Pengalaman menyusukan bayi buat pertama kali sememangnya menuntut kesabaran yang tinggi dari seorang ibu. Tertekan kerana susu tidak muncul sebanyak orang lain adalah lumrah. Namun kesabaranlah yang dapat mengatasi masalah ini.

Shila Amzah tidak terkecuali berkongsi cerita dan pengalamannya menyusukan jantung hati kesayangannya, Seth Uwais. Di instastory IGnya, Shila nyata tidak lokek berkongsi segala pertanyaan daripada peminatnya.

Walaupun berdepan kesukaran pada awalnya, namun berkat tunjuk ajar Shila berjaya menyusukan si comelnya.

Hari Kelima Baru Susukan Seth

Hari kelima baru dapat susukan Seth, Shila jelaskan sebabnya.

Sebab Sha GA masa c sec last Saturday, so tak dapat nak skin to skin. Lepas tu susu sampai lambat. Then bila sampai dia jadi bengkak. Bila Sha nak susukan dah takde nipple tu sebab taknak latch sebab tak sama dengan puting botol susu tu since dia had formula kat hospital on 1st and 2nd day.

So Sha pump jelah kasi kat botol sebab dah bengkak. Kalau nak pump Sha recommended yang ni sebab memang bagus. So now dah boleh latch sebab guna nipple shield tu sebab dia ada tip panjang sikit.

Pump membantu sebab at first Sha pun ingat Sha takde susu tapi sebenarnya ada cuma kita tak pandai. Plus lactation consultant kat HUKM bagus, banyak bagi Sha confident untuk breastfeed baby.

Malam gini Sha suka standby pump punya sebab bila dia bangun tengah malam, sometimes dia lapar sangat dia tak sabar and the nipple shield pun takleh tolong. It only works when the baby is calm. Semoga Allah mempermudahkan urusan bf mommy-mommy semua.

Shila turut berkongsi menu pantangnya pada hari keenam yang disediakan cukup enak. Nampak berselera sekali. Semoga Shila baik-baik sepanjang tempoh berpantang.