Kerisauan mak ayah pada anak-anak yang bersekolah ketika musim panas ini akhirnya boleh menarik nafas lega bila mana Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) memberi jaminan akan menutup mana-mana sekolah sekiranya suhu harian melebihi 37 darjah Celsius selama tiga hari berturut-turut.

Demikian kata Timbalan Menteri Pendidikan, Wong Kah Woh mengenai cuaca panas yang memburukkan keadaan di sesetengah tempat.

Tambahnya lagi, penutupan itu dilakukan berikutan cuaca panas yang sedang melanda beberapa negeri pada ketika ini.

Suhu Lebih 37 Darjah Celsius 3 Hari Berturut-Turut, KPM Sedia Tutup Sekolah!

“Sekiranya untuk tiga hari berturut-turut lebih daripada 37 darjah Celsius, maka penutupan sekolah akan dilakukan.

“Jadi itu bergantung kepada situasi semasa mengikut kawasan,” katanya selepas Majlis Pelancaran Sirkuit ‘Allianz Junior Badminton Championship’ di Wintel Sport, Taiping, Perak.

Tindakan tersebut dilakukan mengikut garis panduan yang sedia ada dan pihak sekolah, Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) serta Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) telah sedia maklum berkenaan garis panduan itu dan ia masih terpakai.

IKLAN

Menurut Kah Woh, pihaknya akan terus memantau keadaan cuaca semasa dengan mendapatkan nasihat daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Jabatan Meteorologi (MetMalaysia) demi kesihatan pelajar.

Suhu Lebih 37 Darjah Celsius 3 Hari Berturut-Turut, KPM Sedia Tutup Sekolah!

Malah menurut Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP), Aminuddin Awang seperti dipetik portal tempatan, Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) perlu dilaksanakan jika sekolah-sekolah di kawasan cuaca panas ditutup.

“Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) perlu dilaksanakan jika sekolah-sekolah di kawasan cuaca panas ditutup,” katanya.

Katanya lagi, NUTP menyokong langkah menutup sekolah sekiranya cuaca panas) ini memberikan kesan buruk kepada kesihatan murid.

IKLAN

Mengulas mengenai PdPR, Aminuddin berkata, pengalaman terdahulu sudah tentu membolehkan PdPR dapat dilaksana dengan lebih tersusun dan berkesan berbanding sebelum ini.

Menarik: Moga Jadi Anak soleh, Puteri Aishah Kongsi Nama Anak, Makin Cantik Dalam Pantang

Ibu Pam Susu Bercampur Dengan Darah, Boleh Ke Bagi Pada Anak!

Tip Rangsang Bayi Merangkak, Mama Papa Boleh Cuba Praktikkan!

Suhu Lebih 37 Darjah Celsius 3 Hari Berturut-Turut, KPM Sedia Tutup Sekolah!

IKLAN

Ayuhhh Sertai Jom Mewarna Oyen Bintang Kecil!

Pelbagai hadiah menarik menanti anda selain boleh berhimpun bersama ratusan ekor kucing Oyen comel di sini. Apa lagi daftar sekarang dan jadi sebahagian peserta kami.

Mudah sahaja hanya klik link di bawah dan daftar. https://toko.ideaktiv.com/product/jom-mewarna-oyen/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

Dapatkan lebih ilmu keibubapaan di Tik Tok Pa&Ma @pama.my

Sumber: Sinar Bestari

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI