Suami kena jadi suami yang baik. Isteri juga kena jadi isteri yang baik. Untuk menjadi suami isteri yang baik, suami isteri perlu upgrade keperibadian diri. Keperibadian diri juga disebut sebagai akhlak.

Berkata Ibnu Qudamah, “akhlak ialah apa-apa yang kita buat tanpa perlu kita memikirkan untuk melakukan perkara tersebut”.

Akhlak ni hanya terpakai pada perkara-perkara yang baik sahaja. Kalau rajin mencuri, rajin menipu isteri, rajin mengumpat jiran tetangga, itu bukan akhlak ya!

Terdidiknya Seorang Isteri Itu Apabila Baiknya Sikap Suami. Itu Tandanya Level Bahagia 100%

Formula untuk membentuk akhlak yang mulia:

Ilmu + iman + amal + istiqamah = AKHLAK.

Perkara utama untuk membentuk akhlak, suami dan isteri kena selalu upgrade ilmu rumahtangga. Perbaiki diri untuk menjadi suami dan isteri yang baik.

IKLAN

Kemudian kena yakin (iman), setiap kebaikan akan mengundang pahala.

Kemudian terus buat (amal) jangan tangguh-tangguh lagi.

Kemudian berterusan buat walau banyak rintangan (istiqamah).

Jika boleh berterusan selama 40 hari, in shaa Allah sebenarnya kita telah berjaya membentuk akhlak mulia dalam diri.

IKLAN

Nak bagi faham lagi, macam ni. Katakan kita ni (suami) tak rajin solat. Kita nak berubah untuk tak nak tinggalkan solat.

Terdidiknya Seorang Isteri Itu Apabila Baiknya Sikap Suami. Itu Tandanya Level Bahagia 100%

Caranya:

1) Kita perlu tahu kenapa kita solat, apa akibat kalau tak solat. (ILMU)

IKLAN

2) Dah tau akibat kalau tak solat, kita kena yakin sungguh-sungguh akibat tak mendirikan solat tu akan mengundang kemurkaan Allah dunia akhirat. (IMAN)

3) Terus usaha untuk mendirikan solat cukup 5 waktu setiap hari. Kuatkan azam, mohon kekuatan daripada Allah. Kalau tak solat boleh dikenakan hukuman atau denda pada diri (sebagai contoh kalau aku tak solat 1 waktu, aku kena sedekah RM50 untuk 1 waktu). (AMAL)

4) Amalkan berterusan hingga cukup 40 hari, jangan miss walau sehari. Kalau miss, disiplinkan diri untuk bayar denda. (ISTIQAMAH)

in shaa Allah selepas 40 hari kita akan susah nak tinggalkan solat lagi sebab kita telah install the new akhlak dalam diri kita. Tahniah!

Pada peringkat awal mungkin nampak macam tak ikhlas. Tapi tak pe, paling tidak kita telah berusaha ke arah kebaikan, dan ikhlas tu akan datang kemudian in shaa Allah…

Sumber: Hassan Adli
Ustaz KRT

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI