Ibu ayah dah tersengguk-sengguk mengantuk. Anak pula tak menunjukkan sebarang tanda yang dia mahu tidur. Mahu dibiarkan bahaya pula. Mahu tak mahu terpaksa melayan karenah si manja sepanjang malam. Esoknya, rabak mata! Kenapa anak sukar tidur malam?

Artikel Menarik: [Tak Perlu Persoal Pun Berat Badan Anak Orang, Kecil Tak Semestinya Tak Sihat]

Apabila anak menjangkau usia 9 hingga 12 bulan dan ke atas, banyak perubahan yang berlaku. Selain perubahan pada fizikal yang semakin ketara dan lebih aktif, tidur malam juga kerap tertunda. Tidur amat mustahak untuk perkembangan bayi dan kanak-kanak. Otak mereka berkembang semasa tidur.

6 KESILAPAN PERLU ELAK JIKA MAHU ANAK SENANG TIDUR

1.Tidur siang terlalu lama

Ini menjadi salah satu punca utama masalah sukar tidur malam. Apabila bayi tidur siang terutamanya pada waktu petang terlalu lama, mereka akan rasa segar, tidak mengantuk dan bertenaga pada malam hari.

Waktu Nak Tidurlah Dia Tarik Rambut, Panjat Belakang Kita. ‘Akal’ Baby Tak Nak Lelap!

Ia akan menyebabkan sama ada mama dan papa perlu membiarkan anak bermain sehingga mengantuk sendiri awal pagi atau perlu berperang untuk memaksanya tidur dengan cara paksaan yang mana perlu dielakkan. Pesan kepada pengasuh anda untuk tidak membiarkan bayi tidur terlalu lama supaya dia mudah tidur pada waktu malam.

2.Persekitaran bising dan terlalu cerah

IKLAN

Suasana bising dan keadaan pencahayaan yang terlalu cerah boleh menjadi sebab kenapa bagi sukar untuk tidur pada waktu malam. Seelok-eloknya wujudkan suasana yang cosy apabila waktu tidur anak kian hampir.

Waktu Nak Tidurlah Dia Tarik Rambut, Panjat Belakang Kita. ‘Akal’ Baby Tak Nak Lelap!

Malapkan pencahayaan dengan memasang lampu meja dan memadamkan lampu siling. Matikan TV dan gajet sekurang-kurangnya 1 jam sebelum waktu tidurnya.

3.Terlebih rangsangan

Elakkan melakukan aktiviti rangsangan seperti bermain permainan melibatkan pergerakan fizikal yang aktif dengannya supaya pergerakan badan mula perlahan dan bersedia untuk tidur.

IKLAN

Artikel Menarik: [Bayi Tak Perlu Banyak Bantal Waktu Tidur. Bahaya, Boleh Mengundang Maut!]

4.Elakkan bergantung kepada alatan

Peralatan seperti buaian seringkali menyebabkan kebergantungan. Kalau tak ada alatan ini, bayi tidak mahu tidur atau amat susah untuk melelapkan mata. Jadi, kalau anda tidak mahu pergantungan pada kemudian hari, elakkan dari membiasakan bayi dengan buaian daripada awal lagi.

5.Elakkan bergantung kepada pergerakan

IKLAN

Biasakan bayi didukung atau didodoikan dengan cara pergerakan. Apabila tidak dapat dua cara ini, ia boleh jadi punca bayi sukar untuk tidur. Seelok-eloknya biarkan bayi tidur di atas tilam. Paling tidak, mama dan papa hanya menepuk pahanya sehingga tertidur.

Waktu Nak Tidurlah Dia Tarik Rambut, Panjat Belakang Kita. ‘Akal’ Baby Tak Nak Lelap!

6.Tiada ada rutin tidur yang tetap

Bayi tidak mempunyai rutin tidur yang tetap akan mengalami masalah untuk tidur. Ibu ayah perlu mewujudkan rutin tidur bagi memudahkan mereka tidur. Tapi perkara ini tidak akan berlaku dalam masa yang singkat.

Waktu Nak Tidurlah Dia Tarik Rambut, Panjat Belakang Kita. ‘Akal’ Baby Tak Nak Lelap!

Rutin tidur yang seelok-eloknya mula diciptakan pada seawal selepas pantang. Misalnya selepas mandi malam, disusukan malam dan kemudian tidur. Patuhilah rutin ini untuk mengelakkan ‘berperang’ untuk tidur di waktu malam.