Risau bila lihat anak kecil meronta-ronta sakit perut akibat sembelit dan najis keras. Salah satu punca sembelit adalah kekurangan cecair dalam pemakanan harian si kecil. Pemakanan harian anak-anak haruslah merangkumi air yang mencukupi serta serat dari buah-buahan serta sayuran.

Puan Abidah Museri telah berkongsi pengalaman beliau kepada pihak Pa&Ma apabila anaknya yang berumur 2 tahun 10 bulan mula sakit perut akibat sembelit hampir seminggu sehingga menyebabkan ususnya terbelit dan hampir pecah. Ikuti perkongsian ini.

KISAH 10 JULAI 2018

MULA SAKIT PERUT TERUK LEPAS HIRUP TOMYAM

Tragedi ni mmng tak akan dpt saya lupakan smpai bila-bila. Dhani cuma hirup sesudu dua kuah tomyam je malam tu sebelum dia sakit perut teruk, tomyam tu asbab semata-mata. Padahal Dhani dah tak buang air besar dekat sminggu. Dia mmng ada masalah sembelit sblum2 ni. Lepas dia hirup kuah tomyam tu trus dia sakit perut 10 minit skli. Dah mcm org contraction nk bersalin tu.

Ingatkan sakit perut biasa, saya just letak minyak angin je kalau dia ngadu sakit perut. Sakit perut ni berlarutan sampai 2 hari masih tak elok lagi. Lepastu saya decide bwk pegi klinik dulu. Doktor check perut ckp takda apa-apa yg serius. saya ckp Dhani tak berak 4 hari dah. Doktor ckp tak apa kite bagi dia ubat cair najis dulu. Balik dari klinik terus berperang dgn Dhani sbb dia susah nk mkn ubt. Sampai 2-3 orang kena pegang dia. Sampai lah ke malam dia masih sakit lagi.

X-RAY PERUT PENUH DENGAN NAJIS

Esoknya bwk pergi hospital PD pulak. Dekat sana doktor suruh X-ray perut dan bila tgk dekat X-ray tu mmng bnyk sangat-sangat najis dalam perut Dhani. Doktor bagi ubat cair najis jgk. Masa ni masih sakit perut, tertonggeng2, bergolek2 (10 minit sekali). Ikhtiar jgk bg mkn ubat tu tp tak jgk berak. Esoknya pun sama jgk masih sakit perut, sakit perut dan sakit perut.

SEMINGGU BERLARUTAN

Dekat seminggu dah berlarutan mcm ni saya pn jd org yg tak keruan. Tertanya2 knp, menangis sndri sbb kdang2 ayah Dhani Outstation. Benda ni jd masa bln puasa, 2 minggu lagi nak raya. Mood raya memang takda langsung. Tak kisah dah pasal raya ke ape. Esok petang nya saya decide lg skli pegi hospital. Dhani asyik nangis je sbb skit perut tu kjp dtg kjp pegi. Tak peduli dh org tgk ke ape, masa dia sakit mmng dia berguling2 kt lantai hospital tu.

IKLAN

Sekali lg doktor suruh X-ray dan resultnya masih sama. So doktor decide hantar kes Dhani terus ke Hospital Tuanku Jaafar (HTJ). Sampai HTJ terus msuk red zone. Dekat sana mmng rmai pakar, smpai je trus buat detail scan dekat perut dia. TIME NI LAH SEMUA NYA TERJAWAB!!

USUS DHANI DAH BENGKAK DAN TERBELIT

Tanpa saya sedar jam dah pukul 9mlm tp saya still tak buka puasa. Air ksong pun tak minum. Lepas Dhani buat detail scan terus warded. Esok kena puasa sebab nk buat proses tembak usus.

Tembak usus ni tembak guna air, guna tiup yang di masukkan dalam lubang najis. Masa buat proses ni pun sedih sangat2. Kena bagi dia ubat tidur baru boleh buat. Proses pertama berjaya buatkan usus Dhani yang terbelit terbukak balik. Tapi masih berjaga-jaga takut boleh terjadi balik.

Mmng btul, esok scan lagi dan usus tu terbelit balik!

3 KALI USUS TERBELIT SELEPAS RAWATAN

Doktor suruh Dhani puasa lagi. Dua hari berturut2 Dhani kena puasa, mase tu Allah je tahu mcm mana keadaan saya dgn Dhani (tulis ni pun rase nk nangis bila teringat). Dhani asyk nangis meraung2 sbb lapar tambah pulak dia sakit prut lagi. Baring tak nak, tido tak nak.

Esoknya, doktor buat lagi proses yang same – tembak usus. Alhamdulillah terbuka balik usus yg terbelit tu. Esoknya lagi doktor scan semula dan usus tu terbelit balik. Kali ni usus dah smakin bnyak bengkak..Allahu..

TERPAKSA BUAT PEMBEDAHAN SEBAB USUS MAKIN TERBELIT

Tak dpt tahan air mata dah. Nangisss berjurai2 dpn doktor. Esok pg kt ward doktor pakar dtg terangkan keadaan Dhani yg sbenar mcm mne. Doktor decide xbleh buat tembak usus tu lg. Limit 3 kali je proses tu and last Dhani terpaksa di operate sbb usus dah bnyk bengkak dan semakin terbelit!

Petang tu jgk kena operate. Perasaan jgn ckp lah, masih tak percaya bnde ni jd kt Dhani. Nangis jelah kje saya. Sahur tah kemane, tp niat puasa mcm biase. 4 hari duk ward naik cramp tulang blakang.

Doktor dah terangkan smua risiko2 kalau Dhani operate. Masa scan doktor cakap usus Dhani dh rosak kemungkinan besar terpaksa pakai beg menggantikan usus dia.

Saya dh reda. Buat jelah ape2 doktor asalkan dia tak sakit perut lagi macam dia sakit perut seminggu ni. Masuk je dewan bedah semua dah standby. Dhani mcm biasa lah nak dukung, peluk kuat2 taknak letak kat katil. Dekat dengan ubat tido baru boleh letak dia. Doktor suruh cium anak sebelum saya keluar. Mase tu Takde lg dah nk cover2 nangiss..bersngguh2 saya menangis.

DOKTOR PESAN JAGA PEMAKANAN

Hampir 2 jam Dhani dlm bilik bedah. Bila dah selesai doktor bagitahu alhamdulillah usus Dhani langsung tak terjejas. Cuma ditarik ke tempat asal dan buang kelenjar-kelenjar dekat usus je. Doktor pesan kena jaga pemakanan dia sebab benda ni tak mustahil akan jadi balik.

Saya pun cepat2 masuk bilik bedah nak tengok dia. Masa tu dia belum sedar lg. Ya Allah anak aku ni yang berwayar2. Perut yang dipotong dah siap balut cuma tinggal nak tunggu dia sedar je. Bila dia sedar terus dia nangis panggil saya.

Alhamdulilah..semua selamat..

PANTAU PEMAKANAN ANAK

Kesimpulanya kat sini anak kecil ni lah susah nak pantau pemakanan dorang. Yang tak sihat tulah yang dia nak makan selalu. Ni smua pengajaran, bila anak dah sembelit mcm-mcm boleh jadi.

Nasib usus dia tak pecah, doktor cakap sebab najis dah penuh satu perut smpai takde ruang dah pastu usus terbelit menyebabkan najis tu takda jalan keluar. kite ni jadi mak2 mmng pantau apa dorang nak makan tapi Dhani memang jenis susah makan sayur. Air masak pun kena paksa tu pun nasib2 kalau nak minum.

Lepas operation xde dah dia sakit prut lg. Tapi makanan dia memang kena jaga betul-betul. Saya memang tak bagi orang nak bagi dia makanan sebarangan. Terima kasih yang sudi baca. Sama2 lah kita jadikan pengajaran.

Sumber: Abidah Museri