Sakit bersalin bukanlah sakit biasa-biasa malah kesakitan yang tidak tertanggung. Pelbagai cara dan teknik yang dilakukan ibu bagi meredakan kesakitan diketika berlakunya kontraksi. Bagi mengurangkan rasa sakit terlampau ini, gas entonox disarankan kepada ibu ketika kontraksi berlaku.

Pun begitu, masih ada ibu yang was-was dan bimbang pengambilan gas ini kesan kepada diri dan bayi di dalam kandungan. Menurut Dr Muhammad Izzat, Pegawai Perubatan Kesihatan Wanita & Kehamilan, gas ini selamat diambil kerana tidak membahayakan kesihatan ibu dan anak. Jadi janganlah ibu risau.

Ini yang dikongsikan oleh beliau.


ENTONOX

Entonox = campuran oksigen ( 50% ) dan gas nitrous oxide (50%). Campuran ini tak menghilangkan semua rasa sakit nak bersalin, tapi ianya mampu kurangkan rasa sakit tu walaupun tak dapat hilang semua.

Kebanyakan wanita nak bersalin suka menggunakan entonox ini kerana mereka mampu mengawal dan boleh menggunakan entonox ini pada bila-bila masa mereka memerlukan.

Ibu akan bernafas menggunakan topeng muka yang boleh dipegang oleh ibu sendiri, kalau peneman ketika bersalin tu adalah suami, si suami boleh tolong pegangkan topeng muka ini.

IKLAN

Gas ini ambir masa 15 hingga 20 saat untuk berfungsi, maka ibu boleh mula menyedut gas ini sebaik sahaja sakit kontraksi hendak bermula.

Ianya berkesan kalau ibu sedut gas ini perlahan-lahan dan sedut dalam-dalam.

Kesan sampingan
✅TIADA KESAN BAHAYA kepada ibu dan bayi

✅ Ibu kadang-kadang boleh berasa kepala melayang-layang ‘Lalok’ atau pening sedikit.

✅ Ada pesakit melaporkan berasa mengantuk dengan menyedut Entonox ini atau susah memberikan perhatian atau fokus – jika ini berlaku ibu perlu berhenti menggunakan entonox.

IKLAN

 

Kalau entonox ini tak jalan, boleh fikirkan alternatif lain, bincang dengan doktor cara lain pula untuk berperang dengan kesakitan bersalin.

Sakit bersalin bukan main-main.

Menarik: Sesi Pembelajaran Interaktif, Anak Lebih Yakin Dengan Kelas Bahasa Inggeris di Novakid!

Anak ada bakat? Sertai Bakat Cilik Pa&Ma sekarang!!
Kalau anak-anak ada bakat hebat, janganlah simpan sendiri. Jom, support mereka dengan menyertai Bakat Cilik Pa&Ma. Rakam aksi anak-anak dengan bakat mereka dan hantarkan kepada Pa&Ma.

IKLAN

Nak join? Klik saja https://toko.ideaktiv.com/product/bakat-cilik/ atau untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi https://wa.me/+60179701167

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa.

Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)