Kepenatan menguruskan anak-anak dan rumahtangga ditambah pula dengan tugas dan tanggungjawab hakiki membuatkan emosi ibu jadi bercelaru. Selalu goyah, lagi-lagi saat anak sudah pun mula bersekolah. Jadual terlalu padat.

Bila kepenatan, tak dinafikan tangki emosi ibu jadi semakin berkurangan. Semuanya kerana penat. Menurut perkongsian Dr Taufiq Razif, usahakan untuk mewujudkan green space di rumah kita kerana inilah sebahagian tetapi untuk mood yang bercelaru.

Tak perlukan modal yang terlalu mahal pun, tip dan perkongsian untuk mewujudkan green space ini dikongsikan buat anda. Wajib cuba!

Stres Penat Uruskan Anak & Kerja Rumah. Pakar Saran Wujudkan ‘Green Space’, Terapi Emosi Mak-Mak!


10 cara buat ‘Green Space’ di rumah kita. Sebelum tu kena tahu kenapa Green Space ni penting sangat terutamanya pada mak mak yang selalu sibuk menguruskan anak anak dan rumahtangga ni.

Green Space ni boleh :
– baiki mood
– jadi tempat time-out ibu ibu
– jadi tempat untuk escape sekejap
– legakan perasaan gelisah

Nak buat Green Space di rumah ni tak susah pun. Ni 10 cara untuk buat green space di rumah.

1. Buat taman di halaman depan atau belakang rumah. Boleh mula dengan tanam berbagai jenis bunga, atau sayur-sayuran di situ.

IKLAN

Stres Penat Uruskan Anak & Kerja Rumah. Pakar Saran Wujudkan ‘Green Space’, Terapi Emosi Mak-Mak!

2. Gunakan pot atau wadah untuk menanam tanaman di dalam rumah. Boleh letakkan pot atau wadah ini di dekat tingkap rumah atau di atas meja agar tanaman dapat cukup sinar matahari.

3. Buat ‘green wall’ di dinding rumah. Mak mak semua boleh gunakan tanaman untuk menutupi dinding rumah, sehingga rumah terlihat lebih hijau dan segar.

4. Buat tamanan vertikal di dinding atau di sisi rumah. Mak mak semua boleh guna panel kayu atau plastik untuk tanam pokok secara vertikel di dinding rumah

5. Buat taman di atap rumah. Mak mak semua boleh menggunakan atap rumah sebagai tempat untuk menanam tanaman hiasan atau sayur-sayuran.

Stres Penat Uruskan Anak & Kerja Rumah. Pakar Saran Wujudkan ‘Green Space’, Terapi Emosi Mak-Mak!

IKLAN

6. Buat taman kecil di balkoni atau teras rumah. Boleh gunakan pot atau wadah untuk menanam tanaman di balkoni atau teras rumah.

7. Buat green room atau ruangan hijau di rumah. Boleh letakkan tanaman di ruangan yang sering digunakan, seperti ruang tamu atau ruang keluarga, agar mak mak semua merasa lebih segar dan nyaman.

8. Buat taman indoor di dalam rumah. Mak mak semua dapat menggunakan taman indoor untuk menghiasi ruangan di dalam rumah, seperti ruang tamu atau ruang makan.

9. Buat taman bonsai di rumah. Taman bonsai merupakan taman kecil yang dibuat dari pohon-pohon kecil yang telah dipotong dan dibentuk menjadi bentuk yang sangat indah.

Stres Penat Uruskan Anak & Kerja Rumah. Pakar Saran Wujudkan ‘Green Space’, Terapi Emosi Mak-Mak!

IKLAN

10. Buat taman aquascape di rumah. Taman aquascape adalah taman yang dibuat dengan menggunakan air dan tanaman yang hidup di dalam air.

Taman aquascape ni boleh menambahkan keindahan dalam rumah sebab siapa siapa yang ada aquascape dalam rumah memang nampak eksklusif dan mahal ruangannya.

“The earth has music for those who listen” – William Shakespeare.

Menarik: Sikit Lagi Dengar Sampai Kuala Kedah, Marah Anak Macam Komando, Ramai Terhibur Dengan Suara Mua Bellaz

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Pa&Ma