Ramai yang salah faham bila anak mengamuk, mulalah orang beri tanggapan negatif.  Bagaimanapun, penjelasan Dr Muhammad Uwais Al Qorni ini dapat membuka minda semua orang.

Doktor akui sebenarnya subjek autism ini bukanlah suatu topik yang menjadi subjek “favourite” doktor sebagai pengamal perubatan.

Hal ini kerana setakat ini belum ada satu ubat pun yang dapat menyembuhkan sindrom ini dan kalau ada orang jual ubat untuk rawat autism sila tendang dia jauh-jauh, membongak je kerjanya.

Penghidap autism juga memerlukan gabungan rawatan pakar kanak-kanak, ahli physiotherapy, ahli jurupulih cara kerja, dan pakar psikiatri kanak-kanak. Ini sekaligus menjadikan penyakit autism ini sebagai salah satu penyakit yang paling sukar ditangani dan “multi-discplinary.”

Sebab itu doktor amat menghormati para ibu bapa yang diuji dengan mihnah mendidik dan membesarkan insan istimewa ini. Jiwa mereka tabah dalam menghadapi ragam anak-anak, dan ini sudah semestinya meningkatkan iman para pemilik wildan syurga ini.

APAKAH PULA TANTRUM?

Tantrum adalah normal pada kanak-kanak berumur 2-4 tahun. Ia adalah suatu limpahan emosi yang ditunjukkan oleh kanak-kanak pada peringkat usia sebegini bagi mengekspresikan diri mereka. Ini tidak bermakna sama sekali anak anda menghidap autism.

BAGAIMANA MENGAWAL TANTRUM?

Tantrum paling berkesan ditangani dengan keadaan tenang. Tidak terburu-buru dan marah.

IKLAN

Pendekatan yang efektif adalah dengan membiarkan kanak-kanak yang sedang menghidap tantrum untuk juga turut sama bertenang dan saling memahami.

Setiap punca tantrum harus ditangani dengan sebaiknya mengikut keadaan.

Sebagai contoh, jika kanak-kanak tantrum berkemungkinan beliau sedang lapar atau mengantuk. Pastikan anda sebagai ibu bapa aktif dalam mengawal jadual tidur dan makan anak-anak.

Jika si kecil anda tantrum kerana tidak mendapat sesuatu yang diingini pula, cuba halakan kehendak anak tersebut ke arah lain atau setidaknya membiarkan sahaja kanak-kanak tersebut hilang minat dan keletihan sendiri.

KEDUA-DUA AUTISM DAN TANTRUM TIDAK DAPAT DISEMBUHKAN!

Namun begitu, terdapat pelbagai teknik dan method untuk merawat dan mengawal autism.

IKLAN

Nak Tahu Anak Kita Tantrum Atau Autism, Penjelasan Doktor Ini Sebagai Panduan

RAWATAN AUTISM?

Antaranya ialah teknik yang dinamakan sebagai Applied Behavioral Analysis (ABA). Program ini melibatkan teknik pembelajaran bersemuka antara ahli psikologi atau pendidik dan penghidap autism. Ia melibatkan pengajaran pelbagai teknik asas dalam kehidupan.

Tujuannya adalah untuk membolehkan penghidap autism berfungsi dengan baik dalam masyarakat. Berdasarkan umur pesakit tersebut, satu persatu kemahiran diajar sehingga penghidap mampu mencapai kualiti hidup seperti orang normal.

Terdapat juga pelbagai ubatan di luar sana untuk mengawal gejala autism, tapi hanya satu sahaja yang diluluskan iaitu risperidone. Kegunaan utama ubat ini adalah untuk mengawal gejala agresif dan keresahan pada penghidap autism.

IKLAN

Diet untuk kanak-kanak autism dikatakan juga mempengaruhi gejala mereka. Ada para dietitien yang mensyorkan agar kanak-kanak autism dihadkan pengambilan gluten dan casein dalam menu harian mereka.

Gluten banyak terdapat dalam makanan seperti gandum dan barli. Casein pula dalam susu, keju dan produk tenusu. Walaubagaimanapun, ini sama sekali tidak menyembuhkan autism ya. Hanya mengurangkan gejala sahaja.

KESIMPULAN?

Kesimpulannya, Autism dan Tantrum keduanya adalah gejala yang boleh menyebabkan keresahan pada penghidap dan juga kedua penjaga kanak-kanak.

Jika tidak berjaya dikawal dengan baik, ia mampu menyebabkan kemurungan atau masalah depresi yang serius.

Oleh itu, ia memerlukan kerjasama pelbagai pihak untuk dikawal, dan tidak cukup sekadar berdehem dan menjeling sahaja.

Pemahaman dan sikap toleransi adalah amat penting untuk kita sebagai anggota masyarakat dalam sama-sama membantu penghidap ataupun ahli keluarga yang menghidap autism dan tantrum dalam menjalani kehidupan mereka seharian.

Sumber: Dr Muhammad Uwais Al Qorni

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI