Selain bergedil yang boleh dijadikan salah satu menu untuk hidangan bersama keluarga, tauhu bergedil juga menjadi kegemaran ramai buat kudapan minum pagi atau makan petang. Bahan-bahan yang digunakan pun tidaklah susah untuk didapati. Tapi kalau tak ada tafu pop, rupanya kulit popia juga boleh dijadikan ganti untuk realisasikan tekak yang mengidam.

Seperti perkongsian Nur Aleeza Ramlee di Facebook miliknya yang dikongsikan di grup perkongsian resipi di FB. Resipinya cukup ringkas. Bak kata Aleeza bahan-bahan yang diperlukan seperti juga membuat bergedil, bebas untuk letak apa sahaja ikut citarasa masing-masing.

Tak Perlu Tauhu, Guna Kulit Popia Je! Popia Bergedil Rangup Sedap Buat Menu Berbuka Esok!

Apa yang lainnya jika tiada tofu pop, anda boleh menggunakan kulit popia sebagai ganti. Makan panas-panas dengan kerangupannya mesti syok. Boleh buat menu berbuka hari pertama puasa esok.

“Sis share cara² buat popia begedil kat sini kot sape² nk buat laaaa
Step² tgk pd pic yer..bahan² mcm kita buat begedil, sukati la nk taruk apa
Dh siap semua, bancuh tepung gandum or tepung bistari pon boleh dgn air sejuk dlm petiais tu, bancuhan cair yer..celupkn dgn popia td, goreng hgga nmpk keperangan. 

“Sambal kicap ; cili api 15bj, bawang putih seulas, bawang goreng diblend. Taruk kicap manis.”

Resipi wajib cuba: Tak Pernah Buat Roti Jala, Ini Panduan Cara Masak Untuk Amatur, Lembut & Confirm Jadi!

Bahan-bahan:

IKLAN

1 cawan isi ayam dicincang – goreng dgn 2 ulas bawang putih tumbuk, ketepikan
4 biji kentang – goreng dan lenyekkan
1/2 cwn bawang goreng
Segenggam daun sup/ daun bawang
2 bji Cili merah potong dadu
5 jejari isi ketam (xnk pon xpe)
Serbuk Lada putih dan garam
Gaul semua bahan.

Bahan Sambal kicap:

15 biji cili api

Seulas bawang putih

Bawang goreng dikisar

IKLAN

Kicap manis

Tak Perlu Tauhu, Guna Kulit Popia Je! Popia Bergedil Rangup Sedap Buat Menu Berbuka Esok!

Cara Penyediaan berdasarkan gambar yang diberi.

Tak Perlu Tauhu, Guna Kulit Popia Je! Popia Bergedil Rangup Sedap Buat Menu Berbuka Esok!

Hujung tu sapu dgn bancuhan tepung gandum cair nk lekatkan kulit popia yer..

IKLAN

Tak Perlu Tauhu, Guna Kulit Popia Je! Popia Bergedil Rangup Sedap Buat Menu Berbuka Esok!

Tak Perlu Tauhu, Guna Kulit Popia Je! Popia Bergedil Rangup Sedap Buat Menu Berbuka Esok!

Tak Perlu Tauhu, Guna Kulit Popia Je! Popia Bergedil Rangup Sedap Buat Menu Berbuka Esok!

Tak Perlu Tauhu, Guna Kulit Popia Je! Popia Bergedil Rangup Sedap Buat Menu Berbuka Esok!

Tak Perlu Tauhu, Guna Kulit Popia Je! Popia Bergedil Rangup Sedap Buat Menu Berbuka Esok!

Resipi wajib cuba: Dah Bosan Celup Roti Dalam Telur, Kali Ni Salut Dengan Sardin Pula, Super Rangup

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI