Bagi yang belum tahu, Ball Palyground ni salah satu permainan Indoor Playground khas buat kanak-kanak. Biasanya Ball Playground ni ada di Mall yang besar-besar. Namun, timbul persoalan kat sini selamatkah Ball Palyground tersebut?.

Dari sudut teknikalnya macam material dan rekabentuk, Ball Palyground ni memang selamat. Tapi dari segi kebersihannya?

Ada Ball Palyground di Mall besar-besar tidak pernah pun dibersihkan bola-bolanya.

Hingus kering, kahak budak, habuk, kuman pun ada yang melekat lagi kalau anda bertuah jumpa dengan bola macam tu.

Selamatkah Anak Kita Bermain di Ball Playground? Nak Larang Atau Ambil Langkah Pencegahan

Kemudian berpuluh-puluh kanak-kanak bermain dan berenang gembira di dalam Ball Palyground tu, tanpa kita ketahui tahap kesihatan mereka?. Ada yang demam, selsema, berpenyakit kurap, berpenyakit kuku dan mulut dan sebagainya. Maka bercampur gaullah kanak-kanak sakit dan sihat.

IKLAN

Lepas tu jangan pelik atau terkejut pulak kalau selepas anak-anak pulang bermain Ball Palyground tiba-tiba demam, kena penyakit selesema, penyakit kuku dan mulut atau apa sahaja.

Tahap imunisasi anak-anak kecil tidak seperti orang dewasa. Mereka lebih mudah melekat dengan penyakit. Ibu bapa kena peka tu.

Risiko membenarkan anak-anak bermain di Ball Palyground ini ialah mendedahkan mereka dengan penyakit daripada kanak-kanak lain.

IKLAN

Ball Palyground ini contoh sahaja. Sebenarnya mana-mana permainan terdedah dengan bahaya ini, namun kami cuma dedahkan Ball Palyground atau permainan indoor lain kerana Indoor Playground sebegini lebih berisiko berbanding Outdoor Playground.

Dan memang ada serta wujud kes-kes kanak-kanak mendapat penyakit lepas main Ball Playground ini.

Selamatkah Anak Kita Bermain di Ball Playground? Nak Larang Atau Ambil Langkah Pencegahan

IKLAN

Oh ya lagi satu, ada sesetengah Ball Playground ni penuh dengan bola-bola sampai tak nampak dasarnya. Cubalah kalau rajin selak-selak dasar kolam bola tu agak-agak jumpa apa ye?

Sama-samalah kita beringat dan berwaspada.

Nasihat dari kami, bawa sanitizer sekali kalau nak bawa anak-anak keluar bermain lebih-lebih lagi waktu sekarang ni musim HFMD dan chicken pox. Sanitize anak-anak sebelum dan selepas bermain. Kalau anak tak sihat, tolonglah kuarantin di rumah. Jadilah ibu bapa yang bijak.

Sumber: Mama Dan Anak

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI