Antara perkara yang menjadi kegusaran bakal ibu adalah tiba saat untuk melahirkan. Pasti akan tertanya-tanya mampukah bersalin normal dan adakah boleh melakukannya tanpa sebarang komplikasi.

Tambah risau apabila bertanya kepada orang lain tentang pengalaman mereka. Sebenarnya proses bersalin seseorang itu berbeza antara satu sama lain. Ada yang mudah dan ada juga yang mungkin sedikit sukar.

Teknik ‘Push’ Mudahkan Proses Bersalin, Pakar O&G Ini Kongsi Caranya
Sumber foto: www.freepik.com

Namun tujuaannya tetap sama, untuk melahirkan zuriat yang telah dikandungkan selama 9 bulan. Baik si ibu mahupun doktor dan jururawat yang bertugas semuanya mahu yang terbaik dan kelahiran selamat untuk ibu dan bayi.

Menurut perkongsian di laman Instagram, Dr. Maiza Tusimin yang merupakan Pakar Obstetrik & Ginekologi ada berkongsi tentang proses ‘push’ atau meneran. Ikuti penjelasan beliau;

🦋 Fakta Femina : Push @ Teran

Dear mommies-to-be…memang ada macam2 tips nak teran. Tapi bila dah sakit.. semua lupa😅. Jadi, bila dah sampai masa nak teran, ini yg Dr. Mai & team akan advice 💪

⏩️ Teran dari Abdomen ke Miss V
• Teran baby menggunakan otot dalaman abdomen yg membantu rahim untuk menolak baby keluar. Team kami 👩‍⚕️akan kata “mommy, teran macam b*@r*k keras”🏋‍♀️

IKLAN

⏩️ Dagu ke Dada
• Posisi ini membantu mommy utk fokus tenaga & ‘kuasa meneran’ ke bawah. (Banyak mommy teran @ muka & dada🫣)

Teknik ‘Push’ Mudahkan Proses Bersalin, Pakar O&G Ini Kongsi Caranya
Sumber foto: www.freepik.com

⏩️ Tangan ke Kaki
• Jika mommy sampai, pegang pergelangan buku lali semasa teran (semi-upright position) Mr.hubby boleh support belakang badan bila mommy berada dalam posisi ini.

⏩️ Kontraksi sebagai Panduan
• Di antara kontraksi mommy rehat kejap & mula tarik nafas bila kontraksi bermula. Teran seiring dgn kontraksi yang kuat. Bagi mommy on epidural, Doc akan guide bila untuk teran & teran dengan kiraan sekurang-kurangnya 10 kiraan setiap kali teran.

Baca Juga:

IKLAN

Ada Banyak Jenis Posisi Bayi Dalam Kandungan, Ini Yang Pakar O&G Kongsikan!

Makanan Terbaik Untuk Ibu Hamil, Bagus Untuk Tumbesaran Bayi!

Ada Sebab Kehamilan Rapat Tidak Digalakkan, Doktor Ini Kongsikan Bahaya Yang Mungkin Berlaku

⏩️ Luaskan bukaan Peha
• Bukaan yg luas memberi ruang yang lebih kepada kepala baby untuk keluar.

IKLAN

⏩️ Percaya naluri Mommy
• Lakukan apa yang datang secara semula jadi… ikut naluri & gesaan ‘urge to push’. Ada ketika, mommy on epidural tiada naluri ini. Tetapi sebenarnya bila baby dah sampai bahagian paling bawah pelvik (pelvic outlet), mommy akan rasa berat / tekanan seperti ingin membuang (even with epidural).

Teknik ‘Push’ Mudahkan Proses Bersalin, Pakar O&G Ini Kongsi Caranya
Sumber foto: www.freepik.com

⏩️ Berhenti bila Crowning
• Apabila kepala baby sampai ke permukaan faraj (crowning), Doc akan minta untuk kawal pernafasan. Mommy letakkan kepala ke belakang, baring & bernafas dengan perlahan & cepat (seperti meniup beberapa batang lilin). Gaya pernafasan ini menghalang mommy daripada meneran kuat & membolehkan kepala baby dilahirkan dengan lebih perlahan & mengurangkan koyakan perineum.

Semoga dengan perkongsian Dr. Maiza ini dapat membantu dan memberi panduan kepada ibu yang bakal bersalin untuk menghadapi momen kelahiran dengan lebih bersedia.

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI