Bukan mudah untuk menyekat anak-anak menggunakan gajet lebih-lebih lagi di zaman teknologi ini. Pembelajaran dalam talian (online) telah menjadi satu kewajipan setelah MCO diperkenalkan. Pergerakan untuk ke sekolah tidak lagi dibenarkan.

Baca: Ini Tanda Bayi Demam Sebab Nak Tumbuh Gigi, Selain Dari Itu Bukan Punca Nak Tumbuh Gigi

Masa anak-anak dengan gajet lebih banyak dan anak-anak memang terpaksa menggunakan gajet untuk tujuan pembelajaran. Sama seperti anak-anak Dr Halina dan Dr Sheikh Muszaphar, mereka terpaksa membenarkan anak-anak memiliki gajet atas urusan pembelajaran. Namun sebagai ibu bapa, mereka tidak membiarkan anak-anak menggunakan gajet sesuka hati. Setiap keinginan pasti ada syarat yang perlu dipatuhi.

Diperakui

Anak-anak gadis kami akhirnya mendapat ipad mereka sendiri yang telah diminta hampir bertahun-tahun lamanya … Dulu kami tidak melihat adanya keperluan untuk memiliki gajet mereka sendiri tetapi sekarang sejak bermulanya kelas mereka dari pagi hingga petang ..Akhirnya kami bersetuju bahawa sudah tiba masanya untuk mereka memilikinya.

IKLAN

Sign Surat Perjanjian

Sukar untuk tidak memberi mereka gajet di zaman sekarang kerana semua rakan mereka memilikinya. Semua dah pakai telefon pintar .. dan anak gadis kami masih menggunakan Nokia.

Memiliki tablet mereka sendiri tidak bermaksud mereka dapat melakukan apa yang mereka inginkan .. ia datang dengan persetujuan. Haha .. masing-masing mempunyai salinan perjanjian ini sendiri, ditandatangani dan dilaminasi. Mereka mesti belajar menepati janji …

IKLAN

Letak Dua-Dua Ipad Bawah Akaun Icloud Dr Halina

Selain itu … Saya meletakkan kedua-dua ipad di bawah akaun icloud saya sehingga saya tahu aplikasi apa yang mereka muat turun di app store .. dan aplikasi youtube mereka dibuka di bawah akaun saya kerana saya akan dapat mengesan apa sahaja sejarah carian mereka di Youtube .. dan berdoa untuk yang terbaik.

IKLAN

Zaman Dah Berubah, Kita Kena Sesuaikan Diri Dengan Cabaran Masa Kini

Ketika berusia 9 tahun .. saya masih bermain cop tiang atau batu seremban dengan rakan-rakan saya .. tetapi keadaannya sekarang berbeza. Kami tidak dapat membandingkan masa kami dengan masa mereka. Kita sebagai ibu bapa harus menyesuaikan diri dengan pelbagai cabaran pada masa kini .. dan saya masih belajar juga ..

Baca: Bagi Bayi Tengok Cermin, Nampak Simple Tapi Bagus Untuk Stimulasi Anak

Kredit: Dr Halina

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)