Tidak salah jika suami mahu menghabiskan masa bersama teman-teman. Melepak di kedai makan atau bermain sukan, tetapi jangan sehingga mengabaikan isteri dan anak-anak di rumah. Seperti yang dikongsikan oleh pengguna Twitter, Lily @fxliamsi kawan abangnya melepak bersama kawan-kawan sehingga subuh meninggalkan isteri yang baharu tiga atau empat bulan bersalin di rumah. Apabila dia pulang keesokan paginya, dia dapati anak mereka menangis teruk kerana kelaparan. Ketika dia mengejutkan isterinya, rupa-rupanya wanita itu sudah meninggal dunia.

Lily‏ 

@fxliamsi

Cerita benar. Kawan abang I lepak dengan kawan-kawan sampai dekat subuh. Time tu isteri dia baru lepas beranak. Baby baru 3/4m camtu. Time dia balik rumah dekat subuh, masuk bilik tengok baby dia nangis yang tahap dah tak ada suara.

Lily

@fxliamsi

Bila dia kejut bini dia, bini dah tak bernyawa. Baby nangis sebab lapar. Tak tahu since what time baby dia nangis nak susu..

Can you imagine? Balik lepak tiba2 bini dah tak ada. Sedangkan waktu tu sepatutnya kau patut ada sebelah bini kau…

Lily

@fxliamsi

Kawan abang I tanggung rasa bersalah sampai ke harini. Boleh imagine lagi tak bila orang tanya bini meninggal sebab apa tapi kau tak boleh nak jawab sebab kau tak tau apa yang jadi sebenarnya..

Bila orang tanya apa sebenarnya jadi pun kau xboleh nak explain..

Lily

@fxliamsi

Kau hanya boleh cakap tak tahu… bila mak pak mertua dia tanya dia diam tak tahu nak jawab apa..

Bila orang tanya dia dekat mana time tu, dia diam. Kalau kau dekat tempat kawan abang I tu gamak tak nak cakap ‘saya lepak sampai subuh’??

Lily

@fxliamsi

Boleh pegi melepak. Tapi kena ingat sama tanggungjawab and amanah yang ada untuk dijaga. Dah kahwin tapi lepak macam orang bujang…..

Bila dah kahwin, pandai la jaga priorities..

Lily

@fxliamsi

Didn’t expect this tweet will blow up.

Kita sama-sama ambil iktibar dengan kisah ni. Yang lelaki be a good, wise, grown up, matured, responsible or any best man you can ever be to your family ✨

Lily

@fxliamsi

Guys dia tak tahu nak explain apa bila orang tanya kenapa wife meninggal tu before post mortem. I cerita situasi dia masa dia baru balik rumah and tengok wife dia dah tak ada.

Reason dia xtau nak jawab apa sebab dia tak ada dengan wife dia pun that night! Aduh 💆🏼‍♀️

Suami dan isteri kedua-duanya memerlukan ‘me time’. Tidak salah sesekali keluar rumah untuk membuat aktiviti kegemaran bersama kawan-kawan. Namun berpada-padalah agar tidak lupa diri sehingga terlupa keluarga di rumah. Semoga kisah ini menjadi pengajaran kepada kita semua.

 

Sumber: Lily@fxliamsi

Tinggalkan Komen