Nak bagi anak ke tak? Soalan ni selalu bermain-main di fikiran mama papa kan? Nak bagi anak risau berlebihan, tak diberi pula memang ia dah menjadi sesuatu yang normal dalam kalangan kanak-kanak. Malahan ada juga yang dah beri anak tengok gajet seawal usia anak masih bayi (dengan tujuan pendedahan kepada pelajaran).  

Tak Sangka Bila Buat Macam Ni, Anak-Anak Tengok Gajet Pun Terkawal

Sebenarnya mama papa boleh gunakan gajet untuk mengajar anak, tetapi tetap perlu dipantau. Penggunaan gajet tanpa kawalan itulah yang boleh menjejaskan kelakuan dan perangai anak. Hal ni mungkin disebabkan mereka terpengaruh dengan bahan tontonan yang tidak sesuai. 

Antara perkara yang paling mama papa risaukan bila anak terlalu banyak terdedah dengan gajet adalah:

  • Kandungan negatif yang mempengaruhi emosi dan perwatakan anak
  • Penggunaan bahasa kesat
  • Ketagihan kepada ‘game’

Apabila terlalu banyak masa dihabiskan dengan gajet, ia boleh memberi kesan seperti lewat pertuturan, pembelajaran terganggu, gangguan tidur, kurang kemahiran sosial serta mempunyai masalah dengan keupayaan untuk menyelesaikan sesuatu tugasan. 

Macam Mana Nak Elak Asyik Melekat Dengan Gajet? 

Mama papa boleh lakukan beberapa perkara untuk memastikan anak-anak tidak terlalu asyik dengan gajet. Yang penting pemantauan mama papa, kena selalu ada dan lihat apa jenis kandungan yang jadi pilihan anak-anak. 

Untuk pastikan anak tidak mengalami ketagihan gajet mama papa kena hadkan masa penggunaan. Kalau waktu makan, tumpukan sepenuhnya kepada makanan. Jangan sesekali biarkan anak guna gajet di meja makan. 

Tak Sangka Bila Buat Macam Ni, Anak-Anak Tengok Gajet Pun Terkawal

IKLAN

Selain itu, mama papa duduklah sekali dengan anak untuk lihat jenis kandungan yang menjadi pilihan mereka. Elakkan memberi kebebasan sepenuhnya kepada anak untuk menonton apa saja video atau ‘game’ di gajet. Risau mereka terpengaruh! 

Boleh cari aktiviti lain untuk alihkan perhatian anak dari gajet. Ajaklah mereka buat aktiviti menarik seperti berbasikal, bermain di taman dan sebagainya supaya mereka takkan teringat nak bermain dengan gajet. Yang penting, mama papa kena main sekali dengan anak barulah mereka rasa seronok! 

Siapa Kata Tak Boleh Main Gajet? 

Sebenarnya gajet juga dapat membantu anak-anak untuk belajar secara interaktif dan menarik. Penggunaan gajet ni dapat menarik minta mereka untuk belajar sambil bermain. Mama papa kena cari gajet yang terbaik untuk anak serta mesra pengguna supaya mereka rasa seronok untuk ‘explore’ gajet yang mama papa hadiahkan. 

Pilihlah Samsung Galaxy Tab A9 Kids Edition!

Kalau mama papa masih tercari-cari gajet terbaik untuk anak, pilihlah Samsung Galaxy Tab A9 Kids Edition. Memang syok lah anak! Kebaikan tablet ini adalah:

IKLAN
  • Kawalan mama papa

Boleh didapati melalui aplikasi Samsung Kids, mama papa boleh pantau jenis kandungan yang sesuai untuk anak. Selain itu, Mama papa boleh tetapkan had masa skrin dan mengawal akses ke kandungan tertentu dan nombor pin hanya diketahui oleh mama papa.

Mudah sebab mama papa dah ambil masa untuk kawal akses ke kandungan tertentu, jadi bila guna Samsung Galaxy Tab A9 Kids Edition, tak perlulah risau untuk kawal tempoh masa untuk ‘screen time’ pula! 

Tak Sangka Bila Buat Macam Ni, Anak-Anak Tengok Gajet Pun Terkawal

  • Belajar sambil bermain

Pelbagai aplikasi pembelajaran menyeronokkan yang boleh didapati di aplikasi Samsung Kids untuk mengembangkan Kemahiran tertentu anak-anak. Mama papa boleh muat turun aplikasi mengikut umur dan keperluan perkembangan mereka. 

Tak Sangka Bila Buat Macam Ni, Anak-Anak Tengok Gajet Pun Terkawal

  • Rekaan mesra kanak-kanak

Samsung Galaxy Tab A9 Kids Edition ini sangat ringan dan bersaiz kecil jika dibandingkan dengan produk lain di pasaran. Ia juga didatangkan dengan pelbagai edisi terhad seperti rekaan stail krayon, ‘case’ tebal dan lembut serta pelekat istimewa untuk kanak-kanak. Memang anak suka lah ni! 

IKLAN

Tak Sangka Bila Buat Macam Ni, Anak-Anak Tengok Gajet Pun Terkawal

Tunggu apa lagi, belilah Samsung Galaxy Tab A9 Kids Edition untuk anak tersayang sekarang! Untuk maklumat lanjut, layari: 

Laman web: https://www.samsung.com/my/tablets/galaxy-tab-a9/buy/?modelCode=SM-X210NDBAXME 

Facebook: https://www.facebook.com/SamsungMalaysia 

Instagram: https://www.instagram.com/samsungmalaysia/ 

X: https://twitter.com/SamsungMalaysia 

TikTok: https://www.tiktok.com/@samsungmalaysia

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI