Setiap ibu bapa mahukan yang terbaik untuk anak-anaknya, lebih-lebih lagi untuk merasai kasih sayang sepenuhnya dari mereka.

Sibuk manapun ibu dan ayah, penting untuk anda meluangkan masa bersama anak-anak agar mereka tidak rasa terkongkong di rumah dan dapat menikmati keseronokan luar!

Itulah yang dipraktikkan oleh pelakon Faralyna Idris, yang akan meluangkan masa bersama keluarga kecilnya jika ada waktu yang terluang. Baginya, penting untuk anak-anak merasa cuti hujung minggu itu adalah masa bersama keluarga supaya mereka faham perasaan seronok rakan lain bila cuti hujung minggu.

Dalam perkongsian di laman sosial Instagram miliknya, Faralyna turut menceritakan kembali bagaimana ibu bapanya tetap akan mencari masa terluang untuk bersama-sama mereka adik beradik meskipun sibuk kerana bekerja sendiri.

As usual, on Saturday & Sunday Bonda akan cuba cari/selit masa utk bawa Kakak buat activity yang dia suka.

Bonda membesar dgn parents yang bekerja sendiri. Kadang tu Sabtu & Ahad mommy/papa tak dpt nak spend time sgt dgn Bonda Achik Along.
Bukan setiap kali cufi sekolah kami dpt really spend time together. And selalu kene buat cuti sendiri 😂

Sekarang, Bonda & Ayah bekerja sendiri. Baru Bonda faham kenape dulu mommy & papa is super busyyy.
Tapi, dlm busy busy dorang, they still try to find the time for us.

Thats what both of us, Bonda & Ayah wants to do for our babies. And to be better.. nak lah rasa “you’re the best, BondAyah!”. Ah gittew ☺️ Walaupun tak kira hari ape, sabtu ke Khamis ke Selasa ke Ahad ke utk luangkan masa bersama, tapi nak juga mereka faham erti “luangkan hujung mingu bersama family” tu.. so that bila dah sekolah, ada kwn kwn, takde lah rasa mcm pelik or tak faham perasan seronok kwn yang ckp “eh Sabtu ni Papa kita nak bawa pergi Sunway lagooooooon.” .

Im sure they will understand mcm mana Bonda & Ayah bekerja, tapi in the same time mereka merasa juga yang sama dgn org lain.

They will appreciate more. Hopefully 🙏🏻
In Shaa Allah…

View this post on Instagram

As usual, on Saturday & Sunday Bonda akan cuba cari/selit masa utk bawa Kakak buat activity yang dia suka. Bonda membesar dgn parents yang bekerja sendiri. Kadang tu Sabtu & Ahad mommy/papa tak dpt nak spend time sgt dgn Bonda Achik Along. Bukan setiap kali cufi sekolah kami dpt really spend time together. And selalu kene buat cuti sendiri 😂 Sekarang, Bonda & Ayah bekerja sendiri. Baru Bonda faham kenape dulu mommy & papa is super busyyy. Tapi, dlm busy busy dorang, they still try to find the time for us. Thats what both of us, Bonda & Ayah wants to do for our babies. And to be better.. nak lah rasa “you’re the best, BondAyah!”. Ah gittew ☺️ Walaupun tak kira hari ape, sabtu ke Khamis ke Selasa ke Ahad ke utk luangkan masa bersama, tapi nak juga mereka faham erti “luangkan hujung mingu bersama family” tu.. so that bila dah sekolah, ada kwn kwn, takde lah rasa mcm pelik or tak faham perasan seronok kwn yang ckp “eh Sabtu ni Papa kita nak bawa pergi Sunway lagooooooon.” . Im sure they will understand mcm mana Bonda & Ayah bekerja, tapi in the same time mereka merasa juga yang sama dgn org lain. They will appreciate more. Hopefully 🙏🏻 In Shaa Allah… ————————————————— ENAYAH printed @peachyscarf . Code : JAPAN.

A post shared by Faralyna Idris (@faralynaidris) on

Cukup 20 Minit Setiap Hari Luangkan Masa Dengan Anak, Anak Boleh Jadi Bijak & Hebat

Kadangkala, anda tak perlu bersusah payah untuk membawa anak-anak keluar, cukup dengan meluangkan masa bersama di rumah! Kesannya, anak anda boleh jadi bijak dan hebat! Pa&Ma kongsikan caranya:-

-Caranya ialah luangkan masa dengan anak selama 20-30 minit sehari. Tutup TV dan jauhkan telefon bimbit.

-Gunakan masa itu bersama anak untuk membantu mereka melakukan kerja sekolah, membaca atau melukis. Jika anak masih kecil, habiskan masa itu dengan bermain Bersama anak.

-Gunakan kebijaksanaan kita untuk berinteraksi dan bermain dengan anak secara efektif.

-Ia boleh dilakukan di rumah, di taman permainan atau ketika berada di tempat awam ketika menunggu.

-Berikan sepenuh perhatian kepada anak. Jangan melayan anak sambal kita melayan telefon bimbit, menonton TV, atau membaca akhbar. Fokus pada anak. Libatkan emosi dan kasih sayang kepada mereka.

SUMBER: Faralyna Idris