Benda nak jadi sekejap sahaja. Itu yang dilalui oleh seorang ibu apabila berdepan detik cemas setelah bayi perempuannya berusia setahun terperangkap selama 30 minit di dalam kereta yang terkunci dalam kejadian di Lorong Pinggiran Bertam 19, Kepala Batas, petang Ahad (10 Januari).

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pulau Pinang, berkata sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Bertam ke lokasi kejadian sebaik menerima panggilan kecemasan pada jam 5.40 petang berhubung insiden itu.

“Apabila tiba didapati terdapat seorang kanak-kanak perempuan berusia setahun terperangkap di dalam kereta jenis Perodua Myvi yang terkunci.

“Dengan mengenakan pakaian perlindungan diri (PPE) anggota kemudian melaksanakan kerja menyelamat menggunakan peralatan khas.

“Mangsa berjaya dikeluarkan pada jam 6.10 petang dan tidak mengalami sebarang kecederaan sebelum diserahkan kepada ibunya,” katanya dalam kenyataan. Operasi itu ditamatkan pada jam 6.20 petang.

IKLAN

Anda Tinggalkan Anak Sendirian Di Dalam Kereta? 4 Perkara Ini Mungkin Terjadi

Sejujurnya, pernahkah anda tinggalkan anak anda sendirian di dalam kereta? Atau mungkin anda pernah ternampak mana-mana ibu bapa atau pemandu yang membawa kanak-kanak berbuat demikian? Kami faham bahawa mereka mungkin hanya ingin keluar daripada kereta untuk seketika sahaja. Tapi tahukah anda bahawa ianya bahaya walaupun sekejap?

Kali ini kami nak kongsikan kepada anda beberapa perkara yang mungkin akan berlaku jika anak ditinggalkan sendirian di dalam kereta.

1. Tahap suhu dalam kereta anda boleh mencecah satu paras yang boleh mengancam nyawa mereka.

2. Mereka boleh tercedera akibat tingkap automatik ataupun “sunroof”. Tangan mereka mungkin boleh tersepit? Siapa boleh sangka, kan?

3. Mereka boleh diculik atau di bawa lari jika kereta anda dicuri. Macam-macam kes akan terjadi nanti!

4. Mereka boleh menolak gear kereta anda dengan tidak sengaja. Bahaya! Kereta akan bergerak dan mungkin boleh mengakibatkan kemalangan.

Secara kesimpulannya, bawa sahaja anak anda bersama jika ingin keluar daripada kereta walaupun sekejap. Mereka masih kecil dan macam-macam boleh terjadi jika tinggalkan mereka sendirian dalam kereta. Nyawa mereka lebih berharga.

Kredit: BH Online & sureplify

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)