Sejak-sejak akhir ini kita sering dilanda bencana alam tanpa kita duga. Banjir secara tiba-tiba, ribut petir dan sebagainya yang membolehkan kita perlu bersedia dalam segala kemungkinan.

Kekurangan stok bekalan makanan yang melanda dunia ini membuatkan kita sentiasa perlu bersedia dengan stok makanan saban waktu. Beras yang menjadi makanan ruji kita perlu sentiasa ada namun bagaimana nak simpan beras pada tempoh yang lama?

Tip pack beras pada saiz yang kecil seperti yang dikongsikan oleh Mardziatul Irqin ini anda kena cuba. Berbaloi untuk stok simpanan makanan.


Ramai yang inbox dan komen macam mana nak prep beras, ni sharing dari beberapa cara dan tips yang korang boleh guna.

Kat bawah tu mai share juga link vacuum plastic dan vacuum sealer machine. Moga sharing memberi manfaat dan dapat bantu sikit-sikit.. Selamat mencuba. Jangan stop prep,
please prep!!! Demi sesuap makanan.

Kawalan infestation beras ni ada beberapa faktor, antaranya adalah udara (oxygen), suhu dan kelembapan. Kalau boleh cari cara untuk kawal faktor ni insyaAllah tahan lama.

Kutu beras ni boleh menyebabkan kerosakkan pada beras, after effect dari pembiakan dia boleh menyebabkan pertumbuhan kulat.

Kutu beras tak tahan suhu sejuk kurang dari -18°C dalam 3 hari dan tak tahan panas 55°C lebih dari 2 jam (ini berdasarkan maklumat pembacaan saya kajian tentang kutu beras). Sebab tu ramai yang suggest masuk beras dalam peti sejuk dulu, then jemur supaya hilang moist, kemudian baru seal dalam apa-apa bekas yang tidak mudah berlubang.

IKLAN

Beras di vacuum seal, dimasukkan OA (oxygen absorber) dan disimpan di tempat yang rapi dan kurang fluctuation suhu, untuk kawal faktor tadi.

Kehadiran oksigen dan perubahan suhu boleh memberikan environment yang condusive untuk pembiakan kutu tadi, kalau masih ada larvae kutu yang survive semasa food preservation process.

Test run saya buat dari tahun 2016, guna botol mineral 500ml, compact kan, dan tutup ketat, tanpa additional OA. Setakat hingga tahun ni, tiada kutu beras langsung.

Setiap tahun saya cuba masak satu botol untuk rasa, beras boleh dimakan, tiada toxication, cuma rasa kurang fresh. Warna beras juga jadi sedikit kekuningan.

Tips ke 2
1) Cari tapis, letakkan atas periuk/bekas dan masukkan beras secukupnya. Pastikan semuanya KERING.

IKLAN

2) Gaul, ramas atau ayak. Kutu dan habuk-habuk akan jatuh ke takung. Beras yang dah diramas tu asingkan ke dalam bekas bersih lain.

3) Kutu dan habuk terkumpul. Beras yang terjatuh tu boleh diayak sekali lagi.

4) Makhluk perosak yang telah diasingkan.

5) Beras yang bersih boleh di repack. (Mylar dan O2 absorber, vacuum, botol mineral, freezer 3 hari etc…).

6) Kalau nak guna pun tak perlukan banyak air untuk basuh sebab habuk dah buang siap-siap. Menjimatkan air sangat penting ketika bencana.

Petua orang tua dulu-dulu yang sangat berkesan nak matikan bubuk antaranya

IKLAN

1. Cili kering
2. Asam keping

Tips ke 3
Paling mudah boleh pakai plastik grainpro. Harga mahai sikit Rm35/sehelai. Ada 2 jenis RZ30 (ziplock – tapi boleh isi sikit je) dan RT69 (kena ikat).

Menarik: Hidung Terletak Macam Baby Korea, Wajah Ala-Korea Anak Intan Ladyana Curi Perhatian, Comelnya!

Ayuh, kembalikan kesegaran dan tenaga anda bersama pasangan tersayang melalui Bengkel Refresh & Recharge: Jom Kembali Semangat!

Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/jom-kembali-semangat/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Sumber: Mardziatul Irqin
Kredit gambar : Khatijah Yana, Salwa Zeyn, Noor Ayuni