“Alamak tak ada idea nak masak apa hari ni untuk anak.” Mesti ramai ibu mengalami masalah yang sama kan?
Selalu tak tahu nak masak menu makanan untuk bayi yang dah mula makan makanan pejal. Asyik masak menu yang sama mesti si manja boring.
Situasi termenung panjang depan peti ais tak tahu nak masak apa sambil tenung bahan-bahan yang ada hanya akan membuang masa ibu sahaja. Apatah lagi kalau ibu mengejar masa nak pergi bekerja.
Apa kata ibu rancang menu seminggu untuk si kecil. Bukan sahaja setakat merancang menu tetapi sediakan sekali bahan-bahan untuk tempoh seminggu. Lebih jimat masa kan?
Cara yang dilakukan oleh Puan Maisarah Yahya ini sangat menarik untuk dicontohi. Selain menjimatkan masa tak ada lagi masalah ibu stres nak fikir apa nak masak.
Stok lauk untuk seminggu
Siapkan stok lauk ayam, ikan, udang dan sebagainya lagi dalam bekas kecil untuk sekali masak. Mudah untuk anda masak mengikut menu yang dirancang.
IKLAN
2. Pek sayur-sayuran yang sudah siap dipotong mengikut menu yang dirancang seminggu berserta bahan-bahan untuk memasak.
Tip Pantas Ibu Masak Makanan Baby
Jangan lupa stok sayur-sayuran yang anak dah pass makan
Potong pelbagai jenis sayur-sayuran supaya memudahkan proses memasak anda. Barulah jimat masa!
2. Beli lauk pauk untuk masakan anak bagi tempoh sebulan.
IKLAN
3. Jangan lupa stok buah-buahan dan sayuran untuk dibuat puri.
4. Hujung minggu sediakan stok puri sayur dan buah untuk anak. Jangan lupa tagging jenis dan tarikh untuk mudahkan kerja.
IKLAN
5. Puri sayur buat sikit saja sebab kalau boleh tak nak frozenkan terlalu lama.
6. Puri buah sesuai untuk breakfast dan snek baby. Puri buah boleh dicampur dalam oat atau barley.
Menarik cara ibu ini buat persediaan menu makanan anaknya untuk tempoh seminggu atau sebulan. Nampak sistematik dan teratur serta menjimatkan masa ibu. Jadi, ibu-ibu lain bolehlah contohi cara ibu ini.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Hidangan pencuci mulut yang mudah disediakan dan hasilnya lazat menjadi pilihan ibu-ibu untuk tukar selera anak-anak. Jika asyik menu yang sama pun anak mudah bosan dan akan menolak untuk terus makan.
Ibu jangan risau pencuci mulut untuk anak-anak bawah dua tahun ini tak menggunakan gula tetapi digantikan dengan pemanis semulajadi, susu dan cheese untuk beri rasa yang sedap di tekak anak.
Koleksi resipi pencuci mulut dari Puan Ika Anum Haji Saidin ini yang dibuat untuk anaknya bolehlah dicuba untuk ibu yang tiada idea nak buat resipi istimewa sikit untuk kudapan petang atau selepas si kecil makan nasi.
Dragon Fruit Smoothie
Bahan-bahan:
susu full cream/fresh milk
yogurt
kurma
buah naga
Bekukan lapisan pertama, separuh lagi bekukan dalam bekas lain (utk hancurkan)potong buah naga campur dengan kurma, yogurt. Kacau sebati, tuang atas lapis susu beku..kemudian susu beku yang lagi 1 untuk di hancur tabur atas lapisan buah naga..ok siap.
Cheesecake Mango
Bahan-bahan:
Cream cheese*
Whipping cream (kalau rasa tak yakin jgn letak) *
Susu full cream*
Madu*
Buah mangga*
Biskut baby
Unsalted butter
beku kan lapisan pertama,separuh lg beku kan dlm bekas lain(utk hancurkan)potong buah naga campur dgn kurma,yogurt..kacau sebati..tuang atas lapis susu beku..kemudian susu beku yg lg 1 utk di hancur tabur atas lapisan buah naga..ok siap.
Kiwi Smoothie
Bahan-bahan:
susu full cream/fresh milk
yogurt
Madu
buah kiwi
beku kan lapisan pertama,separuh lg beku kan dlm bekas lain(utk hancurkan)potong buah kiwi campur dgn madu,yogurt..kacau sebati..tuang atas lapis susu beku..kemudian susu beku yg lg 1 utk di hancur tabur atas lapisan buah naga..ok siap.
Sagu Gula Melaka
Bahan-bahan:
Sagu
Pati Kurma
Susu full cream/fresh milk
Masak sagu..tuang dlm bekas..masukkan pati kurma,akhir sekali masukkan susu..siap!!
Susu full cream/fresh milk(bekukan)
Madu
Buah mangga
Yogurt
Pecahkan susu yg dah beku..Potong kecil buah mangga,gaul dgn madu & yogurt..Lapis kan dlm bekas..Yg ni ikut laa ibu2 nak wat mcm mana pun..sy wat layer,selang seli..
Cara-caranya:
Campur madu,olive oil,serbuk coco dan gaul sebati..Pisang plak lenyek2 kan..Pastu campur dgn bancuhan tadi..Kalau pekat tambahkan olive oil,klu cair tambahkan pisang sbb adunan harus laa pekat dan likat..pastu masuk kan dlm bekas & simpan dlm peti ais sampai keras..siap..
Kek Kukus Pisang
Bahan-bahan:
1 cup Olive oil
2 cup Pisang (lenyek)
2 cup Tepung
Sedikit serbuk penaik
1 biji telur
Cara-caranya:
Satukan semua bahan dan gaul sebati..Kukus dlm 15-20 minit..Siap..
Cara-caranya:
Rebus/steam labu(Lecekkan)
Kacau telur dgn unsalted butter sampai kembang,masukkan labu yg telah di lecek bersama susu..Kemudian masukkan tepung,gaul sampai sekata..Last tuang dlm acuan kukus dlm 15-25 minit..Siap?
Bila anak makan dengan berselera, sebagai ibu kita rasa lega dapat kenyangkan anak. Ibu menjadi bertambah pening dan runsing bila anak tidak gemar makan dan hanya makan mengikut moodnya sahaja. Buntu dibuatnya. Bagi anak yang ‘kaki makan’, ibu boleh mencuba resipi Grilled Rice Stick ini. Mudah nak dibawa ke mana-mana di hujung minggu.
Resipi yang dikongsikan oleh Puan Myra Shafie ini menerusi Happy Baby Food Malaysia antara resipi awesome lagi kreatif untuk ibu-ibu cuba. Beliau yang menyediakan menu ini buat anaknya, Hud Eizaz yang berusia 8 bulan ini boleh dijadikan pilihan hujung minggu anda. Paling penting anak senang nak pegang dan makan. Jom cuba.
Hari-hari ibu kena suap nasi kan. So hari ni lunch, ibu bagi dia makan nasi sendiri. Mommy kalau keluar weekend jalan-jalan boleh je prepare nasi ni bagi baby. Kenyang pun kenyang. Cukup lengkap karbo, protein, serat.
Bahan ringkas lagi mudah
Secawan nasi
Sedikit isi ayam
2 sudu CFS
Lada hitam
Oregano / mix herbs
Sedikit sawi cincang
Sedikit bwg putih cincang
Sedikit carrot cincang
Sedikit potato cincang
*carrot & potato sebelum cincang saya steam dulu bagi lembut.
Gaul / ramas-ramas bagi mesra & sebati. Saya letak sedikit telur nak bagi melekat. Anak allergik telur boleh ganti bancuhan tepung jagung sedikit.
Tambah 2 sudu besar unbleach flour.
Dah siap adun, buat roll memanjang. Boleh tabur tepung sikit.
Boleh potong ikut suka hati.
Grill dalam 5 minit dengan unsalted butter agak-agak dah masak.
Ayam cincang halus-halus, lagi cepat masak or boleh rebus dulu isi ayam tu kalau was-was tak masak masa grill tu. Boleh juga steam kalau tak nak grill.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Biskut Mazola adalah salah satu biskut yang popular bukan sahaja pada hari perayaan malah ada dijual sebagai kudap-kudapan. Mana tidaknya, nak buat biskut ni sangat mudah! Jom ikuti resipi yang dikongsi.
Resepi Biskut Mazola
Bahan-bahan:
Tepung gandum 1 kilo
Kacang tanah 300g
Gula 2 gelas
Minyak mazola / Minyak jagung 2 cawan (Tak kisah brand apa)
Soda bikarbonat 1 sudu besar
Kuning telur + pewarna kuning
Cara-caranya:
1. Goreng kacang tanah tanpa minyak, tunggu sejuk buang kulit dan blend kering smpai hancur
2. Blend kering gula
3. Sekalikan tepung gandum + kacang + gula + soda bikarbonat dan gaul rata.
4. Masuk minyak mazola dan gaul sampai jadi doh.
5. Tekap dengan acuan ( yang ni guna acuan tutup botol ja) dan sapu kuning telur.
6. Masuk oven bakar suhu 170°C msa lebih kurang 10 minit atau ikut jenis oven masing-masing.