Kalau nak dilentur buluh, biarlah dari rebungnya. Kata perumpamaan ini sangat tepat untuk dijadikan panduan jika mahu mendidik anak sejak mereka masih kecil. Sudah menjadi tanggungjawab kita sebagai ibu ayah untuk membentuk peribadi anak tetapi selain itu, didiklah mereka untuk menghargai duit dan tidak boros.

Dalam keadaan sekarang, ibu ayah memainkan peranan yang sangat penting untuk mengajar anak tentang berjimat-cermat dan menghargai nilai wang. Tak boleh membazir dan berbelanja mengikut nafsu. Ada beberapa cara untuk ajar anak cara untuk tidak boros. Antaranya:

1. Ajar Anak Bawa Bekal
Bagi mengelakkan anak berbelanja yang bukan-bukan, ibu ayah boleh latih anak untuk bawa bekal ke sekolah. Sediakan menu yang sedap dan menjadi kegemaran anak untuk membuatkan mereka teruja untuk membawa bekal.

Tak Risau Bagi Anak Shopping, Hanya Perlukan Kad Prabayar Bebas Tunai Ini. Memang ‘Penyelamat’!
Sumber foto: www.freepik.com

Bukan sahaja dapat berjimat bahkan makanan yang dibawa ke sekolah lebih sihat dan terjamin kebersihannya. Beri juga duit belanja, tetapi ingatkan mereka untuk membawa wang baki untuk disimpan.

2. Wujudkan Tabung Keluarga
Cara lain untuk ajarkan anak tentang berjimat-cermat adalah dengan mewujudkan tabung keluarga. Dengan cara ini, anak-anak akan bersemangat dan seronok untuk menyimpan duit bersama keluarga.

Tak Risau Bagi Anak Shopping, Hanya Perlukan Kad Prabayar Bebas Tunai Ini. Memang ‘Penyelamat’!
Sumber foto: www.freepik.com

Untuk membuatkan anak leih teruja, kira hasil simpanan bersama-sama dan bawa mereka ke bank untuk menyimpan. Duit simpanan juga boleh digunakan untuk beri ganjaran pada anak. Sama ada belikan barang yang mereka ingini, bawa bercuti atau boleh juga ajarkan anak-anak untuk bersedekah. Bagus kan?

3. Buat Senarai Barang Nak Dibeli
Perkara ini memang dah biasa kita buat untuk berbelanja, tapi pernah tak diajarkan pada anak-anak? Sebenarnya sebelum nak keluar pergi shopping, buatlah senarai barang yang nak dibeli supaya dapat mengelak kita daripada membeli barang yang tak perlu. Bila dah ada senarai barang, dapatlah jimatkan masa juga.

Ketika memuat senarai, panggil anak dan tanyakan apa yang mereka mahu. Terhadkan kepada satu barang sahaja dan ia tidak boleh diubah bila sudah sampai ke pasar raya. Dengan cara ini anak akan belajar untuk membuat keputusan serta faham mengapa perancangan perlu dibuat lebih awal.

4. Gunakan Vircle!
Vircle merupakan sebuah aplikasi kewangan yang mudah digunakan bagi membantu ibu ayah menyusun perbelanjaan anak-anak di mana-mana sahaja termasuklah sekolah! Misi Vircle adalah untuk membantu ibu ayah membesarkan anak-anak yang berbelanja dan berjimat dengan bertanggungjawab.

IKLAN

Tak Risau Bagi Anak Shopping, Hanya Perlukan Kad Prabayar Bebas Tunai Ini. Memang ‘Penyelamat’!

Ibu ayah kena ada ‘penyelamat’ ini! Barulah tak risau anak nak berbelanja tanpa perlu bawa wang tunai. Hanya boleh berikan anak kad Visa prabayar untuk anak shopping di mana-mana sahaja yang diperlukan, walaupun di luar negara. Tak ada masalah!

Jadilah Bank Terbaik Untuk Anak!
Tahukah anda, dengan menggunakan Vircle ibu ayah dapat mengajar anak untuk menyimpan. Vircle bukan sekadar untuk berbelanja dengan selamat tetapi ia dapat membantu ibu ayah untuk mendidik anak untuk berusaha mencari ‘pendapatan’ dan menyimpan. Bila anak-anak buat kerja rumah atau selesaikan sesuatu tugasan, barulah mereka akan lebih menghargai nilai wang yang diperolehi.

Tak Risau Bagi Anak Shopping, Hanya Perlukan Kad Prabayar Bebas Tunai Ini. Memang ‘Penyelamat’!

Selain itu, penggunaan aplikasi Vircle juga membolehkan ibu ayah untuk memberi elaun segera pada bila-bila masa dan paling penting di bawah pengawasan! Aplikasi ini juga selamat untuk anak-anak kerana mereka tidak akan berbelanja lebih (hanya amaun tertentu boleh diakses, bukan keseluruhan baki di dalam ‘dompet’ mereka).

IKLAN

Lebih bagus lagi, ibu ayah boleh membekukan kad pada bila-bila masa dengan hanya melayari aplikasi Vircle. Selain itu, ibu ayah juga akan mendapat notifikasi perbelanjaan anak. Tidak akan timbul masalah anak berbelanja lebih tanpa pengetahuan ibu ayah.

Bagusnya aplikasi Vircle kerana ia telah diperakui oleh Bank Negara Malaysia dan kad Vircle Visa prabayar atau kad bebas tunai ini membolehkan anak-anak berbelanja sama ada di kedai mahupun atas talian.

Tak Risau Bagi Anak Shopping, Hanya Perlukan Kad Prabayar Bebas Tunai Ini. Memang ‘Penyelamat’!

Gunakan kad bebas tunai di (sekolah yang menggunakan Vircle untuk perbelanjaan). Berikan belanja harian kepada anak untuk membeli makanan di kantin atau berbelanja dari kedai buku di sekolah dengan satu aplisai mudah!

Kad Vircle prabayar juga boleh digunakan di lebih 100 juta cawangan kedai di lebih 200 buah negara. Ibu ayah boleh beri elaun pada anak-anak dan dapat mengawalnya dengan mudah melalui aplikasi Vircle!

IKLAN

Kebaikan Vircle adalah:
Untuk ibu ayah

⦁ Selamat dan boleh kawal perbelanjaan anak-anak
⦁ Boleh uruskan pelbagai perbelanjaan anak, hanya dengan satu aplikasi mudah (semudah menggunakan telefon pintar)
⦁ Notifikasi perbelanjaan segera
⦁ Boleh atur limit perbelanjaan
⦁ Pemindahan wang segera
⦁ Kad boleh ‘dikunci’ sekiranya hilang

Tak Risau Bagi Anak Shopping, Hanya Perlukan Kad Prabayar Bebas Tunai Ini. Memang ‘Penyelamat’!

Untuk anak-anak

⦁ Belajar untuk memahami nilai wang
⦁ Dapat belajar cara berbelanja dengan bijak
⦁ Kemahiran menjana pendapatan, menyimpan serta membelanjakan wang berkembang
⦁ Bertanggungjawab untuk menjana pendapatan dengan melakukan kerja rumah dan sebagainya
⦁ Belajar tabiat menyimpan

Tak perlu tunggu lagi, segera muat turun aplikasi Vircle bagi melancarkan perbelanjaan anak-anak dan memudahkan ibu ayah untuk mengawal jumlah elaun di dalam kad. Anak-anak-nak pun tak boleh boros, sebab ibu ayah boleh tahu apa yang dibeli dan paling best, dapat tentukan amaun yang boleh dibelanjakan. Vircle memang betul-betul membantu!

Untuk maklumat lanjut, boleh layari laman web: https://www.vircle.com/