedua ni degil. Sebenarnya mereka tidaklah degil dan kita sebagi ibu ayah kena cuba memahami mereka.

Artikel Menarik: [“Hubungan Jarak Jauh Ni Susah.” Luahan Hati Seorang Suami Buat Netizen Sebak]

Selalu Buat Kita Marah, Anak Kedua Bukan Degil. Potensi Dia Luar Biasa!
Kredit foto: Facebook Mohd Fhais Salim

Menurut penulisan dari En. Mohd Fhais Salim, sangat mudah untuk ibu ayah trigger dengan perangai anak kedua. Ia kerana mereka ada masanya seperti keras kepala, susah dihalang dan akan ada je jawapan jika ditegur. Ikuti penjelasan penulis keibubapaan ini dengan lebih lanjut:

Kadang senang nak salah faham dengan Second Born Child (anak nombor dua) ni. Dari luaran memang kita mudah trigger dengan perangai dia. Sangka degil rupanya bukan. Memang birth order anak kedua ni buat perangai dia agak sedikit,

– keras kepala
– susah ditegah
– kuat bentak
– kuat melawan
self-centered

IKLAN

 

Tapi itu tak bermakna dia degil tau. Jangan salah faham. Yang sebenarnya itu la karakter second born child. Dia bukan degil tapi dia ada karakter yang,

– kompetetif
strong will
– suka menang
– benci kalah
– kuat gaduh
– tak suka diarah-arah

Selalu Buat Kita Marah, Anak Kedua Bukan Degil. Potensi Dia Luar Biasa!
Kredit foto: Facebook Mohd Fhais Salim

Artikel Menarik: [Bila Suami ‘Tundukkan’ Pandangan, Isteri Wanita Tercantik Di Matanya!]

IKLAN

Macam degil, tapi bukan degil. Tak dinafikan, budak ni paling banyak buat kita mengucap & menguji kesabaran. Selalu berdoa di beri kekuatan, hanya Allah sahaja tempat bergantung. Sungguh!

Nak mendidik anak ni bukan sahaja kena kuat sabar, tapi kena kuat iman juga. Saya yakin, bahawa di sebalik kedegilan anak anak kita ini tersembunyi hikmah besar yang bakal beri manfaat pada kita kelak. InsyaAllah..

Orang kata degil degil anak kedua ni, dia la anak paling setia dan paling ingat orang tua nanti.

Wallahu A’lam.

IKLAN

Bila dah baca penulisan En. Fhais ni barulah kita ada idea macam mana perangai anak kedua ni. Mungkin selepas ini, kita akan lebih mudah nak handle mereka. Tak perlu gunakan kekerasan kerana anak kedua sebenarnya mempunyai sisi lembut yang mudah tersentuh.

Jika ibu ayah bijak menggunakan permainan psikologi dan emosi, pasti hati mereka ‘tercuit’ dengan teguran yang kita berikan.

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ayuh, belajar cara didik anak untuk menyimpan sejak mereka kecil. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/

Selalu Buat Kita Marah, Anak Kedua Bukan Degil. Potensi Dia Luar Biasa!