“Kenapa lembap sangat ni?” Itu pun tak reti ke? Adik awak umur 4 tahun pun boleh buat, takkan awak tak boleh?”

“Cuba tengok anak jiran tu. Baik, bijak, hafal quran. Awak ni, apa pun tak reti.”

“Jangan kacau lah. Tak nampak ke Mama tengah busy ni!” Boleh diam tak? Memekak je! Mama stress lah dapat anak macam awak ni.”

Kredit: Adlil Rajiah

Dan tanpa kita tak sedar— Sebab kata-kata kita, anak hilang keyakinan diri. Sebab kata-kata kita, anak mula percaya dirinya bodoh.

Sebab kata-kata kita, anak mula percaya dirinya tak berguna. Sebab kata-kata kita,
anak mula percaya mereka itu membebankan.

Sebab kata-kata kita, fikiran mereka semakin negatif, hati mereka semakin keras,
jiwa mereka semakin sakit.

Kredit: Adlil Rajiah

Dan sebab kata-kata kita, anak yang lahir dengan fitrah yang terpaling sempurna itu—
“berparut” sana sini.

Tapi sayangnya, kita masih buat tak reti. Walaupun kita tahu setiap yang masuk ke telinga dan mata anak, akan membentuk HATI mereka.

IKLAN

Emosi yang kita pertontonkan setiap hari, akan membentuk peribadi anak. Kata-kata yang kita lafazkan setiap hari, membentuk kepercayaan dan pegangan hidup mereka.

Tapi sayangnya, kita masih pilih untuk tanam benih negatif dalam kepala anak. Kita masih pilih untuk bercakap dan bersikap negatif depan anak.

Kita masih pilih untuk mendera anak tanpa kita sedar. Screenshot gambar ni, set as wallpaper. Biar melekat dalam kepala otak.

IKLAN

Every child deserves a good support system, equipped with empathetic hearts and kind words.

Kat atas dunia ni, tak ada kerja lain yang lebih penting, melainkan memimpin anak yang Allah dah beri ni selayaknya.

Kredit: Adlil Rajiah

IKLAN

Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.

Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.

So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu? Just daftar je kat sini https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aku-tak-takut-beranak/

FREE je tau Webinar ni!!

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)