![top image (55)](https://cdn.majalahpama.my/2023/04/top-image-55-696x365.jpg)
Hari ini Pa&Ma akan kongsikan satu menu sihat yang mudah untuk dimasak dan juga sedap di makan dengan nasi panas. Resipi ini dikongsikan oleh nadmasak di Instagram.
Bahan-bahan:
- 2 biji telur
- Garam secukup ras
- 1/2 cawan air
- Daun bawang
- Lada putih
- Udang
Cara penyediaan:
- Pecahkan 2 biji telur ke dalam mangkuk dan kacau.
2. Masukkan setengah cawan air dan garam, kemudian kacau.
3. Masukkan potongan udang dan daun bawang.
4. Masukkan lada hitam untuk perasa.
5. Masukkan ke dalam pengukus dan kukus selama 15 minit.
Menu telur kukus ini juga sedap sekiranya anda nak menikmati bersama “Chili Oil”. Selamat mencuba!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Coklat Moist Versi Bakar, Cukup Lembut Macam Kukus, Sedap!
![Kek Coklat Moist Versi Bakar, Cukup Lembut Macam Kukus, Sedap!](https://cdn.majalahpama.my/2020/10/untitled-design-49-20_53_037377.jpg)
Ada waktunya tekak mula terasa ingin menikmati sajian kek yang manis, lembut dan gebu. Menyediakan sendiri kek di rumah, barulah puas hati anak-anak dan suami makan di petang hari. Tercari-cari kek coklat yang enak dan rasanya sedikit berbeza, resipi kek coklat moist versi bakar ini wajib anda cuba.
Resipi asli dari Elly Halim yang cuba dihasilkan oleh Ika Zul ini nampak cukup sedap, moist dan padu. Nak tahu bagaimana rasanya kek moist versi bakar tapi cukup lembut sama macam kukus, jom kita cuba!
Kek Coklat Moist Versi Bakar. Memang sedap. Walaupun tak dikukus tapi moist dia memang tak boleh bawak bincang. Buat sehari awal lagi moist nanti. Nanti ada masa korang kena cuba buat jugak tau. Confirm tak menyesal.
MOIST CHOCOLATE CAKE
KEK COKLAT
BAHAN A
90 gram serbuk koko
200 gram gula kastor (saya kurangkan 190g)
200 gram minyak masak/minyak jagung
250 gram susu pekat (saya guna 243g)
1 tin susu cair (Susu Cair Dairy Champ)
BAHAN B
4 biji telur gred A (saya guna 5 biji telur gred B)
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh chocolate emulco (saya tambah)
Campur semua bahan dan dipukul kembang menggunakan garfu/whisk sahaja
BAHAN C
150 gm tepung gandum/kek/superfine
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
Dicampurkan sekali dan diayak. (saya guna tepung gandum)
1.Masukkan semua bahan A ke dalam 1 bekas periuk, kacau rata sampai sebati dan masak atas api kecil sahaja. Masak sebentar sambil adunan dikacau. Kacau perlahan sahaja tak perlu sehingga mendidih. Hanya sehingga adunan suam panas sahaja. Kalau bekas dah panas boleh terus tutup api.
2. Masukkan bahan B ke dalam adunan A & kacau sebati.
3. Masukkan pula bahan C & kacau sehingga sebati.
4. Masukkan ke dalam loyang 9″ (atau jika mahu tebal loyang 8″) yang dah disapu dengan majerin & dilapik baking paper.
5. Panaskan oven dahulu 170°C selama 10 minit. Kemudian masukkan adunan dan bakar 150°C selama 60 minit atau sehingga masak. Walaupun bakar kek tetap lembap. Jika nak kukus pun boleh.
6. Bila dah masak sejukkan kek dulu baru curahkan chocolate topping. Saya sejukkan kek dalam chiller nanti topping akan melekat cantik dekat kek.
CHOCOLATE TOPPING
200gm choc compound
100gm whipping cream
1. Masukkan choc compound dalam bekas stainless steel.
2. Guna kaedah double boiled. Bila coklat cair masukkan cream dan kacau sampai sebati.
*Jika nak pekat sikit boleh guna 80 gram whipping cream.
Selamat mencuba!
Menarik: Rahsia Kek Coklat Magik Tanpa Tepung Tekstur Tetap Lembut Sedap Rasa Padu!
Nak macam-macam info? Jom join telegram Pa&Ma D Parents https://t.me/pamadparents
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Roti Bakar Pisang Paling Simple & Sedap! Hanya 5 Bahan Yang Ada Di Dapur
![Resepi Roti Bakar Pisang Paling Simple & Sedap! Hanya 5 Bahan Yang Ada Di Dapur](https://cdn.majalahpama.my/2021/11/Copy-of-NEWBORN-2021-11-09T223033.866.jpg)
Roti bakar pisang antara menu yang paling mudah nak disediakan. Hanya beberapa bahan sahaja yang diperlukan. Yang paling penting rasanya sangat sedap dan confirm anak-anak minta mama buatkan lagi. Jom cuba resipi ini. Sesuai untuk sarapan pagi mahu pun makan petang.
ROTI BAKAR PISANG
Resipi ni sangat mudah dan serius sedap! Tak perlu guna banyak bahan pun, sure kat rumah korang ada semua bahan-bahannya.
Hakak menggunakan Roti Putih Gardenia Original Classic.
Bahan-bahan:
Roti Putih Gardenia Original Classic
Marjerin
Telur
Pisang, hiris nipis
Gula perang
Cara Penyediaan:
- Sapu roti dengan marjerin depan dan belakang.
- Susun roti diatas tray yang telah dilapik dengan baking paper.
- Kocok sebiji telur dan sapukan diatas roti.
- Susun pisang dengan kemas di atas roti tadi.
- Sapukan telur lagi di atas roti, sapu tebal tebal.
- Tabur gula perang di atasnya.
- Bakar pada suhu 180°c api atas bawah hingga kecoklatan.
- Roti sandwich pisang bakar is done!
Kredit: @kualihelena
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Teruja nak dapat baby, tapi masih banyak persiapan yang perlu dibuat. Mental dan fizikal pun kena mantap sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang cara-cara menguruskan bayi baharu lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma : A-Z Uruskan Newborn Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/urus-newborn-baby-a-z/
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Kuih Sagu Versi Kukus Lebih Mudah! Tak Perlu Susah-Susah Kacau
![Resepi Kuih Sagu Versi Kukus Lebih Mudah! Tak Perlu Susah-Susah Kacau](https://cdn.majalahpama.my/2023/02/Copy-of-Copy-of-NEWBORN-2023-02-22T092443.111.jpg)
Kuih Sagu versi kukus untuk minum petang. Cepat dan mudah. Tak payah susah-suah nak kacau dan nak basuh periuk atau kuali yang melekit.
KUIH SAGU VERSI KUKUS
Bahan-Bahan :-
- 1 cawan sagu
- 1 1/2 cawan air
- 1/2 cawan gula
- Sedikit sirap
- Sedikit kelapa parut
- Secubit garam
Cara Penyediaan :-
1. Sagu dibersihkan dan toskan. Biarkan seketika.
2. Campur sagu, air, sedikit sirap dan gula di dalam satu bekas. Kacau² sehingga gula larut.
3. Sapu acuan lompang dengan sedikit minyak. Sambil² tu boleh panaskan periuk kukus.
4. Masukkan sagu ke dalam acuan lompang, jgn terlalu penuh. Lebih krg 3/4 shj.
5. Apabila air kukusan tlh mendidih masukkan periuk kukus yg tlh diisi dgn sagu tadi.
6. Kukus selama 10 minit atau sehingga masak. Sejukkan.
7. Campur kelapa parut dgn secubit garam di dlm satu bekas. Kukus selama 2 – 3 minit supaya kelapa parut lambat basi.
8. Apabila hendak makan, gaulkan kuih sagu dgn kelapa parut td. Sedap dimakan sejuk².
Kredit Resepi : Sha Husman
Dicuba Oleh : Hamidah HA
https://www.youtube.com/watch?v=DIKU6Lp2OgM&t=637s
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI