Anak lima tahun yang baru mengenal suku kata dan huruf sudah menjadi kelaziman bagi mereka menulis huruf secara terbalik. Namun mak ayah jangan biarkan. Cepat-cepat perbetulkan anak dan lihat setiap kali anak menulis.

Tegurlah mana yang perlu agar anak dapat perbaiki. Namun menurut OT, Mahfuzah Zainol, jika anak di usia lapan hingga sembilan tahun masih menulis secara terbalik, ada baiknya mak ayah membawa berjumpa doktor.


5 tanda masalah visual persepsi kanak-kanak pra sekolah dalam kemahiran menulis.

1) Tiada jarak atau spacing di antara perkataan.

2) Ketidakseimbangan menulis huruf – tinggi rendah dan saiz kecil dan besar yang tidak sekata.

3) Tidak boleh menulis di atas garisan – sering tersasar daripada garisan

4) Menulis huruf secara terbalik

IKLAN

5) Sering tertinggal huruf yang disalin. Contohnya, kereta menjadi kerta dan sebagainya.

Gambar: Contoh untuk penulisan nombor yang terbalik untuk umur 5 tahun.
Ia adalah fenomena biasa untuk kanak-kanak berumur 4-6 tahun. Namun, harus diperbetulkan oleh ibu bapa dan guru.

Jika masih menulis terbalik sehingga umur 8,9 tahun dan seterusnya. Mungkin guru boleh buat senarai semak Instrumen Senarai Semak Disleksia (ISD) atau Instrumen Pengesanan Murid Bermasalah Dalam Pembelajaran (IPMBDP) dan refer kepada doktor Pakar Perubatan Keluarga yang terdapat di klinik-klinik kesihatan berhampiran untuk tujuan diagnosis dan intervensi.

IKLAN

Menarik: Sesi Pembelajaran Interaktif, Anak Lebih Yakin Dengan Kelas Bahasa Inggeris di Novakid!

Anak ada bakat? Sertai Bakat Cilik Pa&Ma sekarang!!
Kalau anak-anak ada bakat hebat, janganlah simpan sendiri. Jom, support mereka dengan menyertai Bakat Cilik Pa&Ma. Rakam aksi anak-anak dengan bakat mereka dan hantarkan kepada Pa&Ma.

Nak join? Klik saja https://toko.ideaktiv.com/product/bakat-cilik/ atau untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi https://wa.me/+60179701167

IKLAN

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa.

Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)