Masalah uri melekat selepas kelahiran dipanggil sebagai retained placenta. Ia jarang berlaku tetapi sekiranya berlak boleh jadi secebis atau keseluruhan uri melekat.

Artikel Menarik: [Tak Perlu Tanya Jenis Jahitan Atau Berapa Banyak, janji ‘Koyakan’ Ibu Sembuh Semula!]

Uri Melekat Tak Ada Kaitan Dengan Ibu Makan Sotong Waktu Hamil. Karut!

Di dalam penulisannya, Dr Muhammad Izzat Abdul Razak mengatakan masalah tumpah darah yang berlaku dalam kalangan ibu bersalin adalah disebabkan kegagalan rahim mengecut (uterine atony).

Uri Melekat ( Retained Placenta ) & Sotong 🐙

Masalah uri melekat selepas bersalin adalah amat jarang sekali berlaku. Sama ada seluruh atau secebis uri yang melekat, ianya adalah salah satu punca tumpah darah selepas bersalin. Punca utama pertumpahan darah selepas bersalin adalah kegagalan rahim mengecut (uterine atony).

Uri Melekat Tak Ada Kaitan Dengan Ibu Makan Sotong Waktu Hamil. Karut!

IKLAN

Artikel Menarik: [Mudah & Cepat! Barangan Bayi Yang Wajib Ada Dalam Beg Seawal Kandungan 7 Bulan]

Tunggu Uri ‘Keluar’ Sendiri

Selepas bersalin kami menunggu 5 hingga 30 minit untuk uri keluar secara semula jadi dengan sedikit bantuan diperlukan (controlled cord traction).

Jika uri masih “tersangkut” maka doktor terpaksa mengeluarkannya dengan tangan (manual removal of placenta)

Prosedur ini amat tidak selesa dan perlu dilakukan di dewan bedah dan diberikan bius. Uri ini melekat dengan kuat pada dinding rahim kerana ’akar’ uri telah jauh masuk kedalam dinding rahim dan dikenali sebagai placenta accreta. Tidaklah diketahui kenapa ‘akar ’ uri masuk terlalu kedalam.

IKLAN
Kelahiran Czer & Anak Ramai Antara Punca Uri Melekat

Tetapi risiko uri melekat ini meningkat bila rahim pernah dibedah seperti caesarean, pembedahan fibroid ( myomectomy) dan juga pernah menjalani D&C sebelum ini. Mempunyai anak ramai dan umur meningkat juga punca uri melekat. Risiko meningkat jika ada sejarah uri lekat untuk kehamilan terdahulu.

Uri Melekat Tak Ada Kaitan Dengan Ibu Makan Sotong Waktu Hamil. Karut!

Artikel Menarik: [Tak Ada Istilah ‘Masuk Angin’ Sebab Tak Sarung Stoking. Pakai Boleh, Tak Pakai Pun Okay]

IKLAN

Kadang-kadang, uri boleh melekat kuat kerana placenta accreta. Kadangkala bila melahirkan anak pramatang, tali pusat mereka terputus bila prosedur mengeluarkan uri dilakukan.Ini disebabkan tali pusat anak pramatang ini amat kecil dah halus. Bila tali pusat terputus maka uri terpaksa dikeluarkan dengan tangan secara manual.

Uri Melekat Tak Ada Kaitan Dengan Ibu Makan Sotong Waktu Hamil. Karut!

Retained placenta, TIADA kaitan dgn permakanan jauh skali berkaitan dengan makan sotong.

Berhenti mengarut. Sotong goreng tepung sedap giler !

Uri Melekat Tak Ada Kaitan Dengan Ibu Makan Sotong Waktu Hamil. Karut!

Biarpun ia jarang berlaku, ibu harus ada pengetahuan tentang hal ini. Masalah ini tiada berkaitan langsung dengan tabiat ibu makan sotong ketika hamil. Diharapkan dengan penjelasan daripada Dr Izzat ini sedikit sebanyak memberi informasi tentang keadaan uri melekat yang berlaku kepada ibu yang melahirkan.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI