Mola hydatidosa atau hamil anggur adalah pembentukan ari-ari (plasenta) yang abnormal ketika kehamilan. Hamil anggur tergolong dalam komplikasi kehamilan yang jarang terjadi. Plasenta atau ari-ari yang terbentuk tidak normal seperti anggur. Janin sama sekali tidak terbentuk, hanya jaringan plasenta yang abnormal.

Tak semua berita kehamilan akan berakhir dengan kegembiraan terutama bila anda mengetahui bahawa kehamilan anda adalah kehamilan anggur. Jika anda disahkan mempunyai kehamilan anggur, berbincanglah dengan pakar segera untuk mendapatkan rawatan yang sesuai. Puan Fazilah Rahman antara salah seorang yang mendapat kehamilan anggur. Ikuti perkongsian beliau.

[Baca Selanjutnya: Waktu Mengandung Makan Kicap, Kulit Anak Gelap. Kalau Makan Sayur, Anak Jadi Incredible Hulk Ke?]

MOLAR PREGNANCY? APA TU?

Yesss.. Inilah soalan yang selaluuu orang tanya bile Cik Eyla bagutahu Cik Eyla didiagnose molar pregnancy atau kandungan anggur..

Kebanyakan orang memang tak pernah dengar.. Sebab kes yang agak rare.. 1:700 bak kate doktor.. Ade jugak yg cakap 1:1000..

Cik Eyla baru lepas jumpa doktor pakar.. Baru yakin sikit nak cerita.. Takdelah tersalah bagi info..

Sumber gambar: Google

2 JENIS MOLAR

1. Partial Molar
Molar jenis ni terhasil dari persenyawaan 1 ovum dengan 2 sperma (menghasilkan 3set kromosom) which is memang abnormal lah..

2. Full Molar (tak pasti istilah sebenar)
Molar ni terhasil dari persenyawaan 1 ovum (tanpa telur / kromosom), dengan 2 sperma (menghasilkan 2set kromosom, tapi tetap abnormal sebab dua2 set kromosom dari ayah)..
Jadi sel2 ni tidak berkembang jadi baby, sebaliknya, jadi sel2 yang tak berguna (rupa macam anggur, bulat2)

SIMPTOM 

1. Tumpah darah
2. Morning sickness yang sangat teruk
3. Thyroid
4. Rahim membesar lebih dari umur kandungan yang sepatutnye
…. ada beberapa lagi yang Cik Eyla tak ingat.. Sebab Cik Eyla takde semua simptom tu..
Cuma ade bleeding yang sangat sikit masa kandungan 6weeks++..

DIAGNOSIS

Molar pregnancy biasenya ditentukan dari scan (nampak cloud of titik2 hitam), dan ujian darah..

Kebiasaannye, tahap hormon betaHCG untuk molar pregnncy adalah sangat2 tinggi (>100,000)..

RAWATAN

Bila disahkan molar pregnancy, doktor akan buat procedure suction & curretage atau D&C secepat mungkin untuk buang semua kandungan molar..

Selepas procedure, follow up adalah sgt2 penting.. Untuk pastikan sel molar hilang sepenuhnye (betaHCG = 0). Follow up mungkin akan sampai tempoh setahun atau lebih..

Kalau betaHCG tak turun ke tahap normal, rawatan kemoterapi mungkin diperlukan untuk mengelakkan sel molar merebak menjadi kanser..

Kanser molar adalah satu2nya kanser yang boleh sembuh 100% selepas rawatan kemoterapi..

Oh ya.. Sepanjang tempoh follow up, doktor nasihatkan untuk tidak mengandung semula sehingga hormon betaHCG betul2 pada tahap normal..

Itulah serba sikit yang boleh Cik Eyla ceritakan pasal molar pregnancy bagi yang masih tertanya2.. Memang hampir semua orang yang Cik Eyla bagitahu, tak pernah dengar langsung pasal ni.. Selebihnye, korang google lah sendiri ye

Cik Eyla pon start je doctor bgtahu pasal molar pregnancy, terus google untuk tahu detail.. Pernah dengar.. Tp tak pernah ambik tahu..Bile terkena batang hidung sendiri, baru ko nak gelabah kan..

Ok lah.. Akhir kata, doakan procedure esok berjalan lancar..Doakan Cik Eyla cepat2 sembuh sepenuhnya dan bebas dari molar.. Harapnye janganlah sampai setahun

T. Kasih pada semua yang mendoakan, yang bagi sokongan tak putus2.. Sampai Cik Eyla jadi kuat macam harini (yeke?)..InshaAllah

#molarpregnancyjourney
#kandungananggur

Pa&Ma mendoakan semoga urusan Cik Eyla dipermudahkan.

Sumber: Fazilah Rahman