Lenguh tangan dan penat memegang bayi bila dia mula melompat-lompat? Ya hampir semua ibu bapa akan menghadapi fasa ini. Tapi kalau  tahu faedahnya, mama papa tidak akan mengeluh.

Perkembangan fizikal bayi  memang sangat pesat dan pantas. Tidak sekadar itu, kebolehannya dari segi psikologi, fizikal, kognitif, pertuturan sangat pesat!

Mama dan papa mungkin akan keletihan untuk memegang bayi pada fasa ini. Bila diletakkan dalam kedudukan berdiri pasti ia akan terus melompat-lompat! Malah jika didukung, kakinya mula menunjal perut atau dada anda. Jika anda tahu faedahnya melompat ini kepada bayi, tentu anda tidak akan mengeluh lagi!

Keadaan ini selalunya berlaku lebih kurang  pada usia bayi 6 hingga 9 bulan. Lazimnya bayi akan mula melompat apabila dipegang secara berdiri.

IKLAN

Melompat adalah sebahagian proses yang untuk menguatkan otot kaki dan paha sebagai persediaannya untuk merangkak dan berjalan. Ia juga menguatkan bahagian belakang bayi.

 

5 PERKARA MAMA PAPA PERLU TAHU BILA BAYI MELOMPAT

Apabila bayi mula melompat, dia sebenarnya sedang melatih dirinya untuk berjalan dalam satu jangka masa yang panjang.

Aktiviti melompat ini ialah peringkat awal bayi kepada fasa perkembangan seterusnya iaitu berjalan.

IKLAN
#1 PEGANG BAYI & PERMUKAAN KERAS

Pada sekitar usia enam bulan, bayi akan mula melompat apabila berada dalam keadaan berdiri. Jadi, pastikan mama dan papa bantunya dengan memegang pada bahagian ketiaknya dan biarkan dia dia berpijak pada permukaan yang keras dan rata untuk aktiviti ini.

#2 PERSEKITARAN YANG MENYOKONG

Bayi ialah peniru yang baik. Dia suka memerhati dan meniru apa yang dilihat di sekelilingnya. Jadi apabila bayi dalam fasa melompat ini, dedahkan mereka kepada persekitaran yang memperlihatkan kanak-kanak dan bayi lain yang sudah berdiri dan berjalan. Ini sebagai galakan untuknya meniru perbuatan kanak-kanak lain iaitu berdiri dengan sendiri.

#3 PENTING UNTUK MENGUATKAN KAKI

Aktiviti ini bertindak sebagai latihan untuk menguatkan kaki bayi.

IKLAN
#4 BERI GALAKAN & PUJIAN

Pada sekitar usia sembilan bulan, kebanyakan bayi sudah boleh berdiri sendiri. Jika dia menunjukkan perkembangan ini, mama dan papa boleh boleh turut serta dalam aktiviti si kecil sebagai galakan.

Berikan pujian kalau dia boleh berdiri sendiri walau pun terjatuh. Galakkan dia terus mencuba. Anda juga boleh cuba untuk memegang mainan dari atas dan biarkan bayi cuba mencapai mainan tersebut dalam keadaan berdiri.

#5 TIKAR YANG LEMBUT

Sediakan tikar permainan yang lembut supaya bayi tidak sakit apabila terjatuh semasa cuba untuk berdiri.

#6 BELAJAR MENGIMBANGI BADAN

Ia melatih otot dan tulang kakinya, belajar mengimbang badan dan berdiri. Lama kelamaan, bayi akan belajar untuk berdiri lebih tegap dan lama seterusnya mampu berpegang pada perabot.