Menurut portal JKJAV, maklumat yang diperolehi daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat (AS), Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan(FDA) Amerika Syarikat, Persekutuan Antarabangsa Ginekologi dan Obstetrik (FIGO), Kolej Diraja Obstetrik dan Ginekologi (RCOG), Kolej Obstetrik dan Ginekologi Amerika (ACOG) telah mengesahkan kebaikan mengambil vaksinasi semasa hamil.

Walaupun ibu hamil dibenarkan mengambil vaksin, namun ada tempoh-tempoh atau usia kandungan yang diberikan. Jadi Ibu hamil dan menyusu perlu mengemaskini maklumat anda di dalam MySejahtera.


Buka Apps MySejahtera

Klik jika hamil atau menyusu

Isi tarikh jangkaan bersalin

Bagi ibu menyusu boleh klik ‘ya’ dalam kolum ibu menyusu

Setelah selesai, sila klik ‘hantar’. Detail anda akan di update di bahagian assesment.

IKLAN

Kenapa penting untuk ibu hamil dan menyusu kemaskini maklumat anda di MySejahtera? Ini bagi memudahkan KKM untuk mengetahui status anda terkini dan memberikan vaksin yang sesuai untuk keadaan anda.

Bagi ibu hamil pula, tempoh untuk anda menerima vaksin adalah dalam tempoh antara Minggu 14 dan Minggu 33 kehamilan sahaja. (baca: Ibu Hamil & Menyusu Boleh Ambil Vaksin Covid-19, Doktor Beri Panduan Jenis Vaksin Yang Sesuai)

Doktor selebriti, Dr Say turut berkongsi banyak permohonan untuk mendapatkan vaksin terpaksa ditolak walaupun mereka ini sudah sampai ke tempat vaksinasi atas banyak faktor. Ikuto perkongsian ini.

Topik : Sebelum Datang Amik Vaksin AZ, Check Dulu Kalau…

Ampun sy terlambat buat post ni. Lepas 3 hari consult mereka yg ingin mendapatkan vaksin AZ di PWTC & lepas tolak beberapa permohonan akibat tidak memenuhi syarat yg ditetapkan, sy rasa lebih baik sy cerita kat sini conditions yg akan menyebabkan permohonan anda mungkin ditolak. Supaya anda tidak membazirkan masa & tenaga dari perjalanan & beratur. Sebelum tu sy ingin jelaskan yg conditions ini mungkin berubah dari semasa ke semasa bergantung kepada kelangsungan kajian yg sedang dilakukan. So let’s go:

IKLAN

1) UMUR KURANG DARIPADA 18 TAHUN (umur < 18 tahun). Sy tahu ramai tau benda ni tapi kami ada didatangi mereka yg 17 tahun 4 bulan, 17 tahun 8 bulan malah 17 tahun 11 bulan. Akan tetapi mostly kami reject sebab keselamatan & keberkesanan vaksin AZ kepada golongan ni masih terhad.

2) POSITIF COVID KURANG DARIPADA 3 BULAN. Contohnya PCR swab kalian positif on 1 Jun (Nauzubillahiminzalik) maka kalian tak dibenarkan amik vaksin AZ sehinggalah 2 September. Kenapa? Sebab utamanya adalah kita nak utamakan mereka yg tiada antibodi terhadap Covid-19 sebab mereka yg dah dijangkiti akan develop antibodi terhadap Covid-19.

3) MENGANDUNG ATAU PLANNING UNTUK MENGANDUNG. Sebabnya masih kekurangan data terhadap golongan ini. Kalau nak mengandung juga silalah tunggu sekurang2nya 1 bulan selepas 2nd dose AZ. Untuk yg TTC digalakkan mendaftar & mengambil vaksin seperti biasa. Namun bagi TTC yg akan atau sedang menjalankan rawatan fertiliti, digalakkan untuk berbincang dengan pakar anda terlebih dahulu bagi perancangan yg terbaik.

As for now inilah conditions yg sekiranya anda ada, better tangguh niat anda nak dapatkan vaksin AZ. Sekali lagi sy ulang, keadaan ni mungkin berubah dari semasa ke semasa. In terms of alahan kepada makanan/ ubat2an, low immunity macam cancer/ HIV/ on immunosuppressant medications & keadaan yg lain2 ahaa boleh je hadir ke Pusat Pemberian Vaksin & tanya doktor yg meng-consult anda. Kalau nk sy terangkan satu persatu jenuhhh. 

Kredit: Dr Say
Sumber Gambar MySejahtera: Pa&Ma

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

IKLAN

Ada gambar anak minum susu yang cute-cute? Jom share dengan Pa&Ma dan anda mungkin berpeluang memenangi hamper barangan bernilai RM100. Muat naik gambar anak anda di SINI

WEBINAR AKU TAK TAKUT BERANAK

Sertai Webinar keibubapaan terbesar dianjurkan tahun ini. Pastikan anda bersama kami untuk bersama-sama mendapat ilmu dan peluang memenangi pelbagai hadiah.

Webinar PERCUMA ini membariskan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

🔸 27 JUN 2021
🔸 8.00 PAGI – 10.00 MALAM
🔸 Secara virtual di platfotm ZOOM

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone 📱

Jom jadi peserta terawal!

✍🏻 Daftar sebagai peserta di:
https://bit.ly/3yT61Ex

Jom daftar sekarang untuk berpeluang menang hadiah cabutan bertuah!_