Mainan dan anak kecil memang tak dapat dipisahkan. Walaupun di rumah dah ada permainan sama, sampai di kedai, nampak je terus minta nak lagi. Sampaikan ada ibu bapa yang lalu je bahagian mainan, cepat-cepat alihkan perhatian anak.

Mana-mana ibu bapa pasti akan lalui situasi ini. Samalah seperti perkongsian ibu bapa ini di page Gaya hidup minima.

Tempat yang sering buat kami pening kepala sebagai ibu bapa muda suatu masa dahulu.
Kadang-kadang anak ikut sekali dan kami pening mereka nak itu ini yang sebenarnya dah ada seumpamanya di rumah atau memang tak sesuai langsung dengan mereka.

Banyak masa juga kami pening sendiri, sebab sebelum keluar dah dipesan oleh anak yang ditinggal dirumah, balik bawak balik mainan ye.

Anak pandai pesan hasil salah didikan kami juga, asal outstation atau keluar ke pasaraya ada je ‘buah tangan’ mainan untuk mereka.

Kajian menunjukkan anak-anak tak perlukan mainan yang banyak. Mereka sebenarnya lebih fokus bermain dan menjadi lebih kreatif apabila mainan terhad.

Semoga ibu bapa muda tidak ulang kesilapan kami. Sentiasa ada mainan baru dibeli, anak hanya ‘pegang’ sehari dua kemudian bosan dan tersimpan dalam kotak di stor.

IKLAN

Hasilnya pening lagi nak simpan (tak donate atau buang dulu sebab simpan untuk adik-adik mereka nanti).

Akhirnya kami buang dan donate juga setelah ‘sibongsu’ luluskan. Penat mengemas dan mengangkut kotak mainan semasa pindah memang kenangan ‘indah’ yang akan kami wariskan ilmunya kepada anak-anak, biar mereka jadi lebih minimalis dan tak ulang kesilapan kami.

Sebenarnya ‘sibongsu’ masih usia suka bermain dan suka bermain, masih bermain dengan mainan warisan abang kakak.

IKLAN

Sekarang kami dah tak beli baru melainkan betul-betul special dan baru macam pop it. Ayat yang kami selalu ulang sekarang: bajet beli mainan (hadiah) ni kita guna untuk pergi jalan-jalan atau makan-makan ye. Syukur dia setuju dan happy je.

“Beri anak pengalaman/ kenangan, bukan barang”

Kredit: Gaya Hidup Minima

IKLAN

 

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)