Tanpa sedar, si isteri sebenarnya sedang mempersiapkan suami untuk menghadapi kehilangannya. Kisah bapa tunggal ini menyebabkan netizen sebak.

Bagi pasangan yang berumahtangga, tentunya mengidamkan untuk boleh melihat anak-anak membesar bersama-sama. Namun kuasa Allah tiada yang boleh menghalang, bila tiba masanya insan yang disayangi dijemput pulang. Walau pun anak-anak masih kecil dan masih perlukan perhatian daripada ibunya.

Ternyata bukan mudah menjalankan tugas sebagai seorang bapa tunggal kepada tiga orang anak yang masih kecil. Bila sang suami ingat kembali, rupanya isterinya telah mempersiapkan segala-galanya sebagai persediaan untuknya menguruskan anak-anak dan rumah tangga sebelum menutup mata.

Hinggakan dia sudah terbiasa menguruskan rumah, memasak dan menguruskan anak secara bergilir-gilir dengan isterinya. Malah semua kerja rumah tidak asing kerana dia pernah dilakukannya.

Ogos yang lalu, isteri Encik Khairul Abdullah telah meninggal dunia akibat jangkitan kuman yang menyebabkan kegagalan organ. Pemergian isterinya telah meninggalkan 3 orang cahaya mata lelaki mereka iaitu Khaleef, 4 tahun, Khaleel, 2 tahun, dan Khaleed, 7 bulan. Berikut adalah perkongsian bapa ini yang mendapat 5,400 share di Facebook;

Saya bernasib baik.

Tanpa sedar, isteri telah mempersiapkan saya bagi menghadapi saat ini.

BUAT KERJA RUMAH BERGILIR-GILIR

Saya sering diajak untuk mengemas rumah bersama. Saya vakum, dia mop. Saya susun buku, dia lap meja, saya cuci toilet, dia kemas katil dan seterusnya begitulah.

Rutin mengemas diganti-ganti. Jadi saya tahu dan pernah buat kesemuanya.

Adakah dia sedang mempersiapkan saya?

.

 JADI HANDAL MEMASAK

Dia sering inginkan masakan yang dimasak di rumah. Keistimewaanya adalah memasak lauk pauk. Namun saya sering diminta masak masakan lain seperti laksa, segala jenis mee dan juga kek. Itu kebolehan saya.

Ketika dia mengandungkan Khaleef, kami jauh di perantauan. Memang takde peluang nak nikmati segala masakan sewaktu bulan puasa.

Macam-macam diinginkan dan habis segalanya saya kena masak, dari murtabak ke roti jala, dari sate sehingga ke soto dan segala jenis masakan.

Lalu saya handal memasak. Saya champion. Saya boleh memasak apa sahaja.

Memang dia sedang mempersiapkan saya.

“Tanpa Sedar, Isteri Telah Mempersiapkan Saya Bagi Menghadapi Saat Ini.” -Air Mata Bercucuran, Sebaknya Baca Kisah Bapa Tunggal Ini
Gambar hiasan.

.

DIBIASAKAN UNTUK URUS ANAK DARI ANAK PERTAMA

IKLAN

Anak sulung kami Khaleef sayalah yang menjaganya sejak di hospital lagi. Nurse memanggil saya untuk mengajar cara menguruskan bayi seperti membasuh berak, memandi dan memakaikan lampin.

Di Jerman memang begitu, suami harus belajar menguruskan anak.

Kebetulan saya seorang freelance yang mempunyai kontrak pekerjaan secara fleksible. Peluang tersebut saya ambil untuk memjaga Khaleef sepenuh masa.

Jadi saya belajar dan praktik lalu jadi pandai apabila melakukannya setiap hari. Saya sangat cekap dan tidak kekok menguruskan bayi.

Masuk anak kedua saya bertambah pandai. Masuk anak ketiga maka saya dah jadi champion.

Memang dia sedang mempersiapkan saya.

.

ANAK DILATIH DUDUK DI CARSEAT

Anak-anak diajar untuk duduk di dalam carseat sejak hari pertama keluar dari hospital. Walaupun anak menangis dia tidak mahu mengambilnya walaupun saya suruh begitu.

Katanya anak harus dididik, nanti mereka tiada disiplin. Walaupun kesian melihat anak menangis namun dia mahu hati saya keras di dalam mendisplinkan anak.

Memang benar, dia sedang mempersiapkan saya.

.

 RUPANYA APA YANG DIPELAJARI SEBELUM INI AMAT BERGUNA 

IKLAN

Apabila berseorangan begini menguruskan anak ke sekolah atau ketika keluar dari rumah ianya sangat membantu. Bayangkanlah kalau anak jenis tak duduk dalam carseat?

Macamana saya nak bawa baby? Macamana dengan si abang dan adik yang bakal melompat dan bergaduh di belakang? Pasti menganggu tumpuan pemanduan saya.

Jadi saya bernasib baik. Semua yang saya belajar, amalkan dan didik pada anak-anak rupanya sangat berguna untuk saya hari ini.

Sememangnya dia sedang mempersiapkan saya.

.

DIAJAK UNTUK TEMANI LIPAT PAKAIAN

Katanya kami perlu ada dryer di rumah. Tak perlu lagi jemur pakaian. Nanti dengan anak yang bertambah, jumlah pakaian bertambah dan kerja nak membasuh jadi semakin berat.

Dan memang benar. Kerja-kerja laundry jadi sangat mudah. Namun kerja melipat dan menyusun masih lagi berat. Dia tidak mahu saya buat katanya saya seringkali gagal mengikut prosedur dan spesifikasi yang telah dia tetapkan.

“Tanpa Sedar, Isteri Telah Mempersiapkan Saya Bagi Menghadapi Saat Ini.” -Air Mata Bercucuran, Sebaknya Baca Kisah Bapa Tunggal Ini
Gambar hiasan

Namun dia sering mengajak saya meneman dia ketika melipat dan menyusun pakaian. Yang pakaian begini harus disusun begini di dalam almari ini. Yang ini pula harus begini dan seterusnya. Semuanya bersistem dan ianya sangat memudahkan.

Dan hari ini, walaupun adik yang datang ke rumah tolong melipat pakaian, ianya tetap disusun seperti sistem yang telah ditetapkan. Mudah untuk saya mencari pakaian terutaman pakaian anak-anak yang saya perlu siapkan setiap pagi.

Sememangnya dia telah mempersiapkan saya.

.

IKLAN

KONGSI CARA MEREKODKAN & KATA LALUAN

Beberapa minggu sebelum pemergiannya dia ada memberitahu saya tentang fail-fail setiap urusan rumahtangga dari fail anak-anak, schedule vaksin, akaun bank, akaun tabung haji, di mana letaknya segala dokumen dan pelbagai maklumat pengurusan kewangan yang perlu saya tahu.

Alhamdulillah, hari ini semuanya saya tahu. Semuanya tersusun kemas di dalam fail dan di dalam rekod excel yang dia buat. Semua login serta password akaun media sosial, perbankan, email dan sebagainya saya tahu.

Dengan mudah saya menutup semua akaun media sosial beliau dan juga akses ke akaun perbankan dan akaun-akaun online yang lain.

Akhirnya, memang saya telahpun bersedia.

“Tanpa Sedar, Isteri Telah Mempersiapkan Saya Bagi Menghadapi Saat Ini.” -Air Mata Bercucuran, Sebaknya Baca Kisah Bapa Tunggal Ini
Gambar hiasan.

.

PEMERGIAN ISTERI MENGEJUT TETAPI MASIH BOLEH HANDLE ANAK-ANAK KERANA SUDAH DILATIH

Pemergiannya sangat mengejutkan. Saya dan anak-anak sentiasa redha yang jodoh kami dengannya hanya setakat itu sahaja.

Hidup perlu diteruskan bagi menunaikan amanahnya.

Ramai orang kagum bagaimana saya melakukannya. Seorang lelaki yang perlu menjaga 3 anak kecil yang seorangnya masih lagi bayi.

Bolehkah dia tukar lampin? Bolehkah dia beri susu? Bolehkah dia beri makan? Bolehkah dia tidurkan anak-anaknya? Bolehkah itu, bolehkah ini dan macam-macam lagi.

Yer, saya boleh.

Ini kerana saya telahpun bersedia.

Terima kasih wahai sayang.

Terima kasih.

………………

Adakah anda semua sudah bersedia?

#diariseorangsuperdaddy

Sumber: Khairul Abdullah

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI