“Boleh ke ni anak saya buat umrah, masih kecil pulak tu..macam tak yakin nak buat umrah” mama papa, percayalah jika niat kita ingin melakukan ibadah umrah bersama-sama anak-anak, InsyaAllah Allah akan permudahkan dan pengalaman melakukan Umrah bersama si kecil pasti jadi paling manis.

Bagi yang kurang yakin untuk membawa si kecil melakukan Umrah, Puan Nur Dalila berkongsi beberapa tip penting dan pengalaman dia sepanjang melakukan Umrah di tanah suci. Pasti selepas membaca perkongsianya, papa mama teruja dan tak sabar untuk ke tanah suci bersama si kecil.

PENGALAMAN UMRAH BERSAMA ANAK2 KECIL.

Disebabkan ramai yang ingin saya kongsikan pengalaman menunaikan umrah bersama anak2. Jadi saya buat posting khas untuk ni.

1. Penerbangan direct (tiada transit). Kul – Med

Pertama sekali masa kami decide untuk tunaikan umrah. Kami survey Travel Agent (TA) melalui website, FB, tengok review dari orang dll. Bulan 3 2019, kami pergi Matta Fair di PWTC dan survey di setiap booth khas umrah sahaja. Masa tu hati dah terpaut dengan TA Azzuha. Sebab mereka the only TA yang sediakan lawatan ke Taif secara percuma. Memang included in the package. Yang lain semua kena depends pada jemaah yang nak pergi. Yang paling penting pakej berbaloi & hotel dekat. Cari TA yang sediakan pakej hotel kurang dari 100m. Supaya mudah untuk ulang alik ke hotel & masjid.

Mereka juga Ada sediakan penerbangan direct Madinah. Jadi tak perlu naik bas dari Jeddah ke Madinah. Cuma tambah RM350 bagi penerbangan direct Madinah. Kenapa kami beratkan yang ini, sebab untuk kurangkan keletihan anak2 yang dah melalui penerbangan 8-9 jam.

Tapi, kita merancang, Allah yang menentukan. Seminggu sebelum berlepas, TA inform, Saudi Airlines batalkan semua penerbangan direct Madinah untuk bulan 9 & 10. Jadi perlu turun di Jeddah & menaiki bas selama 5 jam ke Madinah. Alhamdulillah anak2 ok je. Cuma penat sikit la. Mereka pun tidur je sepanjang perjalanan dalam flight & bas.

2. Booking

Lepas dah decide TA, bayar deposit, buat passport bagi anak yang belum ada. Lebih kurang 45 Hari sebelum tarikh penerbangan serahkan dokumen penting seperti gambar visa, salinan ic, surat beranak & sijil nikah. Yang dokumen ni leceh sikit. Sebab perlu cop pengesahan umrah dari jabatan agama & JPN. Kalau dari JPN sekejap je sebab semua maklumat online. Tapi dari jabatan agama ambil Masa untuk mereka sahkan dari negeri Kita nikah kalau bermastautin di tempat lain.

Sebulan ke 2 minggu sebelum tarikh penerbangan ambil vaccine meningococcal (wajib). Pneumococcal & influenza (optional) kami just ambil yang wajib & influenza. Kos untuk meningococcal RM145/seorang. Influenza pula RM70 seorang. Depends pada klinik.

3. Sediakan semua keperluan anak2 seperti ubat2an (rujuk gambar), keselamatan dll. Buat checklist. So tiada yang tertinggal. Untuk keselamatan kami Ada beli harness (rujuk gambar).

4. Baby carrier & stroller. Dua ni bagi saya sangat penting. Di Madinah most of the time guna SSC (soft structure carrier) lagi2 untuk ke masjid. Sebab stroller Tak dibenarkan bawa masuk dalam Masjid. Diperkarangan sahaja boleh. Jadi kalau anda Tak kisah solat di dataran Masjid should be no problem. Pakai SSC untuk lebih selesa buat pengendong & anak yang dikendong. Narrow based carrier & hip seat tidak sesuai untuk jangka masa lama. Go google about it for more info.

Di Mekah, senang bergerak dengan stroller. Boleh bawa dalam masjid. Tapi ni bergantung pada musim anda pergi. Saya pergi lepas musim haji. Jadi orang belum betul2 sesak. Nak tawaf guna stroller pun boleh di Mataf. Cuma saya kurang suka sebab orang suka pintas dari tepi. Jadi takut terlanggar kaki orang. So Masa kerja umrah pun Saya pakai SSC je. Cuma lepas sai’e rasa macam Tak rasa kaki & pinggang. 😂 lenguh! Mudah juga untuk nursing. This need to be practice. Saya memang dah biasa NIP/NIC since 1st born.

5. Bagi anak rehat secukupnya bila Ada waktu senggang. Matlamat Kita untuk maksimakan ibadah. Jadi kurangkan berjalan untuk shopping & window shopping 😆. Kami just tengok2 Masa otw balik hotel yang sekangkang kera tu je. So very limited choice. Ada la p sat tu pun takde mood nak beli. Kebanyakan dibeli waktu ziarah. Kami hanya beli kurma & kekacang, coklat & keychain diukir nama dalam bahasa arab untuk sourvenir. Bila bawa anak2 kita pentingkan mood anak2 dulu.

6. Keperluan kudap2. Biskut, snek dll. Boleh beli siap2 di Malaysia atau Cari je di supermarket di Sana. Masa di Madinah, Saya ke Bin Dawood. Beli biskut digestive 3 pack SAR 5 sahaja 🤩. Di Mekah kami beli di Abraj Hypermarket di clock tower.

7. Pakaian depends pada musim. Saya banyak bawa t-shirt cotton je. Kecuali Faris sebab dia memang Ada banyak jubah. Seluar pakaikan legging cotton sahaja lebih selesa. Sila bawa stokin untuk anak2. Sebab bila pijak tiles samada panas disiang Hari atau sejuk dimalam hari. Ini juga bergantung pada musim yang anda pergi.

8. Toys.
Bawa mainan kecik2 yang mudah untuk dibawa. Keluarkan satu jenis pada satu2 Masa.

9. Madinah tempatnya tenang. Disebabkan hotel dekat. Kadang2 dah azan baru gerak ke masjid. Sebab Saya nak Tak nak memang kena solat di kawasan belakang. Khas untuk ibu & anak2. Jadi untuk orang lelaki, rebut la keluar awal dapatkan saf depan.

10. Di Mekah, jangan duk buat relax sangat. Lambat datang Masjid. Melepas peluang solat di Mataf. Pintu banyak ditutup. Kena jalan jauh walaupun hotel dekat. Tapi kalau anda Tak kisah solat dimana2 ok je. 😁 Sebab rasa puas pula bila dapat nampak kaabah.

11. Hand carry luggage nak mudah bawa bag pack je. Letak, diapers, baju spare, Sweater ( tapi anak Tak pakai pun sebab dah ada blanket dalam flight), kudap2, toys dalam 2/3 jenis. SSC & cabin size stroller juga dibawa kedalam cabin. Jangan bawa banyak sangat barang. Sebab kita nak handle anak lagi. Sebolehnya semua diletakkan dalam bag yang Akan di check in.

12. Botol air. Pengalaman Saya Naik AA & MAS sebelum ni. Tumbler boleh bawa. Tapi mineral water bottle Tak boleh. Masa di imigresen. Kami bawa la seorang satu tumbler. Dia minta kosongkan dan hanya boleh bawa 1 sahaja jika Ada bayi 😑. Tapi dari Jeddah ke KLIA elok je bawak segala botol plastik isi air zam2 la macam2 takde pun kena buang 😅. Rules lain2 kan.

13. Patut ni awal2 tertinggal pula. Bila bawa anak2 pilih la hotel yang dekat dengan masjid. Senang untuk berulang alik, Tukar diapers dll. Anak2 Tak merungut jalan jauh. Di Madinah hotel kami jarak 80 meter sahaja dari pintu masjid. Manakala di Mekah 50 meter. Sebab nanti dalam masjid nak jalan lagi. Jadi Kita mudahkan anak2 Dan Kita juga 😁.

Edited.

14. Tips Elakkan dari batuk dengan izin Allah. Elakkan minum air zam zam yang sejuk. Kalau boleh minum yang tertulis not cold. Selalunya dalam 1 kelompok Ada 2 tong je. Sebab bagi Saya yang not cold pun dah sejuk sikit dah. Cukup menghilangkan rasa Haus. Kurangkan minum jus dia. Sebab jusnya manis.

15. Mandi pagi sebelum subuh & Mandi malam sebelum maghrib.

16. Untuk orang Penang boleh tukar duit di jalan masjid kapitan. Best deal kami dapat disitu.

17. Jika anda tak mampu nak lakukan umrah sunat, tak mengapa jangan bersedih. Boleh juga perbanyakkan tawaf sunat. Untuk umrah wajib. Kami buat serentak. Umrah sunat pertama Saya tinggalkan Faris & auni dengan mak. Carry fahim Dan buat bersama2 husband Dan abah. Umrah sunat ke2 Saya Tak buat. Umrah sunat ke3 kami Balik dari Taif, perjalanan yang jauh. Jadi Saya bergilir dengan husband. Jadi Saya tidurkan anak2 siap2. Susukan fahim & kemas barang2 sementara tunggu husband habiskan umrah. Masa ni Kita dalam ihram. So kena hati2. Sebab Saya terlupa p rendam baju dengan sabun. Tapi Masa tersedar terus tinggalkan. Lepas husband Balik baru Saya p sensorang. Feel sangat sebab dapat fokus ibadah betul2.

Masa ni selepas selesai Tawaf. Sementara tunggu jemaah lain untuk ke tempat Sai’e. Kita upah anak2 dengan SD cereal sebab berjaya habiskan tawaf 7 pusingan. Alhamdulillah. Sebab lepas ni mereka Akan melalui perjalanan yang lebih jauh iaitu sai’e

18. Saya Ada tambah sharing untuk masuk Raudhah dengan anak2 di gambar. Boleh rujuk link.

https://web.facebook.com/chaoticchild/posts/10157769408537235 

Setakat ni tu je kot. Kalau Ada apa2 nak tambah nanti Saya edit. Tanya je Pape. Nanti Saya jawab InsyaAllah.

Bila dah niat untuk bawa anak2, doa banyak2. InsyaAllah Allah akan permudahkan urusan disana. Berkat bawa anak2, semua urusan dimudahkan. Rezeki mereka terpalit sama pada kita.

Untuk lebih detail boleh rujuk gambar & caption.

Sumber: Puan Dalila