Alahai, susah hatinya! Dah berjumpa dengan pengasuh yang baik dan bertanggungjawab tetapi tiba-tiba diberitahu terpaksa berhenti atas sebab tertentu. Inilah yang menjadi kerungsingan ibu bekerja, apabila tiba-tiba pengasuh tak dapat menjaga anak kita lagi kan? Diberitahu dalam masa yang singkat, macam mana nak cari pengasuh baru ni?

Jangkaan Tinggi Terhadap Pengasuh Baharu

Apabila anak pernah dijaga oleh pengasuh yang bertanggungjawab, ibu ayah biasanya meletakkan jangkaan yang tinggi ketika mencari pengash baharu. Sekurang-kurangnya sama seperti pengasuh yang lama jika tak mampu menjadi yang lebih baik.

Terpaksa Cari Pengasuh Baru, Jangan Salah Pilih. Ini Perkara Ibu Ayah Perlu Tahu!
Sumber foto: www.shutterstock.com

Ibu ayah sudah biasa dengan cara pengasuh yang lama, jadi mengharapkan perkara yang sama apabila terpaksa mencari pengasuh baharu yang akan mengambil alih tugas menjaga anak tersayang. Bukan mudah untuk ibu ayah meletakkan kepercayaan kepada seseorang, itulah yang menjadi kebuntuan apabila perlu mencari pengasuh lain.

Kerisauan Mencari Pengasuh Ganti

Untuk mencari pengasuh tidaklah susah tetapi untuk berjumpa dengan yang bagus, amanah serta bertanggungjawab sangat sukar. Kita boleh sahaja mencari pengasuh melalui iklan di grup Facebook, tetapi sejauh mana keyakinan ibu ayah untuk mempercayai orang asing yang dikenali di media sosial untuk menjaga anak?

IKLAN
Terpaksa Cari Pengasuh Baru, Jangan Salah Pilih. Ini Perkara Ibu Ayah Perlu Tahu!
Sumber foto: www.shutterstock.com

Antara perkara yang boleh dilakukan untuk mencari pengasuh baharu ialah:

  1. Minta pendapat orang lain

Sekiranya terpaksa mencari pengasuh baharu dalam masa yang singkat, segera bertanya kepada ahli keluarga mahupun kawan sekiranya mereka mempunyai kenalan yang boleh menjaga anak kecil.

Tanyakan pengalaman ahli keluarga atau kawan ketika pengasuh tersebut menjaga anak-anak mereka. Selain itu, boleh juga tanyakan tentang keperibadian pengasuh yang mereka sarankan itu. Walaupun begitu, seelok-eloknya ibu ayah boleh berkenalan terlebih dahulu dengan bakal pengasuh dan boleh cuba hantar anak selama beberapa hari untuk melihat keserasian anak dan bakal pengasuh.

IKLAN
  1. Survey taska yang bagus

Sekiranya tidak mahu mencari pengasuh baharu, bolehlah cari taska yang bagus dan diyakini untuk menghantar anak ke sana. Taska terbaik bukan sahaja mempunyai persekitaran yang selamat tetapi juga para pengasuh di sana menjalani kursus serta mempunyai kelayakan untuk mengendalikan anak kecil.

Terpaksa Cari Pengasuh Baru, Jangan Salah Pilih. Ini Perkara Ibu Ayah Perlu Tahu!
Sumber foto: www.shutterstock.com

Jangan terburu-buru, ambillah masa untuk mencari taska terbaik. Boleh juga lihat reviu yang ditinggalkan oleh ibu ayah yang lain semasa menghantar anak mereka di taska tersebut. Ketika melawat taska tersebut, ibu ayah boleh melihat secara terperinci keadaan di dalam taska. Dengan cara ini, dapat membantu ibu ayah untuk memilih taska yang sesuai untuk anak.

  1. Guna saja aplikasi Sitly!

Buat apa pening-pening sedangkan ibu ayah boleh cari pengasuh baharu dengan aplikasi Sitly. Tahukah anda, ibu ayah mempunyai fleksibiliti untuk mencari pengasuh pada bila-bila masa mengikut ketetapan dan keutamaan sendiri tanpa terikat dengan syarat dan komisen daripada syarikat agensi dengan aplikasi terbaik ini.

IKLAN

Oleh itu, ibu ayah lebih yakin kerana dapat memilih pengasuh yang memenuhi kriteria yang diperlukan. Berbeza dengan aplikasi yang lain, Sitly membolehkan ibu ayah memilih sendiri pengasuh yang diingini. Letakkan kriteria atau keperluan untuk bakal pengasuh yang diingini, Sitly akan mencadangkan padanan terbaik!

Terpaksa Cari Pengasuh Baru, Jangan Salah Pilih. Ini Perkara Ibu Ayah Perlu Tahu!

Selain itu juga ibu bapa dapat menguruskan sendiri proses pemilihan pengasuh dengan mengadakan temu duga atau mencuba dulu khidmat pengasuh mengikut cara dan keselesaan ibu bapa itu sendiri. Boleh dikatakan pengasuh yang ada di dalam senarai aplikasi Sitly bukan sembarangan! Semuanya berkelulusan serta mempunyai kelayakan yang diperlukan untuk berkhidmat sebagai pengasuh dengan banyak lagi kelebihan lain.

Untuk maklumat lanjut tentang aplikasi ini, and boleh layari www.sitly.my atau ke laman Facebook SitlyMY atau Instagram sitly.my

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI