Apa barang bayi yang perlu di bawa untuk ke hospital? Ini antara soalan yang kerap ditanya bagi ibu yang pertama kali bakal melahirkan cahaya mata. Perlu ingat bawa yang penting dulu seperti baju, lampin pakai buang, bedung, tuala.

Kalau ikutkan persiapan ini perlu dilakukan seawal kandungan dah masuk 7 bulan. Letak je siap-siap dalam kereta kerana jika berlaku kecemasan semua dah ada.

Perkongsian dari Puan Atikah Hamzan mengenai caranya buat persiapan barangan bayi ketika di hospital boleh dijadikan panduang. Yang penting mudah dan tak perlu nak bawa semua sekaligus.

Saya nak share sedikit manfaat. Selama menjadi ibu dan pengalaman bersalin dua orang anak sebelum ini. Saya rasa inilah yang paling penting dalam beg baby.

Tak perlu bawa luggage yer mommy. Saya bawa 1 beg je. Muat barang saya dan barang baby. Tapi kali ni saya nak share barang baby ke hospital dulu.

Pek Labour Room
– bedung
– baju berbutang lengan pendek/panjang
– topi
– pampers
* Itu sahaja yer. Selama dua kali bersalin, nurse pakaikan anak saya pampers, baju dan bedung je. Seluar tak perlu. Nanti dah masuk wad kita pakaikan sendiri.

Pek Day 1
– bedung
– baju lengan pendek/panjang
– pampers
– mittens and botties

Lain-lain
– tuala mandi baby
– tuala kecil
– bedung bertopi
– lotion, nappy cream , baby bath
– pampers 10 keping atau lebih
– wet tissue

Itu sahaja. Sebab ikut pengalaman bersalin secara normal duduk wad tak smpai 24 jam pun. Petang bersalin, esok pagi dah balik. Tak perlu bawa banyak-banyak baju untuk 5-6 hari.

Melainkan apa-apa luar jangkaan kan, boleh lah prepare 1 lagi extra beg tapi letak dalam kereta je dulu. Luar jangkaan ni misalkan kena emergency czer, baby kena tahan wad lama ke.

Kadang baby ni tak sempat pun nak salin 2,3 helai baju, sebab kadang dah balik.

Ini hanya pandangan dan cara saya sahaja. Jika mommy lain rasa nak bawa je banyak banyak baju terpulang. Ikut hal masing masing.

Tapi saya suka yang Easy, Simple dan Faster.

Sumber: Atikah Hamzan