Tip ukur, pilih bra masa nak beli, ibu-ibu lepas bersalin saiz ‘aset’ mesti dah berubah. Memilih bra bukan sekadar cantik dipandangan mata sahaja sebaliknya faktor utama yang perlu diambil kira ketika memilih bra adalah ukuran yang tepat serta keselesaan.

Sebenarnya masih ramai yang salah memilih bra yang sesuai dan selesa walaupun telah meningkat usia. Kesannya ‘aset’ anda lari bentuknya. Setiap wanita mempunyai saiz dan jenis payudara yang berbeza.

Bagi wanita selepas bersalin, ukuran aset anda juga akan berubah. Maka sebab itulah pentingnya anda memilih bra dengan saiz yang betul. Pernahkah anda mengalami kesukaran dalam memilih bra?

Tip Ukur, Pilih Bra Masa Nak Beli, Ibu-ibu Lepas Bersalin  Saiz ‘Aset’ Mesti Dah Berubah
Kredit foto: Pexels

Bagi wanita yang telah bergelar ibu amat penting untuk anda memilih dan memakai bra yang betul. Ini bagi memastikan agar aset anda akan kelihatan ‘elok terletak.’ Tentu anda tidak mahu aset anda yang satu ini nampak ‘jatuh’ bukan?

Berikut dikongsikan tip bagi memudahkan anda memilih bra yang tepat.

CARA UKUR SAIZ BRA MENGGUNAKAN PITA UKUR

Anda boleh mengukur saiz bra sendiri di rumah dengan mengambil dua ukuran yang dinyatakan sebelum ini dengan pita ukur.

1. UKUR LILIT BAJU DALAM
Ukur (inci) kawasan pinggang yang terletak betul-betul di bawah lilitan bra anda, bahagian bawah dada. Pastikan anda menarik pita pengukur dengan ketat tetapi jangan terlalu ketat.

IKLAN

2. UKUR SAIZ CUP
Kemudian, ukur di sekeliling badan pada bahagian payudara (di mana puting anda berada). Juga jangan terlalu ketat, cukup pastikan ia tidak terlalu longgar. Catat ukuran dalam inci.

3. KEPUTUSAN (A, B, C ATAU D)
Sebaik sahaja anda mempunyai dua nombor, anda perlu mencari perbezaan antara mereka untuk menentukan saiz cup anda. Saiz cup tolak saiz ukur lilit, perbezaan yang dicatatkan adalah saiz cup anda.

Tip Ukur, Pilih Bra Masa Nak Beli, Ibu-ibu Lepas Bersalin  Saiz ‘Aset’ Mesti Dah Berubah
Kredit foto: Pixabay

*Jika saiz cup sama dengan saiz ukur lilit, anda adalah cawan A.
*Jika saiz cup 1 inci lebih daripada saiz ukur lilit, anda adalah cawan B.
*Jika saiz cup 2 inci lebih daripada saiz ukur lilit, anda adalah cawan C.
*Jika saiz cup 3 inci lebih daripada saiz ukur lilit, anda adalah cawan D.
*Jika saiz cup 4 inci lebih daripada saiz ukur lilit, anda adalah cawan DD.
*Jika saiz cup adalah 5 inci lebih daripada saiz ukur lilit, anda adalah cawan E.
*Dan sebagainya.

Ukuran ini adalah titik permulaan sahaja. Anda mungkin perlu mencuba banyak bra untuk mencari yang sesuai.

IKLAN

TIP MEMILIH BRA

1. Pastikan jalur memanjang di sekeliling belakang anda berasa tegang tetapi tidak terlalu ketat kerana ia merupakan sumber sokongan utama daripada bra anda. Kebanyakan sokongan harus datang dari jalur bra bukan tali bra.

Pemilihan bra yang salah, akan membuatkan anda berasa sangat tidak selesa dan akan menyebabkan bonjolan atau tanda yang tidak sedap dipandang.

2. Jika cup pada bra kelihatan berkedut atau mempunyai ruang di bawah lengan, kemungkinan saiz cawan terlalu besar untuk anda. Manakala sebaliknya, jika isi di bawah lengan atau bahagian atas cup bra membonjol, itu tandanya bra yang anda pakai terlalu kecil.

IKLAN
Tip Ukur, Pilih Bra Masa Nak Beli, Ibu-ibu Lepas Bersalin  Saiz ‘Aset’ Mesti Dah Berubah
Kredit foto: Pixabay

3. Kalau anda memakai bra berwayar, jalur bawah di bra harus diletakkan dengan kemas pada sangkar rusuk dan harus duduk tepat di antara payudara anda untuk memberikan ruang pemisahan dan sokongan yang baik.

4. Cuba pasangkan bra pada cangkuk tengah untuk memberi banyak ruang pelarasan, kerana badan anda mungkin berubah.

5. Jangan lupa untuk melaraskan tali bra untuk mencari kedudukan yang paling selesa.

Anda sudah pun tahu cara mengukur dan memilih bra yang betul bukan? Jadi selepas ini tiada lagi masalah untuk membeli bra. Tiada lagi masalah beli bra tapi tak selesa dipakai!

Kredit foto (top image): Pixabay