Kadangkala kita tidak menjangka bakat anak. Tak sangka dari posing suka-suka rupanya membawa tuah. Ikuti perkongsian ibu ini tentang anaknya, Umyra yang menonjolkan bakat dalam bidang peragaan, nyanyian & lakonan.

Sejak kecil lagi Umyra Az Zahrah, 6 tahun boleh dikatakan , mula menonjolkan bakat dalam bidang ini secara serius di usia 5 tahun. Menurut ibunya, Haznita Fazleen Hashim, Umyra telah mula tunjuk bakat sejak usia 2 tahun lagi. Si cilik ini bersama ibunya juga turut muncul dalam rancangan TV Pa&Ma yang bertajuk Anak-Anak Millenial yang ke udara pada 12 Februari 2019, jam 12 tengah hari dan ulangan 9 malam di Astro Prima & Astro Prima HD.

“Pada mulanya kami sekeluarga hanya memerhati gelagat Umyra apabila umyra mempamerkan aksi-aksi peragaan ala-ala model cilik di hadapan kamera seawal usia 2 tahun.

“Tapi lama kelamaan, apabila usia Umyra menginjak ke 4 tahun, kami perhatikan cara Umyra berposing di hadapan camera dan hasil gambar-gambar Umyra lebih baik dan ‘advance’ dari rakan-rakan seusianya,” kata Haznita.

RAMAI TEGUR BAKAT UMYRA

Kata Haznita, ahli keluarga dan rakan-rakan perasan & menegur bakat yang ditunjukkan Umyra.

“Ahli keluarga yang lain, kawan-kawan & ada ketikanya orang-orang luar menegur keistimewaan Umyra mempamerkan aksi ala-ala modelnya. Dalam masa yang sama, Umyra juga sering membisikkan rahsia cita-citanya pada seawal usia 5 tahun untuk menjadi model kepada kakak & abangnya. Pada waktu itulah kami sedar yang Umyra cuba menyampaikan kepada kami bakat yang ada pada dirinya di bidang peragaan,” kata ibu kepada 6 anak ini.

BANTU ANAK KEMBANGKAN BAKAT

Sokongan ibu bapa amat penting bagi menyerlahkan lagi bakat si kecil. Bagi menajamkan skil dan kelebihan yang ada, Haznita dan suami memberikan dorongan padu buat Umyra dalam hobinya iaitu melukis dan mewarna.

“Bagi menyokong lagi hobi melukis & mewarna Umyra Az Zahrah, kami sering membekalkan peralatan melukis dan mewarna yang baru, terkini dan sesuai dengan usianya supaya umyra lebih rancak berkarya. Kami juga membenarkan Umyra download beberapa aplikasi mewarna & melukis di handphone untuk dia gunakan di masa lapang dan berpeluang menjadi lebih kreatif.

“Perkembangan pemikiran, bakat & daya kreativiti anak-anak seharusnya lebih disokong dan dibantu dengan aktiviti yang digemari oleh anak-anak. Oleh yang demikian, saya tidak pernah sesekali menentukan apa aktiviti yang harus Umyra buat mengikut kehendak saya, tapi sebaliknya, saya akan membantu dan mendorong Umyra mengembangkan lagi daya pemikiran, penelitian dan kreativiti Umyra menerusi aktiviti pilihannya sendiri. Ini lebih baik,” ujar Haznita.

PERKEMBANGAN TERKINI

Sejak menjalani sesi photoshoot pertama kali bersama Glitz pada hujung tahun 2018, bakat yang pada Umyra mula mendapat perhatian dari beberapa Talent agensi. Butik Pakaian Kanak-Kanak yang berminat untuk menawarkan Umyra sebagai model produk mereka.

Umyra juga baru sahaja selesai satu penggambaran sebuah rancangan Talk Show, Si Cilik Licik untuk siaran Astro Ceria. Dan yang paling terkini, Haznita memberitahu yang dia baru sahaja dihubungi oleh wakil sebuah Model Talent Agency dari Indonesia & Singapura yang berminat untuk membuat sesi Photoshoot & Casting untuk Umyra. Dia berharap ada rezeki untuk Umyra buat anak bongsunya itu.

BAKAT NYANYIAN DARIPADA AYAH

Dari segi nyanyian, Umyra 100% mendapat bakat dari ayahnya. Tarian pula mungkin dari bakat ibu susuannya yang juga merupakan makcik kandungnya yang memang berbakat dalam bidang tarian.

“Nampaknya Umyra perlu masa lagi dalam mengasah bakatnya dalam kedua bidang tersebut. Tapi saya tidak menafikan memang ada bakat nyanyian & tarian pada Umyra. Senang & mudah menghafal lirik lagu, cepat menguasai step-step tarian dari pemerhatian yang singkat melalui siaran tv, Youtube mahu pun secara langsung,” kata Haznita.

GIFTED TETAPI PERLU DILENTUR. IBU AYAH PERLU JADI TULANG BELAKANG

“Bagi ibu ini bakat adalah gifted yang perlu dilentur untuk anak-anak. “Seandainya bakat pada anak adalah gifted tanpa kita lentur, kanak-kanak tidak akan dapat mengasah bakat secara semulajadi. Kita perlu menjadi tulang belakang yang kuat untuk anak-anak lebih mengenali, memahami dan yakin dengan gifted dalam diri mereka. Seandainya bakat semulajadi, mahupun gifted, tanpa kita bantu mereka untuk melentur dengan baik, ianya akan menjadi sia-sia dan tidak adil bagi anak-anak

“Sebagai ibu, saya benar-benar mengharapkan Umyra Az Zahrah akan benar-benar memahami jiwa & naluri hatinya sendiri dalam apa juga bidang yang diceburinya pada masa akan datang. Saya sangat berharap agar saya tidak akan pernah untuk mendengar keluhan atau kekecewaan dari Umyra dalam menongkah semua arus dalam kerjaya pilihannya & kehidupan yg bakal ditempuhinya nanti. Harapan saya sama untuk ke enam enam anak saya, saya ingin sentiasa mendengar kebahagiaan mereka. Insya allah,” kata Haznita mengakhiri perbualan.

TIP KEMBANGKAN BAKAT ANAK DARIPADA IBU BAPA UMYRA

 • Bakat yang ada pada anak adalah gifted. Ia perlu dikembangkan dan tidak sepatutnya disia-siakan.
 • Kalau nampak anak minat, bawalah anak ke tempat/ platform yang boleh membantu anak mengikut kemampuan anak sendiri.
 • Ibu bapa tidak boleh memaksa kerana kreativiti adalah dari dalam diri anak.
 • Dedahkan anak dengan pelbagai aktiviti bagi mencungkil bakat-bakat lain.
 • Ibu bapa perlu mengaggap anak-anak kawan, lawan dan mesti terbuka.
 • Pada masa dahulu anak-anak hanya mengikut arahan pada zaman sekarang ia tidak sesuai.
 • Kita mesti memahami isi hati anak kita. Minat anak kadangkala akan mendorong kepada karier yang lebih baik. Kini ramai orang muda yang sudah ada empayar pada usia muda.
 • Tidak ada yang mustahil apabila ada bakat dan didorong dengan cara yang betul. Anak boleh pergi jauh.
 • Ibu bapa kena ada guideline. bantuan daripada adik beradik yang lain untuk memantau amat membantu.
 • Galakkan abang dan kakak boleh memainkan peranan sebagai pengganti ibu bapa untuk menjadi pembimbing bagi membantu dan memantau.
 • Biarkan anak saling berkongsi idea & perlu memberi sokongan antara satu sama lain.
 • Didik abang dan kakak untuk menyokong adik-adik sepertimana ibu bapa sudah lakukan kepada mereka sebelum ini.

Tinggalkan Komen