Sebenarnya banyak je makanan yang berkhasiat dari sumber yang asli untuk dijadikan kudap-kudapan untuk anak-anak. Malah makanan tersebut juga boleh melatih gigi anak menjadi lebih kuat serta mampu mengurangkan plak di gigi anak.
Kadang-kadang kita sebagai ibu bapa pun dah buntu kan? Jadi jom kita baca apa kata pakar tentang kebaikan timun batang dan juga lobak untuk kesihatan gigi anak-anak.
Timun Batang Elok Untuk Anak-Anak Kunyah
Boleh Elak Plak Melekat Di Permukaan Gigi
Hanya Membantu Kurangkan Plak Melekat
Carrot Untuk Munchy Time Between Meals
Carrot Sama Fungsi Dengan Timun
Sumber: Pakar Pergigian, Izaza Mohd Zan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tidak Cukup Zat Besi Ganggu Kepintaran Anak. Baca Dan ‘Hadam’ Tip Nombor 4
Soalan:
Saya baru sahaja melahirkan anak sulung. Saya ingin tahu apakah amalan pemakanan yang boleh membantu saya mendapatkan anak yang cerdik otaknya?
Jawapan:
Jawapan saya, boleh! Soalan ini adalah soalan yang sering kali saya terima ketika berbincang dengan ibu-ibu hamil. Saya lihat mereka sanggup berpantang pelbagai perkara yang dirasakan boleh menjejaskan tumbesaran anak ketika mengandung, tetapi mula lupa tentang aspek yang perlu dititikberatkan selepas anak dilahirkan dan dalam proses membesar.
Pemakanan bayi memberi kesan kepada perkembangan otaknya bermula di antara pertengahan kehamilan dan usia dua tahun. Pertumbuhan otak yang tidak mencukupi menjelaskan mengapa kanak-kanak yang kekurangan nutrisi semasa janin dan bayi mengalami defisit tingkah laku dan kemahiran kognitif seperti lambat bercakap, IQ rendah dan pencapaian akademik yang rendah.
Berikut adalah beberapa perkara yang perlu puan dan suami lakukan bagi memastikan anak membesar sebagai seorang anak yang pintar.
1. Selepas kelahiran, pertumbuhan otak ini sangat bergantung kepada kualiti pemakanannya. Susu ibu menawarkan campuran nutrien paling baik untuk menggalakkan pertumbuhan otak. Oleh yang demikian, kualiti susu ibu sangat bergantung kepada kualiti pemakanan puan. Elakkan makanan diproses seperti jeruk, keropok, kerepek dan lain-lain lagi. Variasikan jenis makanan dan makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Ini bermakna lebih banyak vitamin yang diperolehi daripada jenis makanan tersebut.
2. Pilih makanan yang mengandungi protein berkualiti tinggi. Banyakkan makan ikan terutamanya ikan yang tinggi dengan Omega-3 seperti salmon, tenggiri dan kembung. Selain itu, dapatkannya juga daripada suplemen seperti minyak ikan atau makanan yang telah ditambah dengan omega-3 seperti telur, susu dan lain-lain.
3. Setelah bayi mencapai usia enam bulan, kenalkan dia kepada makanan yang sihat dan lengkap. Dia boleh diperkenalkan dengan pelbagai jenis sayur-sayuran dan buah-buahan yang dijadikan puri. Masukkan sumber protein secara perlahan-lahan ke dalam menu hariannya. Puri boleh dicampurkan dengan perahan susu ibu untuk menjadikannya lebih berkhasiat dan enak. Jangan hadkan pemakanan anda hanya dengan bubur nasi atau bijirin komersial semata-mata.
4. Kekurangan zat besi dikaitkan dengan defisit kognitif pada anak. Oleh itu, penting untuk beri dia zat besi mencukupi. Zat besi bukan sahaja banyak terdapat dalam kerangan dan organ dalaman tetapi turut wujud di dalam lauk pauk seharian seperti ayam, daging dan ikan.
5. Beri anak makan banyak sayur dan akhiri dengan buah-buahan sitrus yang tinggi dengan Vitamin C. Zat besi adalah kritikal untuk mengekalkan kebolehan sel darah merah membawa oksigen ke seluruh badan.
6.Jika anak tidak disusukan dengan susu ibu, pilihlah susu formula bersesuaian dengan kemampuan masing-masing. Susu-susu ini diformulakan untuk meniru formula yang terdapat di dalam susu ibu. Namun, harus diingatkan bahawa susu ibu mempunyai lebih keupayaan untuk meningkatkan kepintaran anak.
Soalan ini dijawab oleh Noorlailina Moha Mohtar, Pegawai Dietetik Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar, Kedah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Teruja Nak Bagi Anak Makan, Tapi Tak Boleh Main Bagi Je. Silap Kenal Protien Pada Anak Boleh Membawa Maut
Semua mommies excited bila anak dah cecah 6 bulan sebab anak dah boleh makan yeayyy. Dalam mimpi pun dah start nak plan nak bagi baby makan apa.
Tapi sebab baby masih lagi kecil,usus masih belum matang sepenuhnya dan perlu ambil langkah langkah penjagaan waktu nak perkenalkan makanan ke anak.
Ada banyak sebenarya kena ikut turutan;
1. Turutan jenis karbohidrat
2. Turutan jenis serat
3. Turutan kuantiti makan
4. Turutan kekerapan makanan
5. Turutan jenis protin
6. Turutan tekstur makanan
7. Turutan penurunan susu yang diambil
8. Berapa lama nak kenalkan
9. Campuran yang sesuai
10. Alat sesuai
Yup tak boleh main terus nak bagi je. Pening kan?
Hari ini tentang sumber protein sebab ini yang boleh membawa kepada side effects yang paling teruk sehingga boleh menyebabkan maut. Kenapa tak boleh kenalkan semua je sekaligus?
Protein mengandungi molekul atau bahan binaan yang kecil dan boleh memulakan tindakbalas immuniti badan untuk melawan molekul tersebut..ini adalah allergik.
Tapi setiap makanan protein saiz molekul tak sama. Maka kita kenalkan yang paling besar molekul (paling rendah keberangkalian untuk memulakan tindakbalas) kepada yang paling kecil. kalau untuk dewasa molekul paling kecil tu la kualtiti protein yang baik.
So apakah turutan untuk memperkenalkan protein?
6 – 7 bulan
Ayam dan daging..ingat masih perlu dimasak dan blend dengan halus
8-10 bulan
Ikan dan telur kuning..kenalkan satu satu sumber..belum sesuai lagi untuk campur campur banyak jenis protein
10-12 bulan
Seafood dan telur sebiji..telur putih secara sikit sikit (1sudu kecil sekali makan) dan seafood seperti udang,ketam (atau shellfish) apabila sudah cecah 12bulan. Masa ini juga boleh kenalkan cincang tambah dalam bubur/nasi lembik atau dipotong kasar untuk finger foods
12bulan ke atas
Kacang kekacang yang dimasak lembut..jgn bagi yang keras2 ye (kacang panggang, kacang dhaal,lain lain)
Masih perlu ingat tekstur juga perlu diubah mengikut perkembangan usia.
Sekian
Sumber: Dietitian Fizah Sobri
www.nasihatdiet.com
Jom, join Gathering Ibu Hamil Menawan sekarang! Banyak aktiviti dan hadiah menarik menanti dan penampilan istimewa Pn. Nad Masrom. Klik DAFTAR segera!
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Suap Anak Bawah 2 tahun Nasi Berlauk Kicap, Tanpa Sedar Kandungan Garam Tinggi!
Anda perlu peka tentang kandungan garam dalam makanan bayi untuk mengelakkan pelbagai kesan buruk. Bagaimana pula dengan ‘garam tersembunyi’?
Ramai ibu bapa tertanya-tanya tentang penambahan garam ke dalam makanan bayi mereka. Malah, ramai ibu bapa mahu menambah garam kepada makanan bayi untuk supaya lebih ‘berperisa’ dengan harapan boleh menambat selera bayi. Ada yang beranggapan memasukkan garam dalam kuantiti kecil tidak memudaratkan.
Semakin ramai ibu bapa memilih untuk menyediakan sendiri makanan bayi supaya mereka dapat mengawal bahan-bahan yang digunakan. Ia sudah tentu tiada bahanpengawet, garam dan bahan aditif lain.
Perlukah ibu bapa menambah garam ke dalam makanan bayi dan membentuk “kebergantungan” garam bayi kepadanya? Sebenarnya, menambah garam kepada makanan bayi berbahaya dan ia sebenarnya tidak perlu.Menambahkan garam ke dalam makanan bayi boleh menyebabkan beberapa isu kesihatan termasuk tekanan darah tinggi dan kegagalan buah pinggang.
KESAN GARAM KEPADA KESIHATAN BAYI
Sistem penghadaman mengambil apa yang diperlukan daripada makanan dan saki baki yang tidak diperlukan tubuh dihantar ke dalam darah. Sekiranya buah pinggang tidak dapat memproses tidak sisa ini, ia akan merosakkan badan. Buah pinggang anda mengukur bahan kimia seperti natrium, fosforus, dan kalium dan membebaskannya ke dalam darah untuk kembali ke badan. Dengan cara ini, buah pinggang anda mengawal tahap badan ini. Keseimbangan yang tepat diperlukan untuk kehidupan, tetapi paras yang berlebihan boleh membahayakan.
Ginjal bayi tidak dapat memproses sejumlah garam tambahan yang tinggi. Terlalu banyak garam daripada sumber makanan selain makanan semula jadi seperti sayuran dan buah-buahan, susu ibu dan / atau formula boleh merosakkan buah pinggang bayi dan mungkin menyebabkan kerosakan otak.
BOLEHKAH BAYI MAKANAN YANG DILETAKKAN GARAM?
Menambah garam kepada makanan bayi tidak digalakkan. Selain risiko kesihatan, anda tentu tidak suka kalau bayi gemar kepada makanan masin. Walau bagaimanapun terdapat kes di mana garam boleh diterima. Banyak resipi makanan yang dibakar seperti roti dan biskut, yang memasukkan garam sebagai ramuan. Jumlah garam dalam resipi yang dibakar umumnya antara 1/4 sudu teh hingga 1 sudu teh, bergantung kepada resipi dan hasilnya. Dalam hal ini, sepertimana gula, bayi anda mungkin akan makan hanya sedikit sahaja daripada sekeping roti dan garam yang dimasukkan tersebut telah disebar kepada seluruh roti yang telah dihasilkan daripada doh resipi roti tadi.
Terdapat banyak lauk pauk dan hidangan lain yang turut menggunakan garam sebanyak 1/4 sudu atau 1 sudu teh garam. Perkara yang paling penting ialah anda tidak menambah garam kepada makanan bayi sebagai perasa. Sebagai contoh, jangan masukkan garam ke puri labu bayi untuk memperisakannya. Bayi tidak memerlukan garam dalam sajian sayuran atau daging.
AWAS GARAM TERSEMBUNYI
Kebanyakan garam yang dimakan hari ini ditambah kepada makanan dalam bentuk natrium klorida atau garam meja. Pengilang makanan juga menambah garam meja kepada makanan dalam proses pemeliharaan dan pemprosesan serta bertujuan untuk meningkatkan rasa. Natrium juga tersembunyi sebagai sebahagian daripada bahan kimia lain seperti natrium nitrat, natrium benzoat sakarin dan monosodium glutamat. Akibatnya, ramai yang tidak sedar mengambil tiga hingga lima kali lebih banyak natrium daripada yang mereka perlukan.
MAKANAN SIAP DAN MAKANAN TINGGI GARAM / NATRIUM
- Sup, sayur-sayuran, cili dan pasta dalam tin atau campuran serbuk sup
- Daging diproses (seperti daging patty burger,sosej, nugget), kerang dan makanan laut lain
- Bijirin yang dimasak segera
- Makanan sejuk beku seperti pai
- Bahan cicahan atau sos
- Sesetengah campuranlempeng, mufin dan roti
- Mentega masin (salted) atau marjerin
- Salad dressing
- Sos soya/ kicap
- Serbuk koko dan campuran koko segera
- Mi segera, bubur nasi segera dan serbuk kentang putar segera
- Makanan berjeruk atau diasinkan seperti telur masin atau lobak masin
Malah makanan yang kedengaran sihat juga boleh jadi kaya dengan sodium. Semak label makanan anda sebelum memberikannya kepada bayi.
- Elakkan makanan protein soya seperti tauhu atau miso yang diasinkan.
- Keju yang diproses seperti keju parmesan, keju feta dan keju.
- Minuman berasaskan susu termasuk buttermilk
- Makanan yang diperap yang dibuat dengan teriyaki atau soya.
- Bijirin yang mengandungi 200 miligram atau lebih natrium
Ingat untuk sentiasa membaca dan menyemak label makanan yang anda menyuapkannya kepada si kecil.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI