Copy of NEWBORN - 2020-06-05T115557.584

Memberus gigi adalah antara amalan penjagaan mulut yang sebaiknya dilakukan untuk kebersihan diri. Memberus gigi menggunakan ubat gigi berfluorida setiap hari boleh mencegah kerosakan gigi.

Wajib Pakai Ubat Gigi Berfluorida Untuk Gigi Bayi, Pakar Pesan Jangan Takut. Boleh Cegah Kerosakan Gigi

Penggunaan ubat gigi berfluorida merupakan salah satu faktor yang menyumbang kepada pengurangan kadar kerosakan gigi di serata dunia.

Fluorida ialah mineral semula jadi yang boleh menguatkan lapisan luar gigi dan membantu mencegah kerosakan gigi. Walau bagaimanapun, penggunaan fluorida yang berlebihan boleh menyebabkan fluorosis enamel iaitu kecacatan lapisan luar gigi

Memberus gigi dengan menggunakan ubat gigi berfluorida untuk kanak-kanak boleh memastikan gigi anak-anak anda menerima kebaikan fluorida iaitu menguatkan enamel gigi serta mencegah karies.

Bagi ibu bapa yang tertanya-tanya, adakah selamat ubat gigi berfluorida untuk anak-anak, ikuti perkongsian daripada DR. Izaza, pakar pergigian.

IKLAN

Perlu ke anak saya guna ubat gigi yang ada fluorida?

YE, ubat gigi yang mengandungi fluorida sangat wajib digunakan bagi semua anak-anak yang sudah tumbuh gigi pertama.

Brand apa dan jenis macam mana ubat gigi tu?

IKLAN

Anak yang berusia 2 tahun ke bawah dan tiada masalah gigi seperti gigi berlubang, stained dan sebarang tidak normal boleh gunakan ubat gigi tanpa fluorida.

Kalau anak tak pandai meludah, boleh ke guna ubat gigi fluorida?

Jika pada usia 2 tahun dan ke bawah sudah ada gigi yang rosak, anak-anak wajib gunakan ubat gigi berfluorida

IKLAN

Umur berapa dah kena pakai berus gigi dan ubat gigi?

Jangan takut untuk gunakan ubat gigi berfluorida. Pengawasan orang dewasa sangat perlu setiap kali anak-anak bawah 6 tahun memberus gigi dan menggunakan ubat gigi fluorida

Wajib Pakai Ubat Gigi Berfluorida Untuk Gigi Bayi, Pakar Pesan Jangan Takut. Boleh Cegah Kerosakan Gigi

Gunakan secalit sahaja ubat gigi kanak-kanak untuk yang kecil di bawah umur 2 tahun (Ubat gigi kanak-kanak mengandungi fluorida sebanyak 600ppm atau kurang). Berus dua kali sehari. Penting memberus di waktu malam sebelum tidur.

Sumber: Dr Izaza Mohd Zan
#doktorgigisihat

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI