Ramai yang keliru susu mana yang bagus. Sebabnya macam-macam susu dengan pelbagai jenama banyak dijual di pasaran sekarang. Bagaimanapun, perkongsian dari Dr Yazeed Hair Johari ini boleh membantu kita buat pilihan terbaik untuk seisi keluarga.

Sebab pemilihan susu yang betul juga boleh membantu mengekalkan tahap gula dalam badan dan buatkan badan kekal sihat tanpa peningkatan berat yang mendadak.

FULL CREAM VS LOW FAT

Tadi pergi grocer, alang-alang tu saja belek susu Low fat ni. Ini adalah perbandingan antara Full cream milk dan Low fat milk. Kalau anda perhatikan, kandungan gula dalam Low Fat Milk ni sebenarnya tinggi!!

Kenapa tak bagus? So saya cuma nak ingatkan. Ini adalah fisiologi badan manusia. Untuk pecah lemak, badan perlu menjalani proses “ Lipolysis “ Iaitu

Lipo – Lemak
Lysis – Pemecahan

So selagi anda ambik gula tinggi, maka akan terhasil insulin yang tinggi. So sekiranya insulin tinggi, maka insulin akan “ Block “ Halang proses lipolisis. Jadi kalau minum low fat milk ni, sampai bila-bila pun takkan pecah lemak kerana kandungan yang lebih tinggi macam apa yang diterangkan tadi.

So better ambik full cream / fresh milk sebab kandungan gula lebih rendah. Abaikan jumlah kalori tapi kalau ambil full cream, ambil dalam kandungan yang sedikit. Kalau sebelum ni biasa ambil segelas, cukup hanya ambil 1/2 gelas.

IKLAN

Still gula lebih rendah berbanding low fat milk. Tu je kita nak share. Jangan terpedaya dengan low fat bagai ni, takk kira lah susu ke, butter, yogurt atau apa-apa produk low fat lain.

Jadi dekat sini,  kalau nak pecah lemak, anda bukan berperang dengan lemak. Tapi musuh utama korang ada lah GULA! Tapi kalau korang jumpa susu low fat, low sugar lebih bagus low sugar tu jika kandungan gula kurang dari 2g / 100ml ..

Tapi ada ke ? Kalau ada itu pilihan lebih baik . Low fat . Low Sugar . Ini baru betul. Tapi aku belum pernah jumpa lagi lah.

Anyway..Tak percaya ? Tak apa. Korang cuba dalam masa sebulan
✅ Tinggalkan segala air minuman bergula
✅ Minum air kosong 2-2-.5litre sehari
✅ Turunkan jumlah nasi biasa korang makan kepada 1/4 ( suku )
✅ bagai mana dengan pemilihan sayuran ?

Kena ingat ni, sayur sayuran pun ada karbohidrat tinggi. Karbohidrat ini pun adalah sumber gula juga. So korang kena tahu, apa jenis sayuran yang lebih baik dan kurang gula..simple je

SAYURAN KARBOHIDRAT TINGGI ( Tinggi gula )
– Sayuran yang tumbuh di bawah tanah
Contoh – Carrot , Kekacang , Kentang dan lain lain

IKLAN

SAYURAN KARBOHIDRAT RENDAH
– Sayuran yang tumbuh atas / Diluar tanah
Contoh – Sayuran hijau , Kangkung, Sawi, Taugeh .

Tak penting ke gula dalam badan? Gula pun penting tapi kena ingat jugak dalam badan kita banyak storage gula. Kalau anda seorang yang normal tanpa diabetis, gula akan diambil dan dipecahkan dari dalam badan. Sebab tu untuk orang normal tak ada term hypoglycemia ( Darah kurang gula)

Contoh air manis yang takkan membuatkan kita pecah lemak dan kurus.

So anda boleh teruskan makan nasi tapi jumlah 1/4 sahaja. Cukuplah nasi tu jadi sumber gula korang. Yang lain tu nak makan peha ayam goreng pun takpe. Nak makan telur goreng pun takpe .

Cuma kalau ambil terlalu banyak makanan yang berminyak, pecahkan je lemak tu dengan berjalan biasa , 5000-10000 step sehari. 3x Seminggu pun takpe

Sebab lemak memang mudah dipecah kan jika korang tak ambil gula .. Bila korang tak ambil gula, maka tak ada lah penghasilan insulin. Bila dah tak ada kenaikan paras insulin , maka proses lipolisis pecah lemak tadi tak terganggu.

IKLAN

So boleh la korang pecah lemak setiap hari. Macam tu lah konsepnye. Kalau korang faham konsep ni, try lah sebulan .

Setakat sebulan pecah 2-3kilo lemak. Dah ramai pesakit yang berjaya. Tapi kalau nak lagi cantik, pergi gym angkat berat. Tak caya cuba try. Kompem body macam artis hollywood
Tak faham lagi ? Jadi siapa yang belum faham tentang low fat boleh sambung baca , klik link ni .. https://dryazeedhairi.com/mitos-low-fat-sebagai-pelaris…/

Kredit: Dr Yazeed Hair Johari

Mama jom rileks jap, klik link ni!

Tinggal beberapa hari sahaja lagi webinar Mama Tak Penat Susukan Anak akan berlangsung. Tahniah & terima kasih admin ucapkan kepada 1000 orang yang sudah mendaftar sebagai peserta webinar terbesar ini.

Mohon semua peserta untuk join Telegram Group Mama Tak Penat Susukan Anak di https://t.me/joinchat/a_u8xHQS-09mZDA1 kerana kita akan update segala info, itinerary webinar, pemenang cabutan bertuah, cara nak menang hadiah kuiz semasa webinar. Jadi penting ya untuk semua peserta join Telegram webinar. Bagi yang belum daftar sebagai peserta webinar, anda boleh daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-tak-penat-susukan-anak/ kemudian terus join grup Telegram webinar ya.

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)