Siapa kita untuk menidakkan direzekikan untuk hamil pada lewat usia. Namun demi menjaga kesihatan diri ibu ada baiknya dapatkan saranan dan nasihat dari doktor terlebih dahulu.

Menurut perkongsian Dr Maiza Tusimin, Pakar O&G dari Prince Court Medical Centre, sebarang rawatan pencegahan hamil sebenarnya perlu mendapatkan saranan daripada doktor terlebih dahulu.


Untuk wanita yang dah berumur 40 tahun, kita perlu tahu purata umur wanita yang menapouse adalah sekitar usia 51.7 peratus.

Jadi sekiranya anda tergolong dalam usia 40 tahun ke atas, atau 45 tahun sebenarnya risiko untuk hamil rendah tetapi masih boleh hamil.

IKLAN

Terlajak Hamil Di Usia 40-an, Jangan Buat Tak Peduli, Dapatkan Pandangan Doktor Dulu!

Sebab ada yang saya jumpa ibu hamil berusia 48 tahun, jadi macam mana nak cegah?

Adakah perlu makan ubat? Sebenarnya kita perlu berjumpa doktor dahulu untuk memeriksa tahap kesihatan diri dahulu kerana tidak semua wanita sesuai untuk menggunakan sebarang peralatan pencegahan kehamilan ini.

IKLAN

Terlajak Hamil Di Usia 40-an, Jangan Buat Tak Peduli, Dapatkan Pandangan Doktor Dulu!

Tak semua wanita sesuai untuk makan pil dan tak semua wanita sesuai untuk pakai alatan dalam rahim.

IKLAN

Tapi biasanya untuk wanita lewat usia ini kita selalu sarankan untuk rawatan berbentuk jangka masa panjang, iaitu Long Acting Reversible Contraception yang boleh bertahan lama sehingga lima tahun.

Menarik: “Ikut Muka Mommy, Sebiji Sama”, CP Juliana Evans Kongsi Wajah Anak Kedua, Comelnya!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI