Siapa sangka anak sulung yang dinantikan, Allah beri keistimewaan sebagai anak syurga. Waktu mula-mula melihatnya hati rasa sayu dan sedih, namun selepas membesar dengan sihat, rasa sangat gembira melihat keletahnya yang aktif.

Perkongsian seorang ibu, Puan Hayati Awang ini menunjukkan dia seorang ibu yang hebat dan kuat kerana penyakit anaknya ini sangat jarang dan hanya dalam 1:50000.

Tasneem kekuatan ummu!

Waktu lahirkn Tasneem 1 April tahun lepas, suami memang tak dapat teman sebab dah PKP dan kena kuarantin 2 minggu kerana baru turun dari kapal. Jadi memang saya seorang masuk labour room pukul 9 pagi.

Hingga 8 malam Tasneem tak keluar juga dan saya langsung tak rasa sakit walaupun dah kena induce sebanyak 4x. Bayi pula masa tu dah hampir lemas, doktor sarankan czer. Kebiasaan selapas czer mesti doktor akan tunjuk baby kan tapi saya tak. Alasan doktor anak saya lemas jadi terus bawa masuk NICU.

Masa tu saya tak sedap hati dah sebab saya tak dengar langsung tangisan Tasneem tapi sebab penat ye kan je kata doktor. Masa di tolak masuk dalam wad tu nurse bisik dekat saya anak puan kuat. Kami letakkan wayar oksigen pada hidung dia tapi dia cabut tarik guna jari dia. Nurse cakap puan jangan risau ye anak puan sihat.

Tapi esok paginya masa doktor pakar datang tengok jahitan saya dia ada letak buku pink. Sebelum dia periksa tu saya ada belek-belek walaupun tak berapa faham apa yang ditulis. Hati saya terdetik sebab ada perkataan syndrom. Terus fikir anak saya syndrom down ke? Sebab memang tak pernah tahu syndrom lain selain syndrom downkan.

Saya tanya doktor pakar yang check jahitan saya rupanya dia sendiri tak tahu sebab katanya dia pakar puan bukan pakar kanak-kanak. Cuma dia nak sedapkan saya dia cakap puan jangan risau tak apa-apa walaupun saya dengar dia orang berbisik sama-sama dia orang anak saya bermasalah.

Hilang kata-kata dapat perkhabaran doktor

Hari ke 2 saya betul-betul boleh bangun baru nurse dari wad NICU call saya minta datang naik sebab doktor nak cakap tentang anak saya. Masa tu lagi kuat rasa mmg anak saya ada problem tapi memang saya tak menangis kuatkn hati sabar.

IKLAN

Bila masuk bahagian NICU doktor pakar kanak-kanak dah tunggu dan bagitau nii anak puan. Dia ada masalah Treacher Collins Syndrom. Masa tu saya pandang sayu anak. Saya dapat tangkap ank puan ada masalah syndrom. Masa tu tak dapat tangkap pun doktor sebut treacher collins syndrom sebab dah rasa kosong.

Doktor tengok saya macam lost je dia pegang saya dan bagi kertas. Puan ni saya tulis syndrom ank puan ye nanti puan boleh search sendiri kat google. Masa tulah baru saya sedar balik dan dengar kata doktor.

Masa tu dalam fikiran saya anak saya bisu sebab masa lahir saya tak dengar dia menangis langsung. Doktor tanya puan ada nak tanya apa? Soalan saya dekat doktor masa tu doktor anak saya menangis tak? Sebab mak saya pernah cakap kalau baby bisu memang tak akan keluarkan suara kecuali air mata je keluar.

Allah bagi kelebihan kepandaian

Masa tu doktor terus gelengkan kepala, terus saya rasa sah anak saya bisu lagilah rasa sayu sangat. Tapi saya tetap tak menangis sambil usap rambut anak. Tapi masa tu doktor ada cakap puan jangan risau kebiasaan anak syndrom macam ni Allah bagi kelebihan kepandaian buat dia.

Kebanyakan semua macam tu..ank puan rare syndrom jarang-jarang berlaku otak dia memang tak bermasalah normal cuma dia akan ada masalah pertuturan sebab dia tak dengar dan dia ada masalah sumbing lelangit dengan saluran pernafasan sempit. Bentuk muka dia pun kecil sebab rahang dia tak terbentuk dengan baik. Tapi semua tu nanti kita boleh repair.

IKLAN

Keluar dari NICU saya termenung dan terfikir macam mana nak beritahu suami yang anak kita cacat. Ketika telefon dan beritahu keadaan Tasneem yang sebenar baru air mata saya keluar. Menangis semahu-mahunya.

Mujurlah suami faham dan minta saya banyakkan bersabar. Suami cakap apa sekalipun dia tetap anak kita. Macam mana rupanya kita kena reda. Allah uji sebab dia tahu kita mampu. Kita orang terpilih. Alhamdulillah lepas tu baru keadaan saya ok. Masa tu juga saya cakap istimewa sekalipyn anak ni, saya akan jaga sebaiknya.

Anak ummu tak bisu

Masa saya pergi melawat Tasneem dan waktu itu dia nak susu tiba-tiba bukan main nyaring lagi suaranya menangis. Saya agak terkejut dan tengok tag dikakinya memang anak saya. Terus dari sedih jadi gembira.

Masa tu saya peluk cium dan cakap anak ummi tak bisu. Pandang mata bulatnya yang cantik jatuh lagi air mata. Keluar dari wad saya beritahu pada suami dan suami pun syukur sangat-sangat.

Masih bawah pemantauan pakar

IKLAN

Tasneem boleh bercakap cuma mungkin agak lambat di sebabkn sumbing lelangit dia dan masalah pendengaran. Walaupun dia pakai alat tapi babykan bukan sentiasa pakai ada hari dia rimas tak mau pakai. Tapi memang Tasneem dipantau sepenuhnya oleh pakar.

Macam-macam pakar kena jumpa sampai sekarang pun yang paling concern pakar ENT terutama bahagian pendengaran. Dari umur 7 bulan dah masuk kelas speech delay. Doktor pakar bahagian tu ajar cara saya macam mana nak ajar Tasneem cepat bercakap dan belajar. Kiranya memang beruntunglah Tasneem.

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.

Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.

So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu? Just daftar je kat sini https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aku-tak-takut-beranak/

FREE je tau Webinar ni!!