Berkira-kira untuk berbelanja pada anak dan isteri sememangnya perlu dielakkan oleh suami. Tak ada salahnya jika ada rezeki lebih untuk dikongsikan bersama anak isteri. Jangan kedekut.

Perkongsian Firdaus Shakirin yang sering berkongsi mengenai permasalahan rumah tangga ini anda perlu selama. Suami yang berkira dan kedekut ini patut dielakkan oleh suami. Jangan biarkan isteri menanggung kesemuanya. Elakkan!


Banyak isteri tertekan kerana “suami kedekut”. Artikel beberapa hari lepas.

Kedekut ni, maksudnya macam mana? Maksudnya suami tu tak bagi nafkah yang sepatutnya suami sediakan. Isteri banyak guna duit sendiri untuk membeli keperluan dapur, membayar bil utiliti & sebagainya, dan suami tak bayar balik.

Perbelanjaan harian itu banyak atas isteri, isteri yang tanggung.

IKLAN

Bagi pihak isteri, perkara ni kalau berlaku kadang-kadang beberapa bulan sekali, ianya mungkin boleh diterima dan dimaafkan tapi kalau setiap bulan, macam tu cara dan gayanya, maka lama kelamaan, perkara ni akan menyebabkan isteri tertekan.

Dah jadi kewajipan isteri pulak, seolah-olah isteri tu ambik alih tempat suami dalam keadaan suaminya masih hidup, bekerja dan ada pendapatan. Itulah takrifan “SUAMI KEDEKUT”.

Nafkah berbentuk duit belanja tak bagi tu, mungkin dah biasa asalkan perbelanjaan harian, barang dapur, bil semuanya ditanggung suami tapi bila semuanya isteri yang bayar, yang beli, yang tanggung, pastu duit apapun suami tak bagi atas alasan isteri boleh guna duit sendiri, maka perbuatan ini akan menyebabkan mental dan emosi isteri jadi “tak stabil” dan “tak sihat”.

IKLAN

Situasi itu membebankan & annoying. Elakkanlah daripada membiasakan diri menyuruh isteri beli guna duitnya sendiri. Apa yang patut suami tanggung, apa yang patut suami sediakan, apa yang patut suami beli dan bayar, sebagai suami, kita kena buat, isteri tu cuma meringankan beban andai kata kemampuan kita terhad, kewangan kita terbatas.

Isteri tak boleh ambik alih dan jalankan kewajipan suami hanya disebabkan SUAMINYA KEDEKUT.

Menarik: Resipi Cucur Jagung Oat Simple, Sesuai Untuk Anak Tolak Nasi, Wajib Cuba!

IKLAN

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Untuk mendaftar, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)