Pernah tak kita sebagai wanita yang bergelar ibu terfikir kenapa emosi kita kadang kala tak stabil. Mudah marah, mudah tinggikan suara, dan sesekali cepat naik tangan dengan anak.

Biasanya jawapan yang selalu diberikan kerana ibu atau isteri terlalu penat. Memang betul ia salah satu puncanya.

Melalui apa yang dikongsikan oleh Firdaus Shakirin yang juga seorang suami dan bapa serta gemar menulis ilmu keibubapaan dan perkongsian rumah tangga, keadaan ini ibu atau isteri boleh kawal jika suami banyak memahami dan sedia hulur tenaga membantu.

Suami Nak Isteri Senyum Mudah Je. Tak Berkira Buat Kerja Rumah & Boleh Jaga Anak

Emosi seorang wanita berkait rapat dengan kehidupan hariannya. Apa yang dia lalui, apa yang dia hadapi, apa yang dia pendam, apa yang dia simpan tak semua wanita mampu untuk menyembunyikan apa yang dia rasa, ada yang dah cuba sedaya upaya untuk menyembunyikan namun masih kelihatan juga pada raut wajahnya.

IKLAN

Dia kelihatan letih, dia kelihatan penat, dia lesu dan lemah…

Mungkin terlalu banyak yang perlu dia lakukan dalam kehidupan hariannya, mungkin terlalu banyak beban yang ditanggung dan digalasnya, mungkin dia tiada tempat untuk meluahkan, mungkin dia juga tidak difahami dan dihargai oleh insan yang sepatutnya memahami dan menghargai dirinya.

Kita nampak dia macam ok, walhal tidak…tanya diri kita yang lelaki ni, yang dah jadi suami ni, sejauh mana keyakinan kita bahawa isteri kita tu sihat mental dan emosinya.

Kita beranggapan bahawa dia tak pandai mengawal tekanan, kita beranggapan bahawa dia terlalu mengikut perasaan dan kita beranggapan bahawa kita memahami dia luar dalam.

IKLAN

Tapi sebenarnya tak…

Jika mental, emosi dan perasaan seorang wanita itu sihat, maka respon, gerak tubuh, tindakannya lebih terkawal dan teratur. Dia mampu untuk menghadapi apa saja dengan bersemangat dan kuat sekiranya semuanya berada dalam keadaan yang “SIHAT”.

IKLAN

She hurts, but she still smile...Itu yang membuatkan kebanyakan lelaki gagal untuk mengetahui apa yang ada di sebalik senyuman seorang wanita…🙂

Di Sebalik Senyuman Isteri Tu Ada Yang Dia Pendam. Suami

Sumber: Firdaus Shakirin

Kredit Gambar: istock photo

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI